Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bolognu dotiahol do Ligy majstrov, teraz bude chcieť Motta vrátiť Juventusu zašlý lesk

Thiago Motta má za sebou fantastickú sezónu v Bologni.
Thiago Motta má za sebou fantastickú sezónu v Bologni.Profimedia
V Bologni má za sebou takmer dve kompletné sezóny a najmä za tú druhú si vyslúžil veľký obdiv. Thiago Motta (41) doviedol dovtedy priemerný tím talianskej Serie A do slávnej Ligy majstrov. Rodák z brazílskeho Sao Paula prestížnu súťaž však neokúsi z centra gastronómie, ale stále dostane šancu zdvihnúť nad hlavu "ušatý pohár" v úplne novom formáte milionárskej súťaže. Bývalý vynikajúci stredopoliar totiž prijal ponuku starej dámy a na tri roky sa upísal Juventusu.

Prvýkrát po 59 rokoch. Bologna mala pod vedením Mottu fantastickú sezónu a kvalifikovala sa medzi európsku elitu. Po skončení skvelého ročníka sa však trénerovi skončila zmluva. "Dnes ráno nás Thiago Motta informoval o svojom úmysle nepredĺžiť zmluvu," stálo vo vyhlásení klubu.

Nebolo to nič, čo by v Bologni neočakávali. Motta odviedol v meste, ktoré svetu prinieslo slávne jedlá - lasagne, tortellini či tagliatelle - skvelú prácu a nikto mu nevyčítal, že sa rozhodol pre kariérny posun. "Klub ďakuje trénerovi za jeho mimoriadnu prácu a želá mu veľa šťastia v ďalšej kariére," uviedla Bologna.

"Za tieto dva roky som spoznal víťazného trénera, ktorý dal tímu brilantnú hernú identitu. Postupom do Ligy majstrov sa on a všetci hráči zapíšu do histórie nášho klubu. Bol by som šťastný, keby zostal v Bologni, ale môžem sa len poďakovať jemu a jeho štábu za tieto nádherné chvíle a do budúcnosti mu zaželať len to najlepšie," dodal prezident Bologne Joey Saputo.

Majiteľ brazílskeho aj talianskeho občianstva sa tak začal obzerať po ponukách. Špekulovalo sa napríklad o záujme Barcelony, kde bývalý reprezentant kanárikov (dva seniorské štarty) a Squadry Azzurry (30 štartov a striebro na ME 2012) v minulosti pôsobil ako stredopoliar.

Bitku o tanec so štyridsaťjedenročným elegánom však napokon vyhral Juventus, ktorý mal na stôl položiť trojročný kontrakt s platom 3,5 milióna eur ročne. Pre bývalého stredopoliara milánskeho Interu a PSG to bude už piaty angažmán, okrem Bologne doteraz zbieral skúsenosti v Spezii, Janove a pri juniorke Paríža Saint-Germain.

Motta sa pokúsi priviesť turínsky veľkoklub späť na taliansky trón, na ktorom sedel dlhých deväť rokov v rade (2012 až 2020). Pred štyrmi rokmi však vládu Bianconeri ukončil rival Inter Miláno, v drese ktorého ako hráč odohral 83 zápasov (12+9) a zdvihol nad hlavu trofej Serie A, Ligy majstrov či 2x Taliansky pohár.