Ďalší rok v mínuse. Juventus stratil za päť rokov viac ako 600 miliónov eur

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ďalší rok v mínuse. Juventus stratil za päť rokov viac ako 600 miliónov eur

Fanúšikovia Juventusu sa dozvedeli nelichotivé správy.
Fanúšikovia Juventusu sa dozvedeli nelichotivé správy.Reuters
Taliansky Juventus vykázal v druhej polovici svojho finančného roka do konca júna stratu 81 miliónov eur, uviedla v stredu materská spoločnosť Exor, čo naznačuje celoročný deficit klubu Serie A vo výške približne 110 miliónov eur.

Vedenie "starej dámy", najúspešnejšieho talianskeho tímu, v marci uviedlo, že šesť mesiacov do 31. decembra 2022 ukončilo s čistou stratou 29,5 mil. eur. Exor, holdingová spoločnosť rodiny Agnelliovcov, ktorá klub vedie v tomto storočí, vlastní v Juventuse približne 64 % akcií a 78 % hlasovacích práv.

Sezóna 2022/23 bola pre Turínčanov neúspešná, v Serii A im bolo odobratých 10 bodov za problémy s účtovníctvom a UEFA im zároveň zakázala účasť v európskych súťažiach v aktuálnej sezóne. Očakáva sa, že klub oficiálne zverejní svoje výsledky za celý finančný rok do 30. júna ešte tento mesiac. V predchádzajúcom období vykázal rekordnú stratu takmer 254 miliónov eur.

Juventus za päť rokov stratil viac ako 600 miliónov eur po tom, ako naposledy vykázal čistý zisk v rokoch 2016 a 2017. Vzhľadom na ďalšiu stratu a dlh 180 miliónov eur splatný k júnu 2024 by Juventus mohol potrebovať nový kapitál. Tvrdia to analytici a bankári, hoci dodávajú, že súčasné právne problémy by mohli skomplikovať novú žiadosť o hotovosť.

Klub už za posledné štyri roky pohltil približne 700 miliónov eur v hotovosti od akcionárov, z ktorých približne dve tretiny pochádzali od spoločnosti Exor. Generálny riaditeľ spoločnosti Exor John Elkann minulý rok, keď sa na titulky novín dostali právne problémy klubu, uviedol, že Juventus nepotrebuje ďalší kapitál.

Bývalý predseda Andrea Agnelli a 11 ďalších osôb by mohli čeliť súdnemu procesu po tom, ako sudcovia v Taliansku minulý rok začali trestné konanie proti nim v súvislosti s obvineniami z falošného účtovníctva. Klub odmietol pochybenie a uviedol, že jeho účtovníctvo je v súlade s priemyselnými normami.