Urobili sme veľa, aby sme boli v tejto pozícii. Arteta chce využiť moment na zdolanie City

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Urobili sme veľa, aby sme boli v tejto pozícii. Arteta chce využiť moment na zdolanie City

Bývalí spolupracovníci Guardiola a Arteta sa opäť postavia proti sebe.
Bývalí spolupracovníci Guardiola a Arteta sa opäť postavia proti sebe.Reuters
Šéf lavičky Arsenalu Mikel Arteta (42) vzdal pred šlágrom kola v Premier League kompliment nielen svojmu súperovi, ale najmä náprotivkovi Pepovi Guardiolovi (53). Napriek tomu chce, aby si jeho zverenci užili tento moment a zdolali obhajcu majstrovskej trofeje.

Arsenal, ktorý s napätím čaká, či budú Bukayo Saka, Gabriel Martinelli a Gabriel Magalhaes na zápas fit, je 10 kôl pred koncom ročníka na čele tabuľky Premier League v boji o titul so 64 bodmi, zatiaľ čo obhajcovia zo City sú tretí s jednobodovým mankom. Liverpool je druhý s horším skóre.

Víťazstvo by ukončilo deväť rokov trvajúce suchoty Arsenalu na Etihad Stadium a výrazne by podporilo jeho nádeje na titul. "Urobili sme už veľa pre to, aby sme boli v pozícii, v akej sme. Teraz to musíme prijať a užiť si tento moment a ísť jednoducho za tým," zdôraznul Arteta novinárom.

"City zdvihli latku v tejto lige, myslím, že aj vo futbale všeobecne. Na úroveň, akú sme predtým nezažili," nadviazal. "To je na tomto športe krásne, že vás to robí lepšími, že je to pre vás väčšia výzva a musíte držať krok s týmto tempom. O to sa snažíme."

Gunners v posledných týždňoch držali krok ešte viac, keď vyhrali posledných osem ligových zápasov a strelili v nich ohromujúcich 33 gólov. Arteta bol pod Guardiolom v City asistentom predtým, ako prevzal manažérske opraty v Arsenale. Priateľstvo dvoch Španielov siaha ešte do čias, keď boli hráčmi. Sedenie na opačných póloch však mierne zmenilo ich vzťah.

"Musí sa zmeniť, ale môj obdiv k nemu určite nie," povedal Arteta o Guardiolovi. "Môj názor je, že je to na míle najlepší tréner na svete a jeden z najmilších ľudí, akých som vo futbale stretol."

Posledné vzájomné merania síl.
Posledné vzájomné merania síl.Flashscore

"Naše úlohy sú momentálne také, aké sú. Musíme sa prispôsobiť situácii. Asi by som radšej porazil niekoho iného, s kým nemám takéto väzby, ale nie je to voľba. Obaja chceme vyhrať. Poznáme sa veľmi dobre a pripravím zápas tak, aby sme ho vyhrali," prízvukoval jasne Mikel Arteta.

Arsenal bol pred reprezentačnou prestávkou vo forme hrajúcim tímom v lige a jeho manžér dúfa, že sa mu rýchlo podarí získať späť "stratené" tempo.

"Nemôžete si udržať momentum, je preč. Teraz sú všetci späť, všetci sú pozitívne naladení na to, čo príde a tešia sa na to. Sledoval som všetkých, ako vchádzajú do budovy. Milujem tú energiu. Milujem ich úsmevy. Boli radi, že sú opäť tu. Vlastne chceli trénovať okamžite," prezradil 42-ročný lodivod.

Manchester City - Arsenal (nedeľa, 17:30)