United potvrdili prestup vysnívaného brankára. Prichádza Onana, cesta sa otvára Čechovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

United potvrdili prestup vysnívaného brankára. Prichádza Onana, cesta sa otvára Čechovi

Onana sa s klubom dohodol na päťročnej zmluve.
Onana sa s klubom dohodol na päťročnej zmluve.Profimedia
Manchester United vo štvrtok večer podpísal zmluvu s kamerunským brankárom Andrém Onanom (27) z Interu Miláno. Nahradí Španiela Davida de Geu (32), ktorý tento post hájil 12 rokov. Prestupová čiastka by mohla dosiahnuť až 47,5 miliónov libier (približne 54,7 miliónov eur).

Onana sa s United dohodol na päťročnej zmluve. United zaňho Interu zaplatia počiatočnú sumu 44 miliónov libier a ďalších 3,5 milióna libier sa očakáva ako výkonnostný bonus.

"Pripojiť sa k Manchestru United je neuveriteľná česť. Celý život som tvrdo pracoval, aby som sa dostal až sem, pričom som na tejto ceste prekonal mnoho prekážok," povedal Onana.

De Gea opustil Old Trafford začiatkom júla po 12 rokoch v United. Počas svojej kariéry nevynikal v rozohrávke, čo sa ukázalo ako zlomovým bodom pre manažéra Erika ten Haga, ktorý uprednostňuje hru zozadu. Onana sa zdá byť oveľa prirodzenejší pre filozofiu holandského trénera, s ktorým sa pozná aj zo spoločného pôsobenia v Ajaxe.

Kamerunčan prišiel do Barcelony ako 14-ročný po tom, čo si ho všimli v akadémii Samuela Eto'oa v jeho vlasti. Na Camp Nou sa mu v prvom tíme presadiť nepodarilo, a tak v roku 2015 prestúpil do Ajaxu, kde pod ten Hagom získal v Holandsku tri ligové tituly. 

Jeho kariérou však dočasne otriasol dopingový prípad z roku 2021 za užívanie zakázaného diuretika. Tvrdil, že liek predpísaný jeho manželke užil omylom, a po odvolaní na Športový arbitrážny súd mu bol ročný zákaz činnosti skrátený na deväť mesiacov.

Do Interu prišiel ako voľný hráč pred necelým rokom, keď mu vypršala zmluva v Ajaxe. V Serii A si pripísal len 24 štartov, pričom sa o brankárske povinnosti delil so Samirom Handanovičom, kapitánom klubu, pre ktorého to bol posledný rok na San Sire.

Onanove štatistiky za posledné roky.
Onanove štatistiky za posledné roky.Flashscore

V Lige majstrov bol však neprehliadnuteľnou postavou. V 13 zápasoch si udržal osem čistých kont, keď sa Inter prvýkrát po 13 rokoch dostal do finále. Na minuloročných majstrovstvách sveta nastúpil len na prvý zápas za Kamerun po tom, ako bol pre disciplinárne problémy vylúčený na zvyšok turnaja a následne oznámil koniec medzinárodnej kariéry.

Pre United je Onana druhým podpisom leta, predtým v júli prišiel z Chelsea anglický stredopoliar Mason Mount za 55 miliónov libier. Gólman by za svoj nový klub mohol prvýkrát nastúpiť v sobotňajšom priateľskom zápase proti Arsenalu v New Jersey.

Český brankár Matěj Kovář, ktorý v úvode prípravy odohral za Manchester dva zápasy, s tímom na turné do USA necestoval. Jedna cesta sa zatvára, druhá zase otvára.

Teraz by sa 23-ročný futbalista mohol vrátiť do Sparty Praha, kde v minulej sezóne hosťoval a pomohol jej k majstrovskému titulu. To, že Kovářov návrat na Letnú je stále v hre, prezradil na stredajšej tlačovej konferencii športový riaditeľ Sparty Tomáš Rosický.

"Dnes chytá za Manchester, ale to ešte nič neznamená. S Manchestrom sme v pravidelnom kontakte, takže je stále možné, že Matěj bude u nás pokračovať. Nemôžeme však čakať donekonečna. Ak jeho príchod nevyjde, príde iný brankár. Dokedy chceme čakať, je naša interná záležitosť. Samozrejme, v nedeľu začíname ligu a vieme, kedy sa začnú predkolá pohárov," uviedol bývalý vynikajúci stredopoliar pre klubovú stránku.

Ten Hag by tiež rád podpísal útočníka pred začiatkom novej sezóny Premier League. Manažér, ktorý v minulej sezóne ukončil šesťročné čakanie klubu na trofej ziskom Ligového pohára, sa údajne zaujíma o dánskeho útočníka Rasmusa Höjlunda z Atalanty Bergamo.