Ghana chce postúpiť do osemfinále MS, v ceste jej stojí Uruguaj

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ghana chce postúpiť do osemfinále MS, v ceste jej stojí Uruguaj
Ghana chce postúpiť do osemfinále MS, v ceste jej stojí Uruguaj
Ghana chce postúpiť do osemfinále MS, v ceste jej stojí UruguajProfimedia
Futbalisti Ghany zabojujú o postup do osemfinále na MS v Katare v repríze kontroverzného štvrťfinálového zápasu spred dvanástich rokov. V piatok sa o 16:00 stretnú v meste Al Wakra s Uruguajom.

"Držíme spolu, vládne tu dobrá atmosféra a chlapci sa navzájom motivujú. Postupne naberáme na sile a som si istý, že mužstvo ukáže bojovnosť a zápal," uviedol tréner Addo Otto podľa Ghanaweb.com pred stretnutím so súperom, ktorý doposiaľ na turnaji ako jediný neskóroval.

Najbližšie k tomu bol v závere zápasu proti Portugalsku (0:2), keď vyvinul na favorita tlak za stavu 0:1 a celkovo vyslal desať pokusov. Chýbala však presnosť – do priestoru brány mierili len tri strely.

Ghana sa stretla s juhoamerickým zástupcom len jedenkrát, v spomínanom štvrťfinále MS 2010. To skončilo 1:1 po predĺžení a Uruguajci rozhodli v jedenástkovom rozstrele.

Zápas je však pamätný pre situáciu z nadstaveného času druhého predĺženia, keď útočník Luís Suárez "zastúpil" Fernanda Musleru a hlavičku Dominica Adiyiaha do prázdnej brány zastavil rukou. Pri následnom pokutovom kope trafil Asamoah Gyan brvno a Ghana tak prišla o postup a možnosť stať sa prvým africkým tímom v semifinále.

Napriek týmto udalostiam Otto prízvukoval, že stretnutie neberú ako odplatu: "Bolo to veľmi, veľmi dávno. Nevnímam to ako odplatu. Toto je iný zápas v inom kontexte." Suárez, ktorý je súčasťou aj národného tímu v Katare, naopak prilial olej do ohňa: "Do toho zápasu dáme srdce, dáme doňho všetko. Ghana má dobrý tím, ale poznáme ich. Už sme nad nimi zvíťazili a vieme, ako ich zdolať znova."

Ghana má momentálne v tabuľke tri body za víťazstvo 3:2 nad Kórejskou republikou a vyrovnanú partiu predviedla aj proti favoritovi z Portugalska. Prehrala síce 2:3, no v závere takmer rozhodla o zisku bodu po zaváhaní brankára Dioga Costu pri rozohrávke. V piatok bude jedným z ťahúňov Mohammed Kudus, ktorý si pripísal dva presné zásahy a rozhodol o triumfe nad Kórejčanmi.

Ghana - Uruguaj