Pätnásť gólov za Juve, nešťastník Greško či milovaný Hamšík. Serie A aj so slovenskou stopou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pätnásť gólov za Juve, nešťastník Greško či milovaný Hamšík. Serie A aj so slovenskou stopou

Hamšík je pod Vezuvom legendou prvej veľkosti.
Hamšík je pod Vezuvom legendou prvej veľkosti.Profimedia
Najvyššia talianska súťaž dlhodobo patrí medzi najlepšie ligy sveta, aj keď po roku 2006 ju stretol ústup zo slávy. Spojených je s ňou aj niekoľko futbalistov spod Tatier, ktorí viac či menej úspešne napísali svoje športové kapitoly a okúsili atmosféru "calcia".

Prví Slováci začali prúdiť do Talianska po druhej svetovej vojne, keď sa svet opäť "otvoril". Dvojica niekdajších spoluhráčov zo Slovana Bratislava (v tom čase ŠK Bratislava) Július Korostelev - Ján Arpáš obliekala dres slávneho Juventusu. Druhý menovaný sa príliš nepresadil a v osemnástich vystúpeniach zaznamenal v pruhovanom drese len šesť gólov. Pozornosť pútal aj tým, že sa v lete 1947 vybral na dovolenku na Slovensko a "zabudol" sa vrátiť. Juventus protestoval, hráč dostal dvojročný zákaz činnosti, no po jej vypršaní sa opäť objavil v belasom drese.

Korostelev bol úplne iným prípadom. V sezóne 1946/47 strelil v drese "starej dámy" 15 gólov, čo je dodnes sezónne maximum Slováka v Serii A. Pracovitý útočník s prezývkou "Kloki", ktorú mu vymyslel tréner Leopold Šťastný, keďže mu jeho beh pripomínal cval klokanov, si život v Taliansku zamiloval až tak, že v krajine strávil celý zvyšok života. Po ročnej anabáze v slávnom klube zamieril slovenský futbalista do Atalanty, následne nastupoval za Regginu a Parmu. Spolu s Korostelevom prestúpil do Juventusu aj ikonický český útočník Čestmír Vycpálek zo Slavie Praha.

Grande Torino

Do histórie sa zapísal aj rodák z Budapešti Július Schubert, ktorého matka pochádzala zo Zemplína. V roku 1946 v rámci presídľovacej akcie medzi Maďarskom a Slovenskom prestúpil do ŠK Bratislava a o tri roky neskôr bol súčasťou v tom čase najlepšieho talianskeho klubu AC Turín, s ktorým získal majstrovský titul. Na čele tímu prezývaného "Grande Torino" stál Valentino Mazzola. Schubert v silnej konkurencii nedostal veľa príležitostí, väčšinou sa striedal na ľavom krídle s Francom Ossolom.

V granátovo-červenom drese Turínčanov odohral päť zápasov s jedným gólovým zápisom. Jeho kariéra sa bohužiaľ skončila predčasne. Počas návratu z Lisabonu došlo k leteckému nešťastiu, po náraze do Baziliky Suprega na predmestí Turína zahynulo 18 hráčov tímu a 13 členov posádky. Životná púť Júliusa Schuberta sa skončila vo veku 26 rokov. 

Sezóna 1948/49 priniesla debut Jána Chavka v drese Palerma. Prvú ligu si zahral aj za Como. Najvyššia súťaž následne čakala na príchod ďalšieho slovenského hráča dlhých 40 rokov. Miloš Glonek si to v novembri 1992 namieril zo Slovana do maličkého klubu Calcio Ancona, ktorý v ďalšej sezóne zostúpil do Serie B, a tak odišiel do francúzskeho Caen.

Ničiteľ titulových ambícií

Výraznú stopu za sebou v Taliansku zanechal Vratislav Greško. Ak by ste však toto meno vyslovili pred fanúšikmi Interu Miláno, zrejme by ste si vypočuli všeličo. Keď rodák z Tajova podpísal v sezóne 2000/2001 štvorročný kontrakt s týmto gigantom po úspešnom pôsobení v Bayerne Leverkusen, zdalo sa, že pôjde o ďalší stupienok v jeho nádejne rozvíjajúcej sa kariére.

Inter bojoval o prvý titul od roku 1989 a v poslednom kole musel zdolať nebezpečné Lazio. Milánčania boli na čele tabuľky o bod pred Juventusom, tretie AS Rím malo o dva menej. V 45. minúte nacentroval z ľavej strany do šestnástky Stankovič, dvojica Córdoba-Materazzi v súboji s útočníkom domácich loptu neodvrátila, tá sa dostala k na hranici malého vápna stojacemu Greškovi, ktorý, otočený čelom k vlastnej bráne, vysokú a kolmo padajúcu loptu sklepával zmrazenému Toldovi.

Tento úmysel ale skvele prečítal domáci Poborský a vletiac medzi neistú dvojicu Greško-Toldo upratal loptu do siete. Inter sa v druhom polčase psychicky položil, Lazio zvíťazilo 4:2 a majstrovský primát oslavoval nenávidený rival z Turína.

Vášniví "tifosi" okamžite našli vinníka. Greško odišiel do Parmy, nastúpil však len do piatich duelov. Paradoxom je, že slovenský futbalista absolvoval dovtedy vydarenú sezónu. Po Zanettim (44 zápasov) s Córdobom (42) bol tretím najvyťaženejším obrancom Interu (34 duelov) a stabilným členom základnej zostavy. Osudová chyba však zatienila všetko ostatné.

Skala v obrane

Milánčania v lete 2017 zaplatili 23 miliónov eur za obrancu Milana Škriniara z janovskej Sampdorie, čo z neho urobilo najdrahšieho slovenského hráča. Investícia sa im vyplatila, futbalista sa po niekoľkomesačnej aklimatizácii zaradil medzi opory a stal sa neodmysliteľnou súčasťou základnej zostavy celku, s ktorým si zahral prestížnu Ligu majstrov a v sezóne 2020/21 dvíhal nad hlavu pohár pre talianskeho majstra. V lete 2023 odišiel do PSG s bilanciou 246 zápasov a 11 gólov v drese Interu.

Škriniar v Interi zažiaril.
Škriniar v Interi zažiaril.Profimedia

Virtuózi spod Vezuvu

Najväčšie meno si v Serii A spomedzi hráčov spod Tatier urobil Marek Hamšík, ktorý v lige debutoval vo veku 17 rokov a 236 dní v drese Brescie. Nasledovali dve sezóny v druhej najvyššej súťaži a prestup do SSC Neapol. Svoj prvý ligový gól v Serii A strelil 16. septembra 2007 v zápase proti Sampdorii Janov. Bol to po vyše 60 rokoch prvý zásah slovenského futbalistu v talianskej lige.

V premiérovej sezóne bol Hamšík ocenený titulom "Najlepší mladý hráč". "Marekiaro" je dvojnásobným držiteľom Talianskeho pohára (2012, 2014) a víťazom Talianskeho Superpohára 2014. Viackrát bol blízko aj k ligovému titulu, no v krajine v tom čase dominoval nezastaviteľný Juventus, ktorý ukoristil deväť primátov v rade.

Hamšík sa v rokoch 2007 - 2019 stal najobľúbenejším hráčom SSC od čias legendárneho Diega Maradonu. V 408 zápasoch strelil 127 gólov a zaslúžene mu patrí status jednej z najväčších ikôn histórie slávneho celku. Vytúžený majstrovský titul však získal až tím Stanislava Lobotku v sezóne 2022/2023. 

Lobotka po prestupe zo Celty Vigo v roku 2020 nezažíval pod trénerom Gennarom Gattusom ideálne obdobie. Aj s pomocou Hamšíka, s ktorým sa v klube minuli, však dokázal "zaťať zuby" a nový kouč Luciano Spalletti z neho urobil svojho čierneho koňa. 

Lobotka kráča v SSC po stopách Hamšíka.
Lobotka kráča v SSC po stopách Hamšíka.Profimedia

Tí ďalší

Prvým Slovákom v drese AC Miláno sa stal Juraj Kucka po prestupe z FC Janov (2015), vo farbách "Rossoneri" odohral dve sezóny, v 59 zápasoch strelil štyri góly. Zahral aj v Parme. Prvenstvo medzi brankármi patrí Tomášovi Košickému, ktorý nastupoval za Cataniu (2009). Pavol Bajza ochraňoval svätyňu Parmy (2012), ani jeden z nich však nenazbieral viac ako sedem štartov vo všetkých súťažiach.

Futbalistov s malým počtom odohratých duelov je rozhodne viac, napríklad Blažej Vaščák (Treviso - 13), Kamil Kopúnek (Bari - 5), Pavol Farkaš (Chievo - 4), Marek Čech (Bologna - 11), Ľubomír Tupta (Hellas - 2), Samuel Mráz (Empoli/Spezia - 8) či Dávid Hancko (Fiorentina 5).

Kucka je jediným Slovákom v histórii milánskeho AC.
Kucka je jediným Slovákom v histórii milánskeho AC.Profimedia

Vladimír Weiss ml. si v ročníku 2012-13 prípísal na konto 22 stretnutí a štyri góly za Pescaru. Nikolas Špalek odohral za Bresciu (2019/20) 25 duelov s dvomi zásahmi na konte, pričom Lukáš Haraslín obliekal dresy Parmy a Sassuola. Za Speziu nastupoval Dávid Strelec, akuálne hráč bratislavského Slovana. Zabudnúť nemôžeme ani na Dávida Ivana - v ročníku 2015/16 odohral za Sampdoriu 21 duelov a raz skóroval.

V Serii A momentálne pôsobia piati slovenskí futbalisti - spomínaný Lobotka, Norbert Gyömbér (Salernitana), Adam Obert (Cagliari), Ondrej Duda a Tomáš Suslov (obaja Hellas).

Autor článku.
Autor článku.Flashscore