Za Saudskou Arábiou zaostáva, ale aj do Kataru prúdia známe mená z Európy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Za Saudskou Arábiou zaostáva, ale aj do Kataru prúdia známe mená z Európy

Rodrigo je jednou z posíl katarských klubov.
Rodrigo je jednou z posíl katarských klubov.Profimedia
Aktuálne prestupové leto sa nesie v znamení odlivu veľkých hviezd z Európy do Saudskej Arábie. V tieni toho pracujú katarské kluby. Do krajiny, kde sa nedávno hrali majstrovstvá sveta, takisto prestúpili viacerí zaujímaví a známi futbalisti.

Zbrojí hlavne Al-Sadd, ktorý po dvoch rokoch nevyhral majstrovský titul. Zadarmo z Porta získal skúseného kolumijského záložníka Mateusa Uribeho, ktorý prinesie do hry pokoj a kvalitu. Ťažiť by z toho mal rýchly ekvádorský mladík Gonzalo Plata. Aj keď ho chceli viaceré kvalitné európske kluby, tak za 12 miliónov eur opustil Valladolid a zamieril do Kataru.

Vyniká rýchlosťou a skvelým ovládaním lopty, ktoré oslovili aj účastníkov Premier League. Defenzívu vystužil predovšetkým marocký reprezentant Romain Saïss. Jeho bohaté skúsenosti z Anglicka v drese Wolverhamptonu sa určite budú hodiť, rovnako tak absolvoval cestu do semifinále MS 2022. Z Wolfsburgu dorazil krajný bek Paulo Otávio.

Skvelú sezónu má za sebou Al-Duhail, ktorý pod vedením trénera Hernána Crespa okrem ligového titulu vyhral aj obe domáce pohárové súťaže, takže zaknihoval katarské treble. Navyše sa v ázijskej Lige majstrov prebojoval až do semifinále. Pomohol k tomu hlavne keňský útočník Michael Olunga, druhý raz po sebe sa stal najlepším strelcom súťaže.

Saïss mieri do Al-Saddu.
Saïss mieri do Al-Saddu.Flashscore

Vzadu bol oporou Rúben Semedo. Kraj defenzívy teraz prichádza podporiť Kim Moon-Hwan a kvalitu do stredu zálohy prináša hlavne stále mladý francúzsky futbalista Ibrahima Diallo, ktorý posledné tri roky odohral za Southampton.

Druhý tím predošlého ročníka Al-Arabi síce nepriviedol žiadne výraznejšie meno, ale zmenil hosťovanie Youssefa Msakniho na trvalý prestup. O tuniskom ofenzívnom hráčovi sa hovorí, že je jedným z najlepších, ktorý nikdy nehral v Európe. Pritom mal ponuky z významných adries. V Katare pôsobí už desať rokov. Dvakrát sa stal najlepším hráčom sezóny, raz kraľoval strelcom.

Už pred rokom v septembri získal Al-Arabi záložníka Rafinhu. Brazílčan si zahral za Barcelonu, Inter či PSG. Nepekné deviate miesto chce zlepšiť Al-Rayyan, preto nenechal nič na náhodu. Góly má strieľať útočník Rodrigo, odchovanec Realu Madrid a naposledy opora Leedsu, ktorý ale opustil Premier League.

Príprava zásahov sa očakáva už od v klube dlhšie pôsobiaceho Sofiana Boufala a takisto mladého brazílskeho krídelníka Gabriela Pereiru. Toho "levy" kúpili z amerického celku New York City FC. Stred poľa spevnil Thiago Mendes, prišiel z Lyonu, oporou bol aj v Lille. Všetko to má pod kontrolou tréner Leonardo Jardim.

Oporou tímu Qatar SC je španielsky defenzívny záložník Javi Martínez. Pripojil sa k nemu ofenzívnejší Bruno Tabata. Naopak, najväčšou stratou pre ligu je fakt, že Santi Cazorla po troch rokoch v Al-Sadd ukončil svoju hráčsku kariéru.