Extraligové kluby sa so zväzom nedohodli, najvyššia súťaž bude pod vedením PHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Extraligové kluby sa so zväzom nedohodli, najvyššia súťaž bude pod vedením PHL

K dohode medzi organizáciami nedošlo.
K dohode medzi organizáciami nedošlo.Tipos Extraliga
Najvyššia slovenská hokejová súťaž TIPOS Extraliga by mala pokračovať aj v nasledujúcej sezóne 2023/2024, ale bez zastrešenia od Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Svoju účasť v nej zatiaľ deklarovalo 9 z 12 extraligových klubov, ktoré sa rozhodli viesť ligu pod vedením strešnej organizácie Profesionálna hokejová liga (PHL). Marketingové práva a športovo-technická stránka súťaže bude spadať pod samotné kluby.

Extraligisti na minulotýždňovom stretnutí v Demänovej deklarovali snahu dohodnúť sa so SZĽH ohľadom pokračovania najvyššej súťaže, k dohode však nedošlo.

"V súčasnosti sa nám nepodarilo nájsť spoločný konsenzus s vedením SZĽH a majiteľmi Slovana Bratislava, preto sme sa rozhodli viesť hokejovú ligu pod vedením strešnej organizácie hokejových klubov PHL. So SZĽH chceme ďalej fungovať na báze zmluvy, vo variante skvalitneného formátu PRO-HOKEJ. Spoločnou snahou klubov je riadenie extraligy nielen po marketingovej, ale aj športovo-technickej stránke. PHL je organizácia, ktorú založili extraligové kluby s cieľom vytvorenia profesionálnej a odbornej štruktúry na riadenie hokejovej súťaže. Tá sa chce riadiť pravidlami Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. Za svoje základné piliere považuje rovnosť a solidaritu všetkých klubov," deklaroval stanovisko k extralige prezident HC‘05 Banská Bystrica Tomáš Boľoš.

"Chcem zdôrazniť, že naším prvoradým cieľom bola rozumná dohoda so zväzom. Jasne sme to deklarovali aj minulý týždeň na tlačovom brífingu. Následne sme vyzvali zväz na ďalšie rokovania. Ponuka však vôbec nereflektovala návrhy klubov. Našou snahou je kopírovať všetky vyspelé hokejové ligy vo svete. Zväz nám však zatiaľ nevyšiel v ústrety, a tak sme rozhodnutí viesť hokejovú ligu," dodal Boľoš.

Riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) Aneta Büdiová vníma, že TIPOS Extraliga potrebuje kontinuitu a stabilitu. "Partneri extraligy, na čele s generálnym partnerom spoločnosťou TIPOS, partnerom Tipsport aj RTVS vyjadrujú aj naďalej podporu v našej snahe sprofesionalizovať a zastabilizovať situáciu v hokejovej súťaži," uviedla okrem iného Büdiová v tlačovej správe. Generálnym partnerom extraligy zostáva spoločnosť TIPOS, národná lotériová spoločnosť a.s., ktorá využila dvojročnú zmluvnú opciu.

Združenie tvorí 10 extraligových klubov - HC Košice, HKM Zvolen, HC Nové Zámky, HK Poprad, HC‘05 Banská Bystrica, HK Nitra, MHk 32 Liptovský Mikuláš, HK Dukla Trenčín, HC 21 Prešov, HK Spišská Nová Ves. HKM Zvolen aj napriek členstvu v PHL svoju účasť v projekte doposiaľ nepotvrdil. O účasti v PHL sa rokuje aj s ďalšími hokejovými klubmi, prihlášku podal už aj HK Martin. Kluby chcú uviesť do praxe viacero noviniek, ktorými chcú zlepšiť fungovanie extraligy.