Udalosti Serie A: Záverečné kolo v znamení osláv, lúčenia i nečakaných prekvapení

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Serie A: Záverečné kolo v znamení osláv, lúčenia i nečakaných prekvapení

Fabio Quagliarella sa lúči so Seriou A.
Fabio Quagliarella sa lúči so Seriou A.Profimedia
Avizovaná možnosť dodatočného priameho zápasu o záchranu medzi Speziou a Veronou sa stala skutočnosťou, rovnako ako postup Atalanty a AS Rím do Európskej ligy, ktorý oba tímy potvrdili domácimi víťazstvami. Na druhej strane, úspech vonku na pôde Udinese nestačil na posun Juventusu do prvej šestky. O najväčšie vzrušenie sa však postaral Zlatan Ibrahimovič (41), ktorý nečakane oznámil ukončenie kariéry.

Podľa slov Zlatana Ibrahimoviča o tomto rozhodnutí nevedela ani jeho rodina. Počas prejavu uprostred milánskeho štadióna o 23:20 sa dokonca zdalo, že Ibra hovorí slová "nastal čas rozlúčiť sa s futbalom" najmä sám sebe. Hviezdny Švéd ukončil kariéru svojským spôsobom - opäť raz všetkých prekvapil.

Ibrahimovič už nebude pokračovať. Nebude teda hrať za neďalekú Monzu, o čom sa špekulovalo celú nedeľu, pretože o hviezdu na sklonku kariéry mal záujem jej športový riaditeľ Adriano Galliani. A súhlasil s tým aj tréner Raffaele Palladino. Aj to potvrdzuje fakt, že o rozhodnutí skončiť nikto poriadne nevedel.

Podmienky rozlúčky boli príznačné. V Miláne počas dňa pršalo, čo si Zlatan vysvetlil tak, že "aj Boh je smutný". Nakoniec došlo aj na slzy nezlomného obra. Ibra im dlho odolával, ale keď videl plakať Sandra Tonaliho a potom aj svoju manželku Helenu, podľahol emóciám. "Áno, som superman, ale superman má obrovské srdce."

Zlatanova rozlúčka neobmäkčila veronských fanúšikov, ktorí počas nej nenávideného súpera vypískali. Niečo také ho však nemohlo rozhodiť. Okamžite sa stal opäť tým chlapcom z Rosengardu a sektor hostí ešte vyzýval, aby na pískaní pridali. Sezóna Verony sa však ešte neskončila. Čaká ju priamy súboj so Speziou o záchranu.

O to sa dvoma gólmi postaral Rafael Leao, ktorý sa nevzdal ani za nerozhodného stavu - domácim doprail víťaznú rozlúčku. Treba povedať, že zaslúžene, pretože Verona nastúpila príliš rezignovane na tím, ktorý bojuje o záchranu. Veď až v 71. minúte sa dočkali prvej strely na bránu, keď vyrovnal Faraoni. A to bol zároveň jej jediný pokus, čo je málo.

Rozlúčil sa aj Quagliarella

Veľká rozlúčka na patričnom mieste bola k videniu aj v Neapole, kde vďaka majstrovskému titulu vládla slávnostná nálada. Predtým, ako na štadióne vypukol oslavný koncert, sa uskutočnil duel so Sampdoriou, v drese ktorej sa s najvyššou súťažou lúčil Fabio Quagliarella.

Rodák z neďalekého Castellammare di Stabia, kde, samozrejme, každý od detstva fandí Neapolu, si nemohol želať viac. Snáď len to, aby počas svojej kariéry strávil viac času v klube svojho srdca. Miestni fanúšikovia na neho nezabudli a odmenili ho veľkým potleskom a oslavným skandovaním. Quagliarella len ťažko zadržiaval slzy.

Ale pozor, Quagliarella ešte celkom neskončil. Sampdoria mu tak prirástla k srdcu, že sa rozhodol hrať ešte jeden rok, aby jej pomohol k rýchlemu návratu medzi elitu. Fanúšikovia sú mu za to nesmierne vďační. Uvidíme teda, aký bude názor nového trénera Sampdorie, keďže Dejan Stankovič pred posledným zápasom uviedol, že v Janove pokračovať nebude.

Konečná tabuľka Serie A
Konečná tabuľka Serie ALivesport

A čo Mourinho?

Kto sa naopak na veľkú radosť fanúšikov nelúči, je tréner Ríma Jose Mourinho. Proti Spezii síce nebol ani na lavičke, keďže si odpykával trest za druhú žltú kartu, ktorú videl pred týždňom vo Florencii, a celkovo to bol jeho štvrtý trest v tomto roku, ale po zápase absolvoval rozlúčkové kolo pred zaplneným štadiónom.

A jeho gesto, keď najprv ukázal na seba a potom oboma rukami na ihrisko, bolo dosť výrečné. Všetci si to vyložili tak, že Mourinho zostáva v Ríme aj na budúcu sezónu. Koniec koncov, PSG už oznámilo meno nového trénera, takže to nebolo až také veľké prekvapenie. Americké vedenie mu však muselo niečo sľúbiť a bude zaujímavé sledovať, ako sa rímskemu tímu bude dariť na prestupovom trhu. Cieľom je pokúsiť sa vyhrať Európsku ligu a skončiť v prvej štvorke. To všetko aspoň v prvých mesiacoch bez Tammyho Abrahama, ktorý sa zranil v poslednom kole tejto sezóny.

Hráč kola

Atalanta nenechala nič na náhodu a jasným víťazstvom 5:2 nad Monzou v poslednom zápase potvrdila svoju kvalifikáciu do budúcej sezóny Európskej ligy. Tromi gólmi a jednou asistenciou k tomu prispel stredopoliar domácich Teun Koopmeiners, ktorému sa podarilo všetko: skóroval hlavou, raz po tom, čo sám vybojoval loptu, a v druhom polčase z obrovskej vzdialenosti.

Atalanta sa vracia do Európy po ročnej prestávke a veľkú zásluhu na tom má jej tréner Gian Piero Gasperini. Ten však v klube pôsobí už siedmy rok a po zápase povedal, že je logické, že si po takom dlhom čase musí sadnúť s vedením a prediskutovať niektoré veci. Fanúšikovia s transparentom "Do Európy s Gaspom" však majú o budúcnosti jasno.

Gól kola

Na tom, že AS Rím piatykrát v rade skončil mimo najlepšej štvorky, sa nič nezmenilo, ale premenená penalta Paula Dybalu v závere zápasu proti Spezii predsa len priniesla rímskym fanúšikom trochu radosti. Víťazstvo 2:1 znamenalo odvrátenie útoku Juventusu na šieste miesto a zabezpečilo Rimanom účasť v budúcom ročníku Európskej ligy.

Po veľkom sklamaní z prehry v jej finále minulú stredu to bola skvelá reakcia tímu, ktorý už po stretnutí s vedením pravdepodobne vedel, že jeho tréner José Mourinho zostane na lavičke. Rovnako ako jeho búrliví asistenti, ktorí ani tentoraz nezostali svojej povesti nič dlžní - Salvatore Foti, ktorý zastupoval Mourinha, bol pre zmenu vylúčený.