Prečo Slovensko nikdy nepostúpilo na futsalové MS a prečo sa to teraz môže podariť?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prečo Slovensko nikdy nepostúpilo na futsalové MS a prečo sa to teraz môže podariť?
Postúpi Slovensko na MS 2024?
Postúpi Slovensko na MS 2024?Profimedia
Slovenská futsalová reprezentácia minulý rok premiérovo vo svojej histórii hrala na vrcholnom podujatí, keď sa kvalifikovala na EURO 2022 do Holandska. Zatiaľ nikdy nebola súčasťou majstrovstiev sveta. Po nedávnom žrebe poslednej fázy kvalifikácie však prevládajú očakávania, či by sa to konečne nemohlo podariť.

Zakaždým nestačili na topfavorita

Hlavným dôvodom toho, prečo sa Slovensko dlhodobo nedostalo na svetový šampionát a až do roku 2021 ani na európsky, bol fakt, že v rozhodujúcom momente stál proti nemu skutočný topfavorit a tím, ktorý sa zdoláva neuveriteľne ťažko. To bol prípad každej kvalifikácie o MS. Postupne Slovákov zastavilo Španielsko, Portugalsko, znova Španielsko, Ukrajina a naposledy Rusko.

Kvalifikácia MS 2004

Pre Slovensko to bola prvá kvalifikácia. Hrala sa systémom desiatich skupín, ktorých víťazi postúpili do baráže a päť úspešných tímov po jednotlivých dvojzápasoch sa dostalo na MS. Slováci skončili v trojčlennej skupine poslední po prehre proti Španielom 2:5 a remíze s Lotyšmi 2:2.

Kvalifikácia MS 2008

Systém bol prakticky rovnaký, len tentoraz už malo miestenku šesť tímov, takže z desiatich skupín postupovali víťazi a dva najlepšie tímy z druhých miest. Slováci na úvod zdolali Turecko 4:2, ešte hladšie zdolali Lotyšsko - 4:0, ale nad ich sily bolo Portugalsko, ktorému podľahli 0:3.

Hráči spod Tatier získali šesť bodov a mali skóre 8:5, ale ani to nestačilo na prienik medzi najlepšie dva celky z druhých priečok. Odtiaľ išli sedembodoví Rumuni a Chorváti.

Kvalifikácia MS 2012

Slovensko bolo nasadené priamo do druhej z troch fáz. V skupine porazilo Francúzsko (3:1) aj Litvu (4:2), podľahlo Portugalsku (1:5). Napriek tomu postúpilo z druhého miesta do baráže. Tam dostalo Španielsko, ktorému v Bratislave podľahlo 0:4 a na Malorke až 0:8.

Kvalifikácia MS 2016

V druhej fáze skončilo Slovensko na druhom mieste skupiny. Zhodný počet šiestich bolo malo aj prvé Taliansko, proti ktorému Belaník dvomi gólmi zariadil víťazstvo 2:1 a tretie Severné Macedónsko. S tým prišla prehra 1:2, no pozitívny výsledok 3:1 s Moldavskom režíroval Drahovský. Baráž dala futsalistom znova ťažkého protivníka, Ukrajina vyhrala jednoznačne 6:0 a 5:1.

Kvalifikácia MS 2021

V druhej fáze (Main round) obsadilo Slovensko druhú priečku a po výhrach nad Čiernou Horou aj Moldavskom, ako aj prehre proti Azerbajdžanu, postúpilo do poslednej fázy (Elite round). Tá sa tentokrát zmenila, ešte raz sa hrala skupina. Tú Slováci nezvládli. Rusku podľahli 1:7, Chorvátsku 2:3 a na záver remizovali s Azerbajdžanom 3:3.

Majstri Európy v sálovom futsale

Futsal na Slovensku oficiálne vznikol v roku 2003 po zlúčení malého a sálového futbalu. Dovtedy existoval sálový futbal (pod hlavičkou UEFS a FIFUSA) a malý futbal ako samostatné športy.

Sálový futbal bol úspešný, nakoľko sa reprezentanti spod Tatier pravidelne zúčastňovali majstrovstiev sveta aj Európy, pričom v roku 1998 sa uskutočnili v Púchove a Považskej Bystrici. Slovensko vyhralo MS 1995. Vo finále porazilo po góloch Mikulku a Kummera hráčov Maroka tesne 2:1.

Prečo by sa to teraz mohlo podariť?

Súčasný tím okolo trénera Mariána Berkyho nazbieral veľké skúsenosti na medzinárodnej úrovni a výsledkom bolo úspešné EURO, na ktorom Slováci dokonca postúpili zo základnej skupiny a vypadli až proti veľmi silnému Španielsku. Pomaličky síce v národnom tíme príde generačná výmena, ale tento tím stále má kvalitu na nadchádzajúce obdobie.

Kapitán Peter Kozár a jeho spoluhráč Gabriel Rick vyhrali v posledných dvoch rokoch dva majstrovské tituly s českou Plzňou v kvalitnej súťaži, kde dlhodobo pôsobí aj Martin Doša a to v konkurenčnom Chrudime, ktorý bol majstrom u našich západných susedov až dvanásťkrát po sebe.

Tomáš Drahovský patri k špičke hráčov v najlepšej lige sveta, v španielskej Lige Nacional bol dokonca nedávno najlepším strelcom sezóny a v predošlej zaznamenal slušných 18 gólov. Práve táto štvorica ťahá mužstvo, spoločne s brankárom Marekom Karpiakom. Ten sa takisto dostal do Španielska.

Ideálne zložený tím zo skúsených a mladších hráčov dopĺňajú Patrik Zaťovič či Martin Směřička. Prvý menovaný má na konte titul z Poľska a v poslednej sezóne bol najlepším strelcom slovenskej Niké extraligy. Druhému sa to podarilo rok predtým, skúsenosti zbieral v Slavii Praha, kde momentálne patria medzi opory mladíci Matúš Ševčík a Filip Vaktor.

Do kariet hrá Slovensku aj zloženie kvalifikačnej skupiny, pretože v ňom nenájdeme skutočného topfavorita, o akých sme už písali vyššie. Prísľubom, aj keď sa na to nedá spoliehať, je vzájomný zápas s Chorvátskom, ktorý rozhodol o postupe zo skupiny na európskom šampionáte. Obom tímom išlo o všetko a Slováci to vďaka skvelej pripravenosti zvládli lepšie.

Veľa dobrého ukázali aj duely proti silnému Taliansku či Azerbajdžanu v predošlej kvalifikácii. Francúzsko, ďalší nadchádzajúci súper, išlo futsalovo nesmierne nahor, stále je to ale tím, ktorý sa dá poraziť a proti Nemecku budú Slováci jasným favoritom. Tieto aspekty hovoria jasne v prospech tímu trénera Berkyho. Už je to potrebné len ukázať na palubovke.

Krátka história MS vo futsale

Svetový šampionát sa hral prvýkrát až v roku 1989, keď podujatie hostilo Holandsko a Brazília získala prvý zo svojich aktuálnych piatich titulov majstra sveta. Vo finále porazila domáci tím. "Kanárici" sa do posledného stretnutia dostali celkovo šesťkrát, nasleduje Španielsko s piatimi účasťami.

Práve tieto dve krajiny sú najúspešnejšie. Brazília okrem piatich titulov získala jedno striebro a dva bronzy. Medailu brala na ôsmich z doterajších deviatich turnajov. Španielsko má bilanciu 2-3-1. Po jednom titule majstra sveta získali Argentína a Portugalsko, ktoré uspelo naposledy. Aspoň jednu medailu získalo iba deväť krajín.

Najbližšie MS 2024 budú mať 24 účastníkov, z toho iba sedem z Európy a uskutočnia sa od 14. septembra do 6. októbra v Uzbekistane.

Súpermi Slovenska v poslednej fáze kvalifikácie o MS 2024 budú Chorvátsko, Francúzsko a Nemecko. Na MS postúpi víťaz každej z piatich kvalifikačných skupín. Najlepšie štyri tímy na druhých miestach sa stretnú v baráži o zvyšné dve priečky. Asociačné termíny sú v septembri, októbri a decembri 2023. 

Zloženie kvalifikačných skupín

Skupina A: Kazachstan, Rumunsko, Azerbajdžan, Holandsko

Skupina B: Ukrajina, Poľsko, Srbsko, Belgicko

Skupina C: Chorvátsko, Slovensko, Francúzsko, Nemecko

Skupina D: Španielsko, Taliansko, Slovinsko, Česko

Skupina E: Portugalsko, Gruzínsko, Arménsko, Fínsko