Manchester City získal prvú trofej v sezóne, porazil Sevillu a teší sa zo Superpohára

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City získal prvú trofej v sezóne, porazil Sevillu a teší sa zo Superpohára

Palmer (vľavo) sa s Kovačičom teší zo svojho gólu do siete Sevilly.
Palmer (vľavo) sa s Kovačičom teší zo svojho gólu do siete Sevilly.TASR
Futbalisti Manchestru City získali prvýkrát v histórii Superpohár UEFA. Úradujúci šampióni Ligy majstrov zdolali v stredu na štadióne Karaiskakis v Pireu víťaza Európskej ligy FC Sevilla v penaltovom rozstrele 5:4. V riadnom hracom čase sa duel skončil 1:1.

Manchester City - Sevilla 2:1 po pen.

Najdrahší obranca sveta Gvardiol prvýkrát nastúpil v základnej zostave Manchestru City, ale netypicky na ľavom kraji defenzívy. Premiérovo sa na lavičku dostal nórsky mladík Bobb. Mužstvo nemohlo počítať so zraneným De Bruynem. Na opačnej strane stál v bráne možno naposledy Bono, o ktorého má eminentný záujem saudskoarabský Al-Hilal.

Sevilla začala aktívne, prvú šancu však mal paradoxne Aké. Po rohovom kope hlavičkoval zblízka, na čiare zasiahol Bono. Maročan musel riešiť aj nepríjemnú strelu Grealisha. Skóre stretnutia otvoril Youssef En Nesyri, ktorý si naskočil cez dvoch strážcov na center Acuňu a od žrde nasmeroval loptu do siete.

"Cityzens" prebrali hernú prevahu, nevedeli sa dostať do vyloženej šance. Navyše mohli byť radi, že po zmene strán rýchly brejk Ocamposa zakončil En Nesyri iba do nôh Edersona. V 63. minúte už vyšiel pas Rodriho na zadnú žrď. Haalanda lopta síce preletela, no za ním číhal voľný Cole Palmer a hlavou vyrovnal. 

Hodnotenie hráčov základných zostáv podľa Flashscore.
Hodnotenie hráčov základných zostáv podľa Flashscore.Flashscore

Po Community Shield sa mladík presadil v ďalšom dôležitom stretnutí. Aktívny En Nesyri mal okamžite na kopačke druhý gól, skvele proti jeho úniku vybehol Ederson a pokus zlikvidoval. Mladý Palmer pokračoval v aktivite, technickú strelu vyrážal Bono. City potom na dlhé minúty zavreli protivníka a nepustili ho k lopte.

Bol z toho enormný tlak favorita, avšak defenzíva Sevilly obetavo bránila a aj keď lopta prešla do príležitosti, napríklad k Haalandovi pred malým vápnom, nasledoval blok. Na začiatku nadstavenia Akého hlavičku rovnako ako na začiatku stretnutia vytesnil Bono a Walker pálil tesne nad.

Problémy hráčom spôsobovala takmer 30 stupňová teplota a skoro 60-percentná vlkhosť. Aj preto museli byť radi, že predĺženie sa v Superpohári od tohto roku nehrá, o víťazovi rozhodovali pokutové kopty. City sa do tejto fázy dostali napriek svojej obrovskej hernej prevahe, o čom jasne svedčia i štatistiky.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Haaland začal úspešne, kontroval Ocampos. Álvarez dal znova výhodu víťazovi Ligy majstrov, Mir trafil nechytateľne do rohu. Úspešne pokračovali aj chorvátski záložníci Kovačič a Rakitič. Stopercentnú bilanciu potvrdili Grealish s Montielom, ktorý mimochodom v penaltách rozhodol finále MS aj EL.

V piatej sérii mal Walker šťastie, keďže Bono rukou jeho strelu zasiahol, neudržal ju pred čiarou. Ako prvý a jediný sa pomýlil Gudelj, trafil brvno, takže Manchester City prvýkrát vo svojej histórii vyhral Európsky Superpohár.

Zverenci Pepa Guardiolu získali svoju prvú trofej v sezóne 2023/24 a dali zabudnúť na neúspešný rozstrel z nedávno Community Shield, po ktorom sa tešil Arsenal.

Sevilla prehrala v boji o túto trofej už historický šiesty raz, tešila sa iba v roku 2006. Brankár Bono neuspel v rozstrele prvýkrát od roku 2019. Odvtedy vychytal napríklad finále EL či v drese Maroka postup africkej krajiny cez Španielsko v osemfinále MS 2022.

Prehľad víťazov Superpohára od roku 2000:

2000 Galatasaray

2001 Liverpool

2002 Real Madrid

2003 AC Miláno

2004 Valencia

2005 Liverpool

2006 Sevilla

2007 AC Miláno

2008 Zenit Petrohrad

2009 Barcelona

2010 Atlético Madrid

2011 Barcelona

2012 Atlético Madrid

2013 Bayern Mníchov

2014 Real Madrid

2015 Barcelona

2016 Real Madrid

2017 Real Madrid

2018 Atlético Madrid

2019 Liverpool

2020 Bayern Mníchov

2021 Chelsea

2022 Real Madrid

2023 Manchester City