Superpohár na pôde Saudov? Je to prospešné pre španielsky futbal, tvrdí prezident La Ligy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Superpohár na pôde Saudov? Je to prospešné pre španielsky futbal, tvrdí prezident La Ligy
Tebas vidí v nezvyčajnom kroku iba pozitíva.
Tebas vidí v nezvyčajnom kroku iba pozitíva.Reuters
Prezident La Ligy Javier Tebas (61) uviedol, že rozhodnutie presunúť Superpohár do Saudskej Arábie bolo pre španielsky futbal prospešné. Takisto tvrdí, že to vedie k lepšej spolupráci medzi federáciami oboch krajín.

Španielska kráľovská futbalová federácia (RFEF) sa v roku 2019 dohodla so Saudskoarabským športovým úradom na trojročnej zmluve v hodnote údajných 120 miliónov eur o rozšírení španielskeho Superpohára a usporiadaní súťaže v krajine Blízkeho východu.

Tento krok kritizovali skupiny na ochranu ľudských práv a stretol sa aj s odporom španielskych fanúšikov. Tebas sa však nazdáva, že turnaj pomohol propagovať španielsky futbal. "Na začiatku to bolo kritizované, ale teraz sa to 'asimilovalo' a myslím si, že to bolo veľmi dobré pre španielsky futbal," povedal pre Arab News a dodal:

"Súťaž takejto úrovne sa presunula do Saudskej Arábie, krajiny s impozantnou túžbou futbalovo rásť. Je oveľa lepšie ísť na miesta, kde chcú rásť ako Saudi. Je to otázka veľkej propagácie."

Tebas taktiež uviedol, že spolupráca pomôže rozvíjať novú generáciu talentov: "Už teraz spolupracujeme so saudským ministerstvom športu na rozvoji hráčov do 18 rokov, pretože oni sú budúcnosťou." Posledný ročník Superpohára vyhral Real Madrid, keď v januári 2024 zdolal v Rijáde Barcelonu 4:1.

Saudská Arábia v posledných rokoch výrazne investovala do športov, ako je Formula 1, golf a futbal, pričom bývalé hviezdy španielskej ligy Cristiano Ronaldo a Karim Benzema patria k množstvu veľkých mien, ktoré podpísali lukratívne zmluvy na pôsobenie v Saudi Pro League.

Kritici však dlhodobo obviňujú krajinu, že využíva šport na odvrátenie pozornosti od svojich výsledkov v oblasti ľudských práv a rovnosti. Saudská Arábia odmieta obvinenia a tvrdí, že chráni národnú bezpečnosť prostredníctvom svojich zákonov.