Udalosti Premier League: Nemohúcnosť londýnskych celkov, De Bruyne na netradičnom poste

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Premier League: Nemohúcnosť londýnskych celkov, De Bruyne na netradičnom poste

Obrana Tottenhamu prežila túto šancu Rashforda, ale inak sa jej v poslednom čase príliš nedarí.
Obrana Tottenhamu prežila túto šancu Rashforda, ale inak sa jej v poslednom čase príliš nedarí.Profimedia
Hoci Arsenal naďalej zostáva na čele tabuľky anglickej ligy, tak pred Manchestrom City má už len dvojbodový náskok. Po stredajšom súboji dvoch najlepších tímov súťaže je pravdepodobné, že titul si nenechajú ujsť "Citizens", ktorí majú dva zápasy k dobru. Na druhej strane Southampton sa pomaly zmieruje s tým, že po 11 rokoch opustí elitnú spoločnosť.

Výprask Arsenalu nebol jediným neúspechom londýnskeho klubu v 33. kole Premier League. V hlavnom meste zostali len štyri body a to vďaka tomu, že sa hralo jedno derby. V ňom Brentford (možno nie prekvapujúco) privítal trápiacu sa Chelsea. Padli aj Fulham, West Ham a Crystal Palace. Tottenham doma zachránil aspoň bod, aj keď s Manchestrom United prehrával už 0:2.

Pre Spurs to bol ôsmy ligový zápas v rade, v ktorom nevyhrali. Tentoraz to síce nebolo šesť gólov v ich sieti ako v predchádzajúcom dueli proti Newcastlu, ale opäť obrana tímu nepôsobila príliš sebaisto. Našťastie Son Heung-Min sa dostal do streleckej formy. Kórejský krídelník svojím tretím gólom v posledných piatich zápasoch zabezpečil Spurs aspoň remízu.

Kým Tottenham sa pomaly vzdáva myšlienok na účasť v budúcoročnej Lige majstrov a začína sa triasť aj o udržanie sa aspoň na pohárových priečkach, Aston Villa sa už zospodu vyškriabala do elitnej šestky.

Emery: 20 zápasov s gólom

Jej tesnú výhru 1:0 s Fulhamom zabezpečil stopér Tyrone Mings, ale inak sa fanúšikovia Villy tešia z toho, že ofenzíva funguje podľa predstáv. Tréner Unai Emery, ktorý prišiel k tímu začiatkom novembra, dodal "Villans" sebavedomie. Od jeho príchodu skórovali v každom zápase. Séria trvá už 20 stretnutí. To sa po Španielovom príchode nepodarilo žiadnemu inému manažérovi v histórii Premier League.

Kľúčový súboj dvoch tímov zo spodnej časti tabuľky vyhral v Southamptone najtesnejším rozdielom 1:0 Bournemouth. Svätci sú päť kôl pred koncom šesť bodov od záchrany a pomaly sa zmierujú s tým, že po peknom desaťročí medzi elitou sa presunú do neľútostnej The Championship.

Pri spätnom pohľade sa novembrové odvolanie Ralpha Hassenhüttla javí ako nešťastné rozhodnutie. Rakúsky manažér získal na začiatku sezóny 12 bodov zo 14 zápasov a vedeniu sa to zdalo málo. Jeho nástupca Ruben Sellés nazbieral rovnaký počet v nasledujúcich 19 zápoleniach...

Hráč kola

Kevin De Bruyne bol hlavným architektom víťazstva "Citizens" vo výstavnom zápase kola a nastúpil na pre neho nezvyčajnej pozícii. "Zvyčajne hrám dosť vysoko, ale Pep chcel mať hru viac pod kontrolou, a tak som sa s Gündoganom delil o úlohu na pozícii šestky. Išlo o to, aby som nenechal hrať Parteya či Xhaku," rozplýval sa po záverečnom hvizde stredopoliar. Plán, ktorý Guardiola vymyslel, fungoval dokonale, Belgičan bol navyše veľmi produktívny.

V prvom polčase sa postaral o oba góly. Prvý strelil sám po spolupráci s Haalandom a pri druhom mu za perfektný center poďakoval John Stones. Na 3:0 zvýšil opäť on, keď vystihol krížnu prihrávku Arsenalu a po majstrovskej spolupráci s Haalandom oslavoval druhý zásah v stretnutí.

Gól kola

Callum Wilson z Newcastlu nastupuje v posledných súbojoch ako striedajúci hráč. Keď "Magpies" cestovali do Goodison Parku, tréner Eddie Howe vedel, že urasteného útočníka musí poslať do základnej zostavy. Wilson si zápasy s Evertonom doslova užíva. Ešte za čias pôsobenia v Bournemouthe zaznamenal proti "Toffees" jeden dvojgólový zápis. A vo farbách Newcastlu sa v predminulej sezóne prezentoval dvoma dvojgólovými predstaveniami.

Stávka na Wilsona vyšla. Opäť skóroval dvakrát a najmä gól na 3:0 bol výstavný. Po prihrávke na hranici veľkého vápna sa uvoľnil, pripravil si loptu na pravačku a zakrútil strelu k opačnej žrdi. Bol to jeho ôsmy zásah v sieti Evertonu. Ešte lepšiu bilanciu má s West Hamom, ktorému nasúkal dvanásť presných zásahov.

Tabuľka Premier League
Tabuľka Premier LeagueFlashscore