Finále Ligy národov: Chorváti túžia po veľkej trofeji, Španieli po reparáte

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Finále Ligy národov: Chorváti túžia po veľkej trofeji, Španieli po reparáte
Chorvátsky tím cíti obrovskú šancu.
Chorvátsky tím cíti obrovskú šancu.Profimedia
Futbalisti Chorvátska sa v nedeľňajšom finále Ligy národov (20:45) proti Španielsku pokúsia potvrdiť silu súčasnej generácie. V ceste k prvej "veľkej" trofeji im stoja Španieli, ktorým by radi vrátili prehru spred dvoch rokov v osemfinále ME.

Zverenci Luisa De La Fuenteho sú vo finále LN druhýkrát po sebe a v rotterdamskom finále by radi napravili vlaňajšiu prehru s Francúzskom. Finále bude mať aj slovenskú stopu, v pozícii pomocného rozhodcu bude Ivan Kružliak.

Chorváti môžu zavŕšiť úspešný príbeh, ktorý sa začal nečakanou domácou prehrou s Rakúskom 0:3. Potom však zvíťazili vo všetkých stretnutiach LN vrátane semifinálového proti Holandsku. V ňom najskôr otočili z 0:1 na 2:1, v nadstavenom čase inkasovali na 2:2, no v predĺžení napokon rozhodli o triumfe 4:2. Výrazný podiel na ich víťazstve mal kapitán Luka Modrič, ktorý skóroval z penalty na 4:2, predtým prihral na víťazný gól a po faule na neho Kramarič z pokutového kopu vyrovnal na priebežných 1:1. 

Reprezentačný rekordér sa po vlaňajších MS v Katare rozhodol pokračovať v kariére, no nie je isté, že si ju predĺži aj po Lige národov. Chorvátsky tréner Zlatko Dalič v nedávnych zápasoch uprednostňoval rozostavenie 4-3-3, z ktorého v niekoľkých dueloch prešiel do 4-2-3-1, pričom sa spolieha na výrazný stred poľa s Modričom, Mateom Kovačičom, Marcelom Brozovičom a Ivanom Perišičom na krídle.

Chorváti by sa Španielom radi revanšovali za divokú prehru 3:5 po predĺžení v osemfinále ME spred dvoch rokov. Zároveň si uvedomujú, že po prehre vo finále MS 2018 majú opäť na dosah veľký úspech. 

"Získať zlatú medailu je niečo výnimočné a niet pre nás lepšej motivácie. Doterajšie zápasy, vrátane semifinálového s Holandskom, nás stáli veľa energie, ale verím, že sa na zápas správne nastavíme. Počas uplynulých šiestich rokov sme získali tri cenné kovy. Opäť sme futbalová veľmoc a popri všetkých problémoch sme ukázali, že máme kvalitu a charakter. Ukazujeme to v našich zápasoch a sme na to hrdí," poznamenal tréner Dalič.

Španieli sa do finále LN dostali druhýkrát po sebe. Pred dvomi rokmi prehrali s Francúzskom 1:2. Tentoraz by sa radi zaradili k víťazom prvých dvoch ročníkov Portugalsku a Francúzsku. Do finále sa dostali cez Talianov, ktorých po dvoch rokoch opäť v semifinále zdolali 2:1. Semifinálový duel rozhodol v 88. minúte Joselu, ktorý bol na ihrisku iba štyri minúty. Španieli budú mať na finále o jeden deň oddychu menej, no tréner Luis De La Fuente nepochybuje, že semifinálové víťazstvo a nadšenie z postupu urýchlia regeneráciu.

"Vieme, aký silný tím má Chorvátsko. Hrá na vysokej úrovni a má veľa hráčov s obrovskými skúsenosťami. Dostali sa do finále MS a teraz aj LN, takže o ich sile nemusíme viac hovoriť. My nebudeme mať veľa času na oddych, no cítim z nášho tímu nadšenie a verím, že budeme hrať náš najlepší futbal."

Ešte pred finálovým duelom je na programe duel o 3. miesto medzi zdolanými finalistami Holandskom a Talianskom. Domáci reprezentanti chceli potešiť priaznivcov postupom do finále, no nezvládli duel s Chorvátmi. Do najlepšej štvorky LN sa dostali druhýkrát, v roku 2019 prehrali vo finále s domácim Portugalskom 0:1. Taliani obsadili v predošlom ročníku LN 2020/2021 3. miesto, keď zdolali Belgicko 2:1.

Prehľad zápasu Chorvátsko - Španielsko 

Prehľad zápasu Holandsko - Taliansko