Boli sme najpracovitejší tím, tvrdí Čacho. Začína boj o sen hrať na MS, rieši aj budúcnosť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Boli sme najpracovitejší tím, tvrdí Čacho. Začína boj o sen hrať na MS, rieši aj budúcnosť

Čacho (uprostred) bol v sezóne 2022/23 najmladším kapitánom tímov Tipos Extraligy.
Čacho (uprostred) bol v sezóne 2022/23 najmladším kapitánom tímov Tipos Extraligy.TASR
Slovenský útočník Viliam Čacho (24) hrdo nosil na drese Dukly Trenčín kapitánske céčko a aj keď sezóna nedopadla podľa očakávaní, vzhľadom na nepriaznivé okolnosti ohľadom rekonštrukcie zimného štadióna môžu byť pod hradom Matúša Čáka spokojní s postupom do predkola, pričom veľmi málo chýbalo, aby z toho bolo play-off.

Mladý center zažil s 38 bodmi za jedenásť gólov a 27 asistencií svoj najlepší ročník v seniorskom hokeji a vyslúžil si pozornosť trénera národného tímu Slovenska Craiga Ramsayho. Absolvoval niekoľko vydarených stretnutí s dvojkrížom na hrudi, pričom teraz začína bojovať o účasť na majstrovstvách sveta. Rovnako tak je v štádiu riešenia svojej budúcnosti. Aj o tom hovoril Viliam Čacho v exkluzívnom interview pre Flashscore správy.

Aká bola sezóna Dukly Trenčín?

"Konečné umiestnenie nie je také, ako by sme si predstavovali. Bola to náročná sezóna, no zvládli sme ju so cťou. Výkony boli kolísavé. Ku koncu sa to zlepšilo a boli dobré. Mrzí nás, že sme sa nedostali do play-off. V predkole rozhodovali detaily."

K zlepšeným výkonom výrazne pomohol návrat na domáci štadión, je to tak?

"Určite áno. Pomohlo nám byť doma, zlepšili sa tým aj výkony. Predovšetkým sme sa mohli oprieť o atmosféru, ktorá bola super. Naši fanúšikovia nám tým nesmierne pomohli. Domáci štadión mužstvu neskutočne chýba. Odohrali sme na ňom aspoň tých sedem zápasov, zabezpečili si miesto v predkole a nemuseli sa strachovať, že sa tam nedostaneme."

Čo rozhodlo v predkole proti Michalovciam?

"Všetkých päť zápasov bolo veľmi vyrovnaných. Rozhodovali malé chyby. My sme urobili o jednu viac a vypadli sme. Tak, ako postúpili Michalovce, sme mohli ísť ďalej aj my. Podľa mňa sa to zlomilo vo štvrtom zápase po vyrovnaní na 2:2, keď sme mali šance na 3:2, ale nevyužili sme ich. Naopak, súper vyrovnal sériu a nakoniec rozhodol v piatom stretnutí. Veľmi nás to mrzí, je to veľká škoda."

Aké pozitíva si odnášate vy osobne, ale aj celý tím, z tejto sezóny?

"Najväčším pozitívom je rozhodne prerobený štadión, na ktorý sme ľudí prilákali našou hrou. Tá bola aktívna a dobre sa na to pozeralo. Vydarili sa nám hlavne domáce stretnutia. Naučili sme fanúšikov chodiť na hokej a oni zakaždým vytvorili peknú kulisu."

Aký bol kolektív?

"Naozaj skvelý. Mali sme veľa problémov s cestovaním a sťahovaním sa, ale každý to zobral zo správneho konca. Nikdy sme sa nesťažovali ani nevyhovárali."

Akú úlohu ste v tom hrali vy ako kapitán?

"Bolo to náročné po psychickej aj fyzickej stránke, ale na to sú v kabíne lídri, aby ukazovali smer a dokázali, že sa to dá zvládnuť, aj keď je situácia zložitá. Nie je to však len o mne, ale spoločne so staršími hráčmi Tomášom Starostom, Denisom Hudecom, Martinom Nemčíkom či Petrom Sojčíkom sme to zvládli bez problémov. Nikdy nebolo potrebné robiť veľké poriadky."

Čo pre vás znamená, že ste boli kapitánom práve vy aj napriek tomu, že v tíme sú hráči, ktorých ste vymenovali?

"Je to obrovská česť, keďže som Trenčan a podarilo sa mi to v pomerne mladom veku. Už som to hovoril veľakrát, že som mal vedľa seba spoluhráčov, ktorí mi nesmierne pomáhali a tým pádom to nebolo až tak náročné. Pre mňa je to veľmi dobrá skúsenosť do budúcnosti. Vážim si, že som kapitánske céčko dostal práve ja. Myslím si, že som to zvládol. Som na to hrdý."

Ako mužstvu pomohol tréner Róbert Döme?

"Celý trénerský štáb doniesol do tímu obrovskú pracovitosť. Od prvého dňa sme počúvali, že možno nebudeme najlepší tím, ale rozhodne budeme najpracovitejší. Na ľade sme ukázali, že keď sme plnili, čo sme mali, súperom sa proti nám hralo veľmi ťažko. Tréner od nás každý deň vyžadoval pracovitosť a korčuľovanie, čo sme sa aj snažili plniť."

Počas sezóny ste toho za národný tím odohrali celkom dosť. Začínate boj o MS?

"Dostal som pozvánku do prvého neoficiálneho kempu. Pravdepodobne som si vybudoval celkom dobré meno a zrazy mi vyšli, ale na MS sa ešte nepozerám. Je to na mne a na tréneroch. Chcem ísť od zápasu k zápasu. Veľké oči nemám, no dúfam, že sa mi podarí dostať sa na šampionát. Je to môj veľký sen."

Objavili sa aj špekulácie ohľadom vašej budúcnosti. Môžete k tomu niečo prezradiť?

"Rokujem so zahraničným tímom, čo nie je tajomstvo, ale v Trenčíne mám platnú zmluvu aj na nasledujúcu sezónu. Rozhodne sa počas najbližších týždňov."