Dotyk božského Diega. Osimhen a Kvaracchelija napodobnili legendu futbalu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dotyk božského Diega. Osimhen a Kvaracchelija napodobnili legendu futbalu

Úderné duo môže oslavovať.
Úderné duo môže oslavovať.Profimedia
Victor Osimhen (24) a Chviča Kvaracchelija (22) sa zaradili vedľa Diega Maradonu ako neapolskí velikáni po tom, čo priviedli najväčší juhotaliansky futbalový klub k tretiemu titulu v Serii A - ale na ako dlho?

Osimhen a Kvaratskhelia vytvorili v tejto sezóne ničivé partnerstvo, ktoré bolo kľúčové pre zisk prvej ligovej koruny Neapolu od roku 1990 a splnenie snov celej generácie priaznivcov.

Nigeríjčan sa stal jedným z najobávanejších stredných útočníkov v európskom futbale, strieľa góly zľava i sprava a vedie tím príkladom svojej nesmiernej tvrdej práce na lopte i mimo nej. V 26 ligových vystúpeniach sa presadil 22-krát, čo je o tri góly viac ako jeho najbližší konkurent v boji o kráľa strelcov, pričom do konca sezóny zostáva odohrať ešte päť zápasov.

Zranenia v rámci medzinárodných povinností spomalili tempo jeho zásahov, ale od návratu po zranení stehna v polovici októbra do posledného kola kvalifikácie Afrického pohára národov minulý mesiac zaznamenal v priemere gól na zápas.

Osimhen v tomto období skóroval 23-krát v 23 súbojoch vo všetkých súťažiach, čo Neapol posunulo na pokraj historického Scudetta a stal sa skutočným idolom fanúšikov ešte predtým, ako vo štvrtok strelil vyrovnávajúcu ranu proti Udinese, ktorou zabezpečil titul.

Kartónové výrezy jeho a Kvaraccheliju sa objavujú popri dlhoročných nástenných maľbách Maradonu po celom meste, rovnako ako samostatné zobrazenia nového dynamického dua.

"Loptu môžete kopnúť na neho alebo za neho, on ju vždy dokáže chytiť," povedal začiatkom mesiaca tréner Luciano Spalletti."Je miláčikom fanúšikov, takže keď hrá, vytvára vlnu nadšenia pre celý tím. Hráči ako on sú jednoducho z iného cesta." doplnil.

Dynamické duo

Neapolčania sú síce na vrchole, no taliansky futbal už dlhšie nie je najsilnejší na svete a predstava, že by hráči takýchto kvalít zostali sedem rokov v jednom klube, ako to urobil Maradona, sa teraz javí ako utópia.

Osimhen a Kvaracchelija strelili necelú polovicu zo 69 ligových gólov, pričom gruzínsky čarodejník pridal 10 asistencií a predviedol individuálnu brilantnosť, ktorou zaujal najlepšie kluby sveta.

Jeho forma v posledných týždňoch kolísala, možno bol na neho vyvíjaný príliš veľký tlak, aby dosiahol výsledky vo svojej prvej sezóne, ale on aj Osimhen v tomto ročníku žiarili tak jasne, že sa už kladú otázky o ich budúcnosti. Neapol je jedným z mála klubov Serie A so stabilným finančným zázemím, ale majiteľ Aurelio De Laurentiis možno bude chcieť speňažiť svoje najcennejšie hráčske aktíva.

Už teraz sa hovorí o sumách ponúkaných za Osimhena, ktorému o dva roky vyprší zmluva a ktorý minulý mesiac povedal, že jeho"snom je jedného dňa hrať v Premier League". Koncom minulého mesiaca sa De Laurentiis obul do miestnych novinárov, ktorí sa ho pýtali na predĺženie Kvaracchelijovej zmluvy s platnosťou do roku 2027. Nazval ich "boľševikmi mysliacimi len na špinavé peniaze".

V skutočnosti však Neapol pripravuje ročné predĺženie tohto kontraktu, čím sa viac ako zdvojnásobí jeho plat 1,2 milióna eur za sezónu v snahe odvrátiť pozornosť bohatších európskych klubov.

Ďalšia účasť v Lige majstrov po prvom postupe do štvrťfinále by ešte mohla Osimhena presvedčiť, aby zostal o niečo dlhšie, čo je dostatok času na to, aby sa Neapol pokúsil prejsť z romantickej zápletky na etablovanie sa ako vážna sila doma aj v zahraničí.