V United zarábam milióny, ale chcem ísť inam, hovorí van de Beek túžiac po reštarte

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V United zarábam milióny, ale chcem ísť inam, hovorí van de Beek túžiac po reštarte

Donny van de Beek chce odísť z Manchestru.
Donny van de Beek chce odísť z Manchestru.Profimedia
Jeden z najhorších prestupov za posledné roky. Donny van de Beek (26) mal naplniť potenciál, ktorý naznačil v Ajaxe, keď v roku 2020 prišiel do Manchestru United. Opak sa však stal pravdou. Nedostatok dôvery zo strany trénerov a hromada zranení, to všetko zmarilo dobrý angažmán. Nie je teda prekvapením, že Holanďan by chcel v januári opustiť Manchester a reštartovať svoju kariéru.

Holandský stredopoliar síce trvá na tom, že príchod do Manchestru United pred viac ako tromi rokmi neľutuje, ale zároveň veľmi dobre vie, že ak chce vo futbale ešte niečo dosiahnuť, musí Old Trafford opustiť. Van de Beek prišiel z Ajaxu za 39 miliónov eur s nálepkou jedného z najlepších mladých stredových hráčov na svete, no počas svojho pôsobenia v klube si pripísal len šesť štartov v základe v Premier League.

Veľká túžba opäť hrať

Holanďan, ktorého podpísal Ole Gunnar Solskjaer, si pod nórskym trénerom nedokázal vybojovať pevné miesto. Jeho nádeje na presadenie sa pod bývalým lodivodom Ajaxu Erikom ten Hagom zmarilo zranenie kolena, ktoré ho vyradilo z hry prakticky na celú minulú sezónu.

Dvadsaťšesťročný futbalista dáva jasne najavo, že zúfalo túži po novej výzve a po otvorení prestupového obdobia chce United opustiť. "Musím hrať zápasy. Tréner robí rôzne rozhodnutia. Máme široký káder a nie som jediný, kto klope na dvere. Uvidíme, čo sa stane v januári. Potrebujem začať hrať. Ak nie v United, tak v inom klube," otvorene priznal 19-násobný holandský reprezentant pre Daily Mirror.

Štatistické okno van de Beeka.
Štatistické okno van de Beeka.Flashscore

"Som úplne pobláznený do futbalu. V United zarábam dobré peniaze, sú to milióny, ale peniaze nie sú mojou motiváciou. Chcem si svoju prácu užívať každý deň," smútil.

Van de Beek prišiel do Manchestru s obrovskou reputáciou po tom, ako v roku 2019 získal double s Ajaxom a zohral kľúčovú úlohu pri jeho postupe do semifinále Ligy majstrov. V roku 2022 strávil šesť mesiacov na hosťovaní v Evertone v snahe presadiť sa v Premier League. A keď sa ten Hag neskôr v tom istom roku stal trénerom anglického celku, dúfal, že konečne dostane svoju šancu v United. Potom však prišlo vážne zranenie kolena.

"O to viac si vážim, že mám skvelú prácu. Som v legendárnom klube a stále som hrdý na to, že môžem každý deň nosiť dres Manchestru United," potešil fanúšikov "červených diablov".

Síce na nich myslí, ale ak chce uskutočniť ešte jeden veľký prestup, musí myslieť predovšetkým na seba. "Som opäť stopercentne fit, srším energiou a naozaj trénujem ako zviera. Je čas urobiť ďalšie rozhodnutie," má jasno.

Svoj prestup do United neľutuje

Prestup do Realu Sociedad v lete stroskotal, keď sa španielsky klub nedohodol s United na podmienkach. Holanďan to ešte prehltol, ale teraz trvá na tom, že je čas ísť ďalej. "V prvom tíme Ajaxu som odohral päť sezón, vyhral som trofeje, hral som v Lige majstrov, porazili sme Juventus, Bayern, Real Madrid - a potom prišiel Manchester United. Takémuto klubu jednoducho nepoviete nie, to by nikto neurobil," povedal o prestupe.

"Napriek veľkosti klubu a nestabilnému obdobiu, ktorým Manchester prechádza, zostáva pre mňa veľmi prívetivým klubom. Je to tiež rodina. Áno, naozaj. Pracuje tu toľko príjemných a milých ľudí, že si s nimi ako hráč vybudujete puto. Títo ľudia sú tu celý život. Od kustódov až po pani na recepcii, ktorú vídam každé ráno," zveril sa van de Beek.

Kam smeruje? Ťažko povedať. Isté je len to, že United mu nebudú stáť v ceste. V klube nemá budúcnosť a "červeným diablom" by sa v januári hodila každá libra, keďže zúfalo potrebujú posily do útoku.