Najlepšia forma Viníciusa, hlási Ancelotti. Talian sa v tabuľkách vyrovnal Zidanovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najlepšia forma Viníciusa, hlási Ancelotti. Talian sa v tabuľkách vyrovnal Zidanovi
Vinícius sa spolu s Rodrygom (vpravo) zapísali do streleckej listiny finále.
Vinícius sa spolu s Rodrygom (vpravo) zapísali do streleckej listiny finále.AFP
Trinásty španielsky Superpohár vystrieľal v nedeľňajšom futbalovom El Clásicu svojmu tímu Vinícius Júnior (23). Jeho Real Madrid zdolal v saudskoarabskom finále Barcelonu jasne 4:1, Brazílčan skompletizoval v prvom polčase hetrik a už v desiatej minúte strelil víťazný gól.

Real Madrid - Barcelona 4:1

Finále španielskeho Superpohára sa konalo v saudskoarabskom Rijáde v formáte Final Four. "Biely balet" si poradil v semifinále s mestským rivalom Atléticom Madrid 5:3 po predĺžení, Barcelona zas zdolala Osasunu 2:0.

Vinícius dostal už v siedmej minúte pas za obranu od Judea Bellinghama a následne vyškolil brankára Iñakiho Peñu. O tri minúty našiel Dani Carvajal podobným spôsobom Rodryga, ktorému poslal dlhý pas z hĺbky obrany. Útočník potom ukážkovo kombinoval s Viníciusom, ktorý zakončil do odkrytej brány. V čistom hetriku mu zabránil Robert Lewandowski, ktorý našiel po vyše polhodine hry odkryté miesto volejom z hranice šestnástky.

Gól bol dôsledok zvýšeného tlaku Barcelony, keď Ferran Torres trafil brvno a brankára Andrija Lunina následne preveril Lewandowski. Jeho spoluhráč Ronald Araújo však ešte pred polčasom fauloval nabiehajúceho Viníciusa na hranici päťky, obdržal žltú kartum, súperovi umožnil skórovať z bieleho bodu a zavŕšiť hetrik.

Uruguajčan sa stal antihrdinom zápasu, keď fauloval Viníciusa znova v druhom polčase a jeho tím dohrával v početnej nevýhode. Ešte predtým však upravil na konečných 4:1 Rodrygo.

Madridčania tak oplatili odvekému rivalovi vlaňajšiu prehru 1:3 a v historických tabuľkách majú len o jeden superpohár menej než Barca. "Vinícius potreboval dva až tri zápasy, aby nadobudol svoju najlepšiu formu. Už ju má," povedal tréner víťazného tímu Carlo Ancelotti pre AFP.

Kanonier hral tretí duel po mesačnej absencii spôsobenej zranením stehenného svalu. Od návratu skóroval premiérovo, zaznamenal prvý hetrik v El Clásicu a zdvojnásobil počet gólov proti Barcelone. V predošlých pätnástich zápasoch dal dokopy tri. 

Jeho tréner dosiahol s tímom jedenástu trofej a v klubovej histórii sa vyrovnal Zinedinemu Zidanovi. Väčšie úspechy mal len Miguel Muñoz (1959, 1960-1974), ktorý získal s tímom 14 trofejí. "Mám radosť, ale teraz musíme pracovať na dvanástej trofeji," zhodnotil Ancelotti.