Favorit v Košiciach je podľa Smetanu jasný. Série sa mažú, bude to ako play-off, vraví

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favorit v Košiciach je podľa Smetanu jasný. Série sa mažú, bude to ako play-off, vraví

Smetana počas predzápasovej tlačovej konferencie.
Smetana počas predzápasovej tlačovej konferencie.Šimon Pavlišin
Ružomberských futbalistov čaká po štyroch rokoch finále Slovenského pohára. Vo svojej histórii ho pritom získali iba raz - v sezóne 2005/2006, teda pred 18 rokmi, keď porazili práve Trnavu. Na predzápasovú tlačovú konferenciu v Košickej futbalovej aréne prišli tréner Ondřej Smetana (41) a kapitán Marek Zsigmund (27). Podľa kouča Liptákov je favorit jasný, no zároveň si myslí, že všetky aktuálne série či historické tabuľky vo finále úlohu nehrajú.

Odpovedá tréner Smetana

Pocity pred finále

"Veľmi sa teším, čakanie bolo podľa mňa dlhé. Ukázal nám to aj prvý súboj v Lipanoch, že sme už veľmi blízko. Myslím si, že tím je veľmi dobre nastavený. Postupne sa to stupňuje a v stredu to vyvrcholí."

Predchádzajúce kolá pohára 

"Verím, že nás preverili každý víkend aj tímy v TOP 6. Každému súperovi v pohári musíme vzdať rešpekt. Ani na posledného protivníka nebolo také jednoduché sa pripraviť po mentálnej stránke. Predtým to bol DAC, rovnako ťažký súper. Každý postup bol dôležitý."

Série a rekordy nehrajú úlohu - trnavská v pohári, ružomberská proti Trnave (deväť stretnutí bez prehry)

"Táto otázka padá často, ale myslím si, že tento zápas je taký špeciálny, špecifický a navyše mimo ligu, že všetky série, zápisy či tabuľky sa mažú. Trnava má takisto vlastnú sériu. Narazia na seba tímy, ktoré sa dobre poznajú, ale to všetko, čo bolo predtým, bude v stredu preč. Bude to ako duel play-off o malých i veľkých chybách."

Ružomberský kouč si nemyslí, že by série vo finále hrali úlohu.
Ružomberský kouč si nemyslí, že by série vo finále hrali úlohu.Šimon Pavlišin

Stav kádra

"Po utorkovom tréningu sú všetci zdraví. Máme jeden kartový trest (Marián Chobot, pozn. red.), inak sme kompletní."

Najväčší trénerský zápas - prvé finále

"Cítim takú správnu nervozitu. Hovoril som aj hráčom, že pred takýmito zápasmi rastie tlak, ale čím väčší ten tlak je, tak asi niečo robíme dobre, tým pádom o niečo hráme. Čím sme v športe vyššie, tlak je vyšší a to si musíme vážiť. To k tomu patrí a môžeme byť radi, že v stredu budeme pod tlakom. Vnímame to pozitívne."

Favoritom súper

"Myslím si, že všetci vedia, kto je favorit. Proti nám stojí dvojnásobný víťaz, tím z druhého miesta v lige, účastník európskych pohárov. Favorit je jasný."

Deväť zápasov a dosť? Trnava nezdolala Ružomberok takmer štyri roky

Vonku neprehrali už 10 duelov od 4. novembra

"Možno to vychádza zo spôsobu hry, keď v zápasoch TOP 6 chceme vychádzať z organizovanej defenzívy. Narážame na tímy, ktoré sú organizačne i kádrom kvalitné. My musíme byť pevní, rovnako organizovaní a čakať na príležitosti. To je spôsob, ako zdolať týchto súperov a vonku sa nám to darí viac. Konkrétne sme to nerozoberali, ale skôr to môže vychádzať z toho."

Zľava ružomberský kapitán a jeho tréner.
Zľava ružomberský kapitán a jeho tréner.Šimon Pavlišin

Príprava na finále

"Prípravu sme si chystali už v priebehu ligy, asi by sme to všetko za dva-tri dni nestihli. V prechádzajúcich tréningoch, nielen minulý týždeň, ale aj predtým, už boli veci, na ktoré sme sa zameriavali, no bolo to skôr o nás. Pre nás je skupina o TOP 6 záväzok, aby sme sa tam prezentovali čo najlepšie a uhrali tam čo najviac bodov. Chceme zvládať a vyhrávať každý zápas. Už v priebehu ligy sme robili všetko pre to, aby sme došli do nejakého bodu, či už sa to týka rotácie, alebo taktiky, a aby sme boli celkovo dobre pripravení."

Spoločne s koučom bol na tlačovej konferencii aj kapitán mužstva Marek Zsigmund. Ten bol súčasťou ružomberskej cesty do finále pohára 2019/2020, v ktorom Liptáci prehrali so Slovanom 0:1, avšak pre zranenie hrať nemohol. Ako vníma posledné hodiny pred výkopom?

Odpovedá Marek Zsigmund

Nálada v šatni

"Je to pre nás veľký zápas, samozrejme, že sa všetci tešia. Verím, že sme pripravení a na ihrisku urobíme všetko pre to, aby sme to zvládli."

Čakanie na pohár 18 rokov

"Samozrejme, že ho chceme ukončiť. Každý hrá futbal pre to, aby hral veľké zápasy, finále, súboje o titul. Sme radi, že sme sa dostali takto ďaleko a chceme vyhrať."

Ružomberku nielen v pohári Trnava praje, pred finále aj spomienka na historický rok 2006

Dokončená KFA

"Je to krásny štadión. Tešíme sa, že tu môžeme hrať a verím, že sa zapíšeme do histórie štadióna naším úspechom." 

Marek Zsigmund odohral v aktuálnej sezóne za Ružomberok 30 stretnutí.
Marek Zsigmund odohral v aktuálnej sezóne za Ružomberok 30 stretnutí.Šimon Pavlišin

Recept na úspech

"Trnava je skúsenejšie mužstvo, ale my máme ružomberského tímového ducha. Bude to určite tímovosť, poctivá defenzíva a využiť šance, ktoré prídu."

Motivátor Marek Sapara (víťaz pohára s MFK z 2006) 

"So Sapym sme veru kamaráti, naposledy sme si obaja gratulovali k meninám. Inak sme nekomunikovali, nepodpichol ma, ale možno mi potom napíše (úsmev)."

Ružomberčania neprehrali proti Trnave už deväť zápasov.
Ružomberčania neprehrali proti Trnave už deväť zápasov.Flashscore

Koľko divákov sa očakáva?

Zdá sa, že prevahu v hľadisku budú mať Trnavčania. Podľa hovorkyne Slovenského futbalového zväzu Moniky Jurigovej je zatiaľ predaných 8 900 vstupeniek, z toho v sektore Spartaka sa očakáva návšteva tritisíc divákov. Ružomberský sektor by podľa informácií z utorka poobede mala naplniť približne tisícka ľudí.

Košická futbalová aréna disponuje oficiálnou kapacitou 12 555 miest. V stredu však bude k dispozícii iba 11 900 vstupeniek z dôvodu, že zápas je vyhlásený ako rizikový - uzavreté budú dva sektory.

Ružomberok - Trnava (streda, 15:00)