Kráľ kontroverzie zavesil kopačky na klinec. Toto sú najlepšie výroky Zlatana Ibrahimoviča!

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kráľ kontroverzie zavesil kopačky na klinec. Toto sú najlepšie výroky Zlatana Ibrahimoviča!

Zlatan bol doslova studňou legendárnych výrokov.
Zlatan bol doslova studňou legendárnych výrokov.Profimedia
Švédsky futbalista oznámil po poslednom kole talianskej Serie A koniec kariéry. Svet tak prichádza o fenomenálneho hráča, baviča, ale aj o človeka, ktorý svojimi výrokmi pútal pozornosť všade, kde sa objavil. Zlatan Ibrahimovič (41) bol totiž jedinečným úkazom.

Premyslená mediálna hra?

Ibrahimovič sa v posledných rokoch kariéry ukázal ako líder, ktorý mal na šatňu AC Miláno mimoriadne pozitívny vplyv. Spiaci obor dokázal získať vytúžené Scudetto a práve Zlatan bol kľúčovou postavou, ktorá neskúsenému tímu dodala toľko potrebnú víťaznú mentalitu.

Práve silná "hlava" je niečo, čím sa rodák z Malmö preslávil. Jeho psychologické hry s médiami a protihráčmi si novinári často spájali s drzosťou a aroganciou, faktom ostáva, že Ibrahimovič - vyznačujúci sa obrovským zmyslom pre humor - vždy vedel, čo robí. Či to už boli vyhlásenia v tretej osobe alebo ironické, uštipačné poznámky, fanúšikovia vedeli, že keď hovorí Ibra, nudiť sa rozhodne nebudú. Akoby išlo o paródiu a stvárňoval postavu bežného namysleného futbalistu...

Práve dobre vybudovaná značka vlastného "gimmicku" zabezpečila, že sa stal jednou z navýraznejších futbalových postáv 21. storočia. V súkromí bol iný, o čom hovorí aj výpoveď milánskeho spoluhráča Oliviera Girouda: "Je to dobrý človek. Navonok sa zdá, že je zahľadený do seba, ale ak s ním každý deň pracujete, zistíte, že to tak nie je." Tým však nechceme povedať, že bol svätý. Zlatan mal totiž od neviniatka poriadne ďaleko.

Čo slovo, to perla

Kariéra v tom čase začínajúceho futbalistu mohla nabrať iný smer, ak by v roku 2000 zamieril do londýnskeho Arsenalu. Tréner Arséne Wenger ho chcel pozvať na skúšku, ktorú odmietol so slovami: "Zlatan na skúšky nechodí. Buď ma poznáš alebo nie, a ak nie, nemôžeš ma predsa chcieť." Inokedy sa ho istý novinár na tlačovej konferencii opýtal, prečo má škrabance na tvári. "Opýtaj sa svojej ženy," znela okamžitá odpoveď.

"Ibra" na seba upozornil aj nie príliš vydareným pôsobením v Barcelone, kde narazil na odlišný prístup trénera. "Guardiola začal v kabíne filozofovať. Nepočúval som ho, prečo by som mal? Boli to hlúposti o krvi a pote. Kúpili Ferrari a jazdili v ňom ako vo Fiate," odpísal svoje pocity.

Dnes už legendárny je výrok na adresu niekdajšieho nórskeho reprezentanta Johna Carewa, ktorý v médiách nahlas uvažoval, či sú Zlatanove "fintičky" na trávniku naozaj potrebné. "To, čo dokáže Carew s loptou, ja dokážem s pomarančom," odvetil a jeden z prvých futbalových "virálov" bol na svete.

V časoch pôsobenia v Juventuse.
V časoch pôsobenia v Juventuse.Profimedia

Novinári častokrát chodili na tlačovky iba kvôli nemu. "Aký darček? Dostala Zlatana," reagoval na otázku, čo kúpil snúbenici po tom, ako ju požiadal o ruku. "Ak by som sa venoval taekwondu, pravdepodobne by som získal niekoľko olympijských medailí," sršal sebavedomím pri zmienke o tom, čo by robil, ak by nebehal po futbalových trávnikoch. Na jeho obranu, v tomto športe vlastní čierny pás.

Zlatan naozaj dokázal pôsobiť hrozivo. Keď sa jeho spoluhráč z Ajaxu Rafael van der Vaart sťažoval, že utrpel zranenie členka po úmyselnom tvrdom zákroku od Ibrahimoviča, ten kontroval: "Nezranil som ťa úmyselne a ty to vieš. Ak ma ešte raz obviníš, zlomím ti obe nohy, tentokrát schválne." Asi sa nemôžno čudovať, že po jeho prestupe do Juventusu sa v šatni holandského celku oslavovalo vo veľkom.

Švéd niesol mimoriadne ťažko neúspechy. "Majstrovstvá sveta bez mojej prítomnosti sa neoplatí sledovať," vyjadril sa po tom, ako sa dozvedel, že sa nedostal do nominácie národného výberu na MS v Rusku.

V PSG si podmanil ligu.
V PSG si podmanil ligu.Profimedia

Ibrahimovič si v kariére zahral za deväť klubov, pred prestupmi si však z aklimatizácie ťažkú hlavu nerobil. "O miestnych hráčoch toho veľa neviem, mňa však určite poznajú," prezradil po príchode do PSG v roku 2012. "Nemôžem si pomôcť, usmievam sa pre to, aký som skvelý."

Práve vo francúzskej metropole sa stretol s Davidom Beckhamom, ktorý je považovaný za ikonu módneho priemyslu. Jeho hudobný výber však Zlatana príliš neohúril: "V šatni sme si prezerali jeho playlist. Bolo tam veľa piesní od Seleny Gomez, Jonas Brothers a Justina Biebera. Je dobré vedieť, že ani David Beckham nemá vkus na všetko."

Futbalista rád hovoril aj o kráse žien. Na otázku reportérky, či je gay, preto reagoval svojsky: "Príď dnes večer ku mne domov a uvidíš, či som homosexuál. A vezmi aj svoju sestru."