Gabriel Vilardi je hviezdou NHL, o ktorej sa nehovorí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Gabriel Vilardi je hviezdou NHL, o ktorej sa nehovorí
Gabriel Vilardi zažíva fantastický úvod sezóny.
Gabriel Vilardi zažíva fantastický úvod sezóny.Profimedia
Čo si pomyslíte, keď sa povie Gabriel Vilardi? Zarytým fanúšikom NHL sa asi vybaví nenápadný útočník hrajúci za Los Angeles Kings. Bežným sledovatelom hokeja toto meno podľa všetkého nepovie nič. On sa medzitým z ústrania derie medzi hviezdy.

Kanaďan naozaj nie je hráčom, o ktorom sa dá hovoriť v súvislosti s najlepšími hokejistami profiligy. Napriek tomu, že "králi" po ňom siahli v roku 2017 už v prvom kole draftu, kedy išiel z celkového jedenásteho miesta, čo je poriadne vysoké umiestnenie.

Vtedy sa však nebolo čomu čudovať. Bez deviatich centimetrov dvojmetrový center mal počas dvoch sezón v OHL priemer 1,4 bodu na zápas. Zakončil to 22 bodmi v 16 stretnutiach posledného play-off pred draftom. V kariére získal aj Memorial Cup.

Los Angeles mu dalo prednosť pred Nickom Suzukim a Martinom Nečasom, tí išli hneď po ňom. Ešte hlbšie sa prepadli Robert Thomas alebo Jason Robertson. Skauti opisovali Gabriela Vilardiho ako nebezpečného two-way centra, ktorý je neustále nebezpečný a zostáva pokojný vo všetkých herných činnostiach. Vie robiť správne rozhodnutia a technické zručnosti má na najvyššej úrovni.

Mimochodom, fanúšikovia Kings si mädlili ruky kvôli tomu, že z jedenásteho miesta draftu sa do kalifornskej organizácie dostali aj legendárne mená Jonathan Quick a Anže Kopitar.

Cesta Vilardiho ale bola iná. Plná prekážok, komplikácií a zdravotných problémov.

Tie začali ešte pred draftom. Už počas sezóny 2016/17 sa ozval chrbát: "Niektoré dni boli dobré, iné horšie. Raz som cítil bolesť, inokedy nie, no vždy sa vrátila," hovoril vtedy stále tínedžer pre kanadský SportsNet.

Už ako draftovaný hráč prišiel o svoj prvý tréningový kemp Los Angeles. Generálny manažér Rob Blake oznámil, že kvôli pretrvávajúcim komplikáciám nemôže ísť na ľad. Tam sa prvýkrát od konca sezóny dostal až o viac ako polroka neskôr, konkrétne 5. januára 2018. V OHL následne odohral 32 zápasov. Pripísal si skvelých 58 bodov za 22 gólov a 36 asistencií.

Všetko v tom čase išlo ako malo. Zdravie poslúchalo a Vilardi mal v ročníku 2018/19 debutovať v NHL. Radosť prekazil august, kedy sa situácia znova zhoršila. Vynechal kempy a nakoniec dostal možnosť ísť do AHL, avšak nastúpil iba štyrikrát v celej sezóne! Prvýkrát v novembri, potom ho chrbát znova nepustil. Snažil sa síce pripraviť na juniorský šampionát, ale to sa nepodarilo. Nezahral si v podstate celý jeden rok.

Od novembra 2018 nastúpil na prvý súťažný duel až v novembri 2019. Síce dvanásť mesiacov nehral žiadny zápas, no bolo na ňom vidieť, že je v poriadku. Začínal na farme, kde ho trénerský tím postupne zapájal do vyššieh a vyššieho počtu minút, aby sa nič neuponáhľalo. Nakoniec ročník 2019/20 ukončil 25 bodmi v 32 stretnutiach.

Najpodstatnejšie bolo, že konečne debutoval v NHL. Stalo sa tak 20. februára 2020. Nedarilo sa mu zle, pretože desať zápasov a sedem kanadských bodov je slušná vizitka. V sezóne 2020/21 nastupoval iba za Kings, no nebola to kompletná sezóna. Pripísal si 54 štartov, 23 bodov. Následne s Kanadou vyhral zlato na seniorskom svetovom šampionáte.

Napriek tomu nechodili z organizácie pozitívne správy. Zámorské médiá tvrdili, že Vilardi nebol v danej sezóne rovnakým hráčom ako vtedy, keď sa po ročnej pauze dostával postupne k naplneniu svojho potenciálu. Naplno sa to preukázalo počas minulej sezóny. Tú mal pôvodne odohrať v NHL ako pevná súčasť Los Angeles Kings. Napriek tomu až 39 duelov absolvoval v AHL a len 27 v NHL.

Na druhej strane, všetko zlé je na niečo dobré. Práve pôsobenie v Ontariu Reign mu pomohlo v tom, že sa z pozície centra naplno prestransformoval na krídlo. Vo formácii mu sekundovali iní mladíci Quinton Byfield a Alex Turcotte. Jemu to vynieslo priemer bodu na stretnutie, no nielen to. Neskutočne sa naladil na aktuálnu sezónu 2022/23, pretože ju začal ako z veľkej knihy.

V dvanástich zápasoch získal v drese Los Angeles Kings už trinásť bodov. Strelil osem gólov a pridal päť asistencií. Nielen, že je najproduktívnejším hráčom svojho mužstva, ale nachádza sa aj v prvej desiatke produktivity celej súťaže. Anže Kopitar ho označil za najlepšieho hráča tímu! Práve s ním a Adrianom Kempem mu to v prvej lajne neskutočne šľape.

Gabriel Vilardi je preto čoraz bližšie k statusu hviezdy NHL, o ktorej sa (zatiaľ) nehovorí. Jeho pracovná morálka a prístup k povinnostiam je podľa všetkých jeho trénerov a spoluhráčov neuveriteľný. Preto v nastolenej ceste pokračovať bude. O to sa nemusí nikto báť. Potrebuje len, aby sa mu vyhýbali tie nešťastné zdravotné problémy. V tom prípade ho sláva a úspech neminú.