Giuntoli v detstve cestoval 8 hodín na zápasy Juventusu, teraz bude jeho športovým riaditeľom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Giuntoli v detstve cestoval 8 hodín na zápasy Juventusu, teraz bude jeho športovým riaditeľom

Giuntoli priviedol Neapol na futbalový Olymp.
Giuntoli priviedol Neapol na futbalový Olymp.Profimedia
Posilnenie kádrov a odchody nepotrebných hráčov, ktoré ušetria klubové pokladnice, aj o tom je letné prestupové obdobie vo futbale. A zatiaľ čo sa tímy doslova predháňajú v snahe získať čo najzaujímavejšie hráčske posily, turínsky Juventus by mohol uskutočniť svoj "transfer roka" ďaleko od zvukov rinčania bránkovej konštrukcie či vône pokoseného trávnika. Novým športovým riaditeľom slávneho mančaftu sa totiž stal Cristiano Giuntoli (51).

Šedá eminencia

O schopnostiach Giuntoliho sa začalo nahlas hovoriť v momente, keď jeho predchádzajúci zamestnávateľ SSC Neapol ukončil v minulej sezóne 33-ročné čakanie na majstrovský titul. Práve rodák z Florencie bol dôležitým prvkom, ktorý v zákulisí ťahal za nitky a postupným procesom doplnil tím o šikovných futbalistov. 

Giuntoli je známy svojím citom pre výber neznámych hráčov s veľkým potenciálom, ktorí sa môžu stať hviezdami. Pod Vezuvom pôsobil od roku 2015. Klub síce v úvodných ročníkoch zažil niekoľko sklamaní, no v uplynulej sezóne sa kruh uzavrel a hráči SSC dvíhali nad hlavu vytúžené Scudetto. Mená ako Victor Osimhen, Kim Min-Jae, Chviča Kvaracchelija či Eljif Elmas zrazu poznajú úplne všetci.

Spiaci gigant

A presne to je niečo, čo turínsky veľkoklub potrebuje. Klub absolvoval katastrofálnu sezónu plnú nevýrazných výkonov na ihrisku a problémov mimo neho. Nové vedenie Juventusu sa musí vyrovnať s neúčasťou v európskych pohároch, a tak si na prestupovom trhu bude musieť utiahnuť opasok. Časy príchodu Cristiana Ronalda sú nenávratne preč...

Fanúšikovia "Bianconeri" dúfajú, že Giuntoli dá zaspomínať na časy Giuseppeho Marottu. Keď v roku 2018 odišiel do nenávideného Interu, smútok v tábore priaznivcov "starej dámy" bol obrovský. "Nerazzurri" sa od príchodu uznávaného funkcionára tešili zo Scudetta a pred niekoľkými mesiacmi zdatne konkurovali favorizovanému Manchestru City vo finále milionárskej súťaže. Marotta to navyše dokázal so značne obmedzeným rozpočtom. 

Cristiano Giuntoli.
Cristiano Giuntoli.Profimedia

Forza Juve

Juventus je špecifický klub. Buď ho milujete, alebo nenávidíte. Historia najúspešnejšieho talianskeho celku je písaná ľuďmi, ktorí boli ochotní za svoje "Juve" dať aj to posledné. Najnovším dielom do skladačky by mohol byť práve Giuntoli.

"Je to neuveriteľný, neopísateľný pocit. Keď som bol dieťa, zvykol som cestovať autobusom osem hodín z Prata do Turína, len aby som videl hrať Juventus. Tento moment venujem svojmu otcovi, ktorý ma naučil, čo znamená byť juventinom," oznámil tesne po menovaní do funkcie a okamžite si získal "tifosi" na svoju stranu. Je predsa jedným z nich.

Giuntoli preukazoval svoje schopnosti už v Spezii, ktorú doviedol k postupu do Serie B. Husársky kúsok sa mu podaril v pozícii športového riaditeľa v Carpi. Klub zaznamenal v priebehu piatich sezón až štyri postupy o poschodie vyššie. Následne sa pripojil k Neapolu, teraz na neho čaká práca v klube svojho srdca.

"Juventus je fascinujúci a ambiciózny. Myslím si, že musíme pracovať tvrdšie ako ostatní. Či sa nám bude dariť, ukáže až čas. Sám seba nazývam pracovitým človekom. Podarilo sa nám odložiť bokom slovo 'ja', chcel by som dať dokopy veľa hláv so spoločným srdcom," prezradil.

Hoci neúčasť v Lige majstrov spôsobuje slávnej značke krvácajúcu ranu z hľadiska prestíže a financií, nové vedenie chce toto obdobie využiť na stabilizáciu a položenie základov novej, úspešnej éry.

Autor článku.
Autor článku.Flashscore