Ak mlčíte o rasizme, ste spoluvinníkmi, odkazuje Maignan divákom, klubu i autoritám

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ak mlčíte o rasizme, ste spoluvinníkmi, odkazuje Maignan divákom, klubu i autoritám

Maignan prišiel s jasným vyjadrením.
Maignan prišiel s jasným vyjadrením.Profimedia
Mike Maignan (28) sa vyjadril, že kluby, fanúšikovia a právne orgány, ktoré ignorujú rasizmus vo futbale, považuje v celom probléme za spoluvinníkov. Francúzsky brankár z AC Miláno tým reagoval aj na svoju nedávnu skúsenosť.

Maignan bol počas víkendového duelu Serie A vystavený útočnému skandovaniu fanúšikov Udinese, ktorí napodobňovali zvuky opice. Terč útoku následne hovoril o mentalite davu, ktorý sa zbavuje zodpovednosti. "Je ľahké konať v skupine, v anonymite z tribún. Diváci, ktorí ste boli na tribúne, ktorí ste všetko videli, počuli, ale rozhodli ste sa mlčať, ste spoluvinníkmi," napísal gólman na sociálnej sieti X.

Takisto uviedol, že opičie skandovanie počas zápasu v Udinese prvýkrát začul, keď si v prvom polčase šiel po loptu. Vtedy však ešte nereagoval. "Keď som išiel pre loptu druhýkrát, počul som to znova. Povedal som štvrtému rozhodcovi a mojej lavičke, čo sa stalo. Bol som nahnevaný, pretože sa to nestalo prvý raz. Nechcel som hrať, ale sme rodina a nemohol som takto opustiť svojich spoluhráčov," uviedol.

Rozhodca Fabio Maresca prerušil hru na päť minút. "Klub Udinese, ktorý hovoril len o prerušení zápasu, akoby sa nič nestalo, ste spoluvinní. Orgány a autority, pri všetkom, čo sa deje, ak nič neurobíte, budete tiež spoluvinníkmi," trval na svojom a pokračoval:

"Nie je to prvýkrát, čo sa mi to stalo. Nie som prvý, komu sa to stalo. Urobili sme vyhlásenia, reklamné kampane, nariadenia a nič sa nezmenilo."

Talianska futbalová federácia má v utorok rozhodnúť, aký trest udelí Udinese. Klub v nedeľu oznámil, že bude pomáhať orgánom zodpovedným za vyšetrovanie, aby objasnili, čo sa stalo a prijali všetky opatrenia na potrestanie zodpovedných.

V nedeľu starosta Udine Alberto Felice De Toni zverejnil na Instagrame video, v ktorom vyjadril solidaritu s Maignanom a vyzval hráča, aby sa vrátil do mesta a prijal čestné občianstvo. "Naše mesto je pre všetkých. Udine nie je rasistické," vyhlásil De Toni.

Zástupcovia Udinese Calcio vyhlásili, že daní fanúšikovia by mohli dostať doživotný zákaz vstupu na štadión. "Sme presvedčení, že viniť netreba viac ako troch ľudí. Čaká nás trest, ktorý bude časovo obmedzený. Budeme pracovať na tom, aby sme odstránili rasizmus z nášho štadióna naveky," uviedol generálny manažér Franco Collavino.

Nešlo o prvý prípad, keď sa Maignan stal terčom podobných útokov zo strany divákov. Následne sa mu dostalo podpory od viacerých hráčov, pričom sa svojho reprezentačného kolegu zastal aj kapitán Francúzska Kylian Mbappé. "Ani zďaleka nie si sám, všetci sme s tebou," uviedol na X.