This is my sen. Šťastného Lobotku vyzliekli po zisku talianskeho titulu z dresu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
This is my sen. Šťastného Lobotku vyzliekli po zisku talianskeho titulu z dresu
Slovenský futbalista dotiahol svoj tím k titulu.
Slovenský futbalista dotiahol svoj tím k titulu.
Profimedia
Slovenský reprezentant Stanislav Lobotka (28) má v týchto dňoch dôvod na radosť. Hoci jeho pôsobenie v SSC Neapol nezačalo ideálne, v aktuálnej sezóne sa stal dôležitou súčasťou tímu, ktorý prepísal históriu a po 33 rokoch priniesol pod Vezuv prestížne Scudetto.

Ťažké začiatky

Rodák z Trenčína zamieril do Talianska v januári 2020 po pôsobení v Celte Vigo. Vo svojom premiérovom zápase proti Laziu v Coppa Italia síce nastúpil v základnej zostave, na trávniku sa však zdržal len 22 minút - tréner Gennaro Gattuso sa ho rozhodol stiahnuť po červenej karte Hysaja.

Tento moment sa v nasledujúcom období stal pre Lobotku symbolickým. Pod vedením svojrázneho kouča sa nedokázal presadiť do prvej jedenástky a vyzeralo to s ním všelijako.

O jeho situácii hovoril v rozhovore pre Flashscore Správy aj jeho krajan, legendárny Marek Hamšík: "Stano zažíval pod vedením trénera Gattusa ťažký rok. Situácia sa zmenila k lepšiemu, keď sa mi pred majstrovstvami Európy ozval nový tréner Spalletti a povedal, že s ním počíta a bude pilierom mužstva. Tak to aj bolo. Stanovi som prezradil, že sa na neho bude spoliehať a určite mu to pomohlo, dnes je stabilným hráčom základnej zostavy a bez neho si hru Neapolu človek ani nevie predstaviť."

Stanislav Lobotka.
Profimedia

Holohlavý motivátor

Práve Luciano Spalletti, strojca triumfálnej jazdy SSC ligou, dodal slovenskému loptovému virtuózovi potrebné sebavedomie. Pod jeho vedením začal pútať pozornosť futbalovej verejnosti.

"Na začiatku som mal iba fyzické problémy. V skutočnosti mi chýbalo sebavedomie. Snažil som sa zlepšiť, ale musel som sa zmieriť s tým, že na ihrisku nemám žiadnu konzistenciu. A ako sa chcete posunúť vpred, keď nie ste na trávniku? Čakal som na šancu a nikdy sa nevzdával. Musím však priznať, že to boli komplikované časy, nemohol som nájsť správny rytmus a mentálne nastavenie. Správnu cestu mi ukázal až Spalletti," nechal sa počuť Lobotka.

Zlepšené výkony priniesli oslavné chorály na jeho adresu, niektorí ho dokonca prirovnávali k legendárnemu Xavimu, dlhoročnému talizmanu FC Barcelona: "Takéto vyjadrenia sú nádherné a som na to hrdý. Xaviho a Iniestu som vždy obdivoval, pretože hrali v prvom rade pre svoj tím a spoluhráčov."

Lobotka má s trénerom blízky vzťah.
Profimedia

Kruh sa uzavrel

Lobotka si vlastnosti svojich detských idolov zjavne vzal k srdcu, pretože Neapol v aktuálnej sezóne zdobí nezlomný tímový duch. Po vytúženom zisku majstrovského titulu zaplavili ihrisko nadšení fanúšikovia, ktorí "Stana" doslova vyzliekli z dresu. Oslavy tak mohli začať vo veľkom štýle.

"Ahojte, pozdravujem na Slovensko. Veľmi pekne ďakujem za gratulácie. Pocity sú neuveriteľné, na začiatku sme o tom snívali a teraz sa to našťastie podarilo. Dokázali sme niečo, čo sme veľmi chceli a nikto nám neveril. O to je to krajšie, dúfam, že to nebude posledný titul" odkázal domácim priaznivcom.

"This is my sen, but now it's realita" - slávna veta, ktorú vyslovil počas rozhovoru pre klubovú televíziu Ajaxu Amsterdam, ho sprevádzala na ceste za slávou niekoľko rokov. 4. mája 2023 nabrala skutočné kontúry. A ktovie, legendárnu hlášku si možno tam hore opakuje aj božský Diego...