Modričovo Chorvátsko chce európske prvenstvo. Dalič: Máme kvalitu a charakter

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Modričovo Chorvátsko chce európske prvenstvo. Dalič: Máme kvalitu a charakter

Chorvátsky stredopoliar chce medzinárodné prvenstvo.
Chorvátsky stredopoliar chce medzinárodné prvenstvo.AFP
Luka Modrič (37) je hnacou silou Chorvátska na ceste do nedeľňajšieho finále Ligy národov, v ktorom môže krajina získať svoju historicky prvú veľkú trofej.

Nad budúcnosťou tvorcu hry na medzinárodnej scéne i v Reale Madrid visia otázniky, keďže tento mesiac sa mu končí zmluva. Pred ich vyriešením chce kapitán Chorvátska doviesť rodnú krajinu, ktorá má len štyri milióny obyvateľov, k sláve v Rotterdame na štadióne De Kuip.

Balkánsky národ sa za posledných 25 rokov na svetovej scéne neustále zlepšoval, počnúc tretím miestom na majstrovstvách sveta v roku 1998. Na to nadviazal postupom do finále MS 2018, kde ho porazilo Francúzsko, a vlani v Katare opäť skončil tretí, pričom cestou vyradil favorizovanú Brazíliu.

"Opäť sme sa stali futbalovou veľmocou a ukázali, že napriek všetkým problémom máme kvalitu a charakter. Teraz musíme zostať pokojní a múdri, nikam sa neponáhľať. To je moje veľké želanie - bronz, striebro a zlato," povedal tréner Zlatko Dalič.

Oslava štvrtého gólu Chorvátov v semifinále LN
Oslava štvrtého gólu Chorvátov v semifinále LNAFP

Modrič, ktorý debutoval na medzinárodnej scéne v roku 2006, si proti Holandsku pripísal 165. duel v reprezentácii. Premenil penaltu a pomohol Chorvátsku k postupu do finále Ligy národov.

Majster stredu poľa vybojoval pre svojich krajanov lepší výsledok ako Frenkie de Jong z Barcelony, ale Rodri z Manchestru City bude pre neho ešte ťažšou skúškou. Hrdina finále Ligy majstrov je kľúčovou postavou "La Roja".

Neskorý víťazný gól Joseluho pomohol poraziť Taliansko, upokojil búrku a Španieli môžu ukončiť viac ako desaťročné suchoty, pričom naposledy triumfovali na európskom šampionáte v roku 2012.

Chorváti sa môžu tešiť na finále
Chorváti sa môžu tešiť na fináleAFP

Nikdy nie je unavený

Napriek tomu, že Španielsko má na papieri bohatšiu históriu, tak Chorvátsko na čele s Modričom nepodcení. "Luka je ďalším príkladom športovca, ktorý má vo svojom veku stále hlad a ambíciu niečo vyhrať, nikdy ho to neomrzí. Je vzorom pre všetky deti a znakom toho, že vek nič neznamená," uviedol Joselu.

Objavili sa správy, že Modrič po Lige národov možno ukončí medzinárodnú kariéru, ale hráč povedal, že o svojej budúcnosti sa rozhodne po turnaji.

"Vždy si užívam hranie za národný tím. Nie preto, že by to mohla byť moja posledná súťaž alebo posledný zápas. Každý jeden zápas a tréning je radosť. Pokiaľ cítim, že môžem pomôcť, nie je dôvod, aby som tu nebol," poznamenal držiteľ Zlatej lopty.

Víťazstvo v Lige národov by mohlo byť triumfálnym momentom na rozlúčku, takisto by to bol odrazový mostík pre útok na EURO 2024. Modrič neúnavne dokazoval, že má stále nohy na to, aby mohol súťažiť na najvyššej úrovni. V semifinále proti Holandsku odohral 119 minút. "Luka je jedinečný. Je ikonou všade, kam príde. Keď bol vystriedaný, zožal ovácie celého štadióna," vravel Dalič.

Termín finále Ligy národov
Termín finále Ligy národovFlashscore