Výhra v derby, kontroverzná Verona a bláznivý február. Päť momentov, prečo má Inter titul

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Výhra v derby, kontroverzná Verona a bláznivý február. Päť momentov, prečo má Inter titul
Simone Inzaghi - muž, ktorý doviedol Inter k 20. Scudettu.
Simone Inzaghi - muž, ktorý doviedol Inter k 20. Scudettu.AFP
Interu stačilo 33 duelov v sezóne, ktorá je vypísaná na 38 zápasov, aby sa stal majstrom Serie A 2023/2024. O jeho úspechu sa v ročníku, ktorý bol doposiaľ narušený len jedinou prehrou v septembri proti Sassuolu, pochybovalo len zriedka. Hoci trajektória Nerazzurri bola pomerne priamočiara, na ceste za Scudettom boli nepochybne stretnutia, ktoré mali väčšiu váhu ako iné.

16. septembra 2023: Inter - AC Miláno 5:1

Víťazstvo v prvom derby sezóny, najmä takým jednoznačným spôsobom, bolo pre Inter obrovskou vzpruhou. O to viac, že to bol len štvrtý duel ročníka.

Hetrik Henricha Mchitarjana a góly Marcusa Thurama, Hakana Calhanoglua a Davideho Frattesiho okamžite vystrelili Inter na prvé miesto s maximálnym počtom bodov. Inter mestského rivala opäť porazil po tom, čo vyhral obe ligové derby aj v predošlej sezóne.

26. novembra 2023: Juventus - Inter 1:1

Prvý súboj medzi Juventusom, ktorý bol po väčšinu sezóny najväčším protivníkom v boji o titul, a Interom si pozorný fanúšik nemohol nechať ujsť. Bol to presne taký zápas, aký by ste očakávali, že bude prebiehať medzi rivalmi o titul.

Zverenci Simoneho Inzaghiho si zaslúžili veľkú pochvalu za to, že sa dokázali dať dokopy po inkasovanom góle a uspokojili sa s remízou namiesto toho, aby v tejto fáze kampane riskovali zničujúcu porážku.

6. januára 2024: Inter - Verona 2:1

Pravdepodobne najdiskutovanejšie stretnutie z pohľadu kontroverzie s mnohými zvratmi. Inter strelil víťazný zásah neskoro v nadstavenom čase vďaka Frattesimu, ktorý najrýchlejšie zareagoval na odrazenú loptu. Len o niekoľko minút neskôr však bola nariadená penalta v prospech Verony, ale Thomas Henry ju senzačne nepremenil.

Inter, ktorý týždeň predtým získal len bod proti Janovu, vtedy našiel spôsob, ako získať všetky tri body - hoci to bolo len o vlások.

28. januára 2024: Fiorentina - Inter 0:1

Rozpis nebol v novom roku Interu príliš naklonený, keďže ich súboj vo Florencii prišiel hneď po Talianskom superpohári a týždeň pred dôležitou bitkou s Juventusom.

Nerazzurri nastúpili bez Nicola Barellu a Calhanoglua, ale ujali sa vedenia gólom Lautara Martíneza. Následne sa sústredili na defenzívu proti Fiorentine, ktorá premárnila možnosť na body po zahodenej penalte.

4. a 10. februára 2024: Inter - Juventus 1:0 a AS Rím - Inter 2:4

Február bol rozhodujúcim mesiacom na ceste Interu za titulom. Po tom, čo sa stalo vo Florencii, si Nerazzurri doma proti Juventusu upevnili prvé miesto. Veľkú časť zápasu dominovali, pričom rozhodol vlastný gól Federica Gattiho, vďaka ktorému Inter tesne vyhral 1:0.

V nasledujúcom dueli vonku na Olimpicu proti AS Rím Danieleho De Rossiho prehrávali Inzaghiho zverenci po polčase 1:2. Na trávnik sa však vrátili plne motivovaní a trefami Thurama, Alessandra Bastoniho a vlastným gólom Angelina priebeh otočili.

Ich náskok na čele sa o niekoľko hodín neskôr navýšil zo siedmich na desať bodov v dôsledku prehry Juventusu doma s Udinese. 

Pre Inter to určite nebol ľahký začiatok sezóny, keďže Nerazzurri boli vnímaní ako jasní favoriti. V tomto roku však okrem silného štartu Juventusu bol Inter vždy tým tímom, ktorý trebalo naháňať, pričom napriek tlaku mužstvo psychicky vôbec nezlyhalo. Práve naopak, vyniklo a tento monumentálny úspech sa zdá byť vo finálnom zúčtovaní celkom jednoduchý.

Dôsledok Inzaghiho práce možno vidieť aj z ekonomického hľadiska: vďaka výkonom a výsledkom sa hodnota mužstva Interu zvýšila o dobrý kus. Mnohých hráčov je teraz možné považovať za tých na európskej úrovni. Okrem Martíneza sa v tejto sezóne hovorilo mimo iného aj o Bastonim či Federicovi Dimarcovi - dvojici, ktorá sa osvedčila v Európe i v talianskej reprezentácii.

Vďaka ich úspechu vzrástla aj Inzaghiho reputácia, ktorý teraz definitívne dosiahol status veľkého európskeho trénera.