Jääskeläinen oslavuje aj po treťom roku na Slovensku, s Bretonom vyhrali druhýkrát v rade

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Jääskeläinen oslavuje aj po treťom roku na Slovensku, s Bretonom vyhrali druhýkrát v rade
Joona Jääskeläinen druhýkrát dvíhal nad hlavu pohár Vladimíra Dzurilu.
Joona Jääskeläinen druhýkrát dvíhal nad hlavu pohár Vladimíra Dzurilu.Šimon Pavlišin
Fínsky útočník Joona Jääskeläinen (26) odohral v extralige tretiu sezónu a po každej mohol oslavovať zisk majstrovského titulu. Oficiálne ich získal iba dva.

Ročník 2019/20 bol preňho prvý na Slovensku a s Banskou Bystricou mieril ďaleko. Následne zasiahol koronavírus, pre ktorý sa sezóna predčasne ukončila. "Barani" pôvodne dostali majstrovský titul, ktorý aj patrične oslávili, lenže neskôr im bol odobratý.

Jääskeläinen teda zamieril do Mladej Boleslavi. Pred štartom ročníka 2021/22 sa vrátil, posilnil Slovan Bratislava a už sa mohol ozaj tešiť, rovnako ako teraz s Košicami. Rodák z mestečka Imatra je druhým Fínom, ktorý získal dva slovenské tituly. Tým prvým nebol nikto iný než Sasu Hovi.

Trojčlenná košická historická légia

Okrem toho sa spoločne s košickými spoluhráčmi Southornom a Bretonom stali prvými legionármi mimo českých hráčov, ktorým sa podarilo uspieť s dvomi rozličnými tímami. A aby tých štatistických ukazovateľov nebolo málo, Jääskeläinen a Alex Breton vyhrali titul druhýkrát po sebe.

Košickí legionári s majstrovskou trofejou.
Košickí legionári s majstrovskou trofejou.Šimon Pavlišin

"Nerozmýšľam nad tým takto, vždy som sa snažil pomáhať tímu. Chcel som hrať čo najlepšie. Bolo skvelé vyhrať doma, to je vždy lepšie. V prvých dvoch kolách play-off proti nám hrali tímy defenzívne. Zvolen mal silnú ofenzívu, ale naša obrana pracovala veľmi dobre. Výsledok je 4:1, ale bolo to ťažšie, ako to vyzerá," hovoril pre Flashscore Správy najlepší strelec súťaže v presilovkách, kde sa postaral až o 12 gólov, pričom výrazný ice-time mal aj v oslabeniach.

Mal aj kus šťastia

"Cítim sa úžasne, bol to neuveriteľný rok. Začali sme veľmi zle, ale potom sa to zlepšilo až natoľko, že sme to dotiahli k titulu," hľadal slová Jääskeläinen, ktorý bol s 45 bodmi za 22 gólov a 23 asistencií najproduktívnejším "oceliarom" v základnej časti a celkovo mu patrila siedma priečka.

Váži si, ako sa mu na Slovensku darí: "Som rád, že som v tejto krajine. Mal som aj šťastie, že som sa dostal do kvalitných tímov," podotkol.

Rovnakú úspešnosť má spomínaný Breton. Ten v extralige strávil zhodne tri roky a v dvoch z nich bol majstrom. Začínal tiež v Banskej Bystrici, ale výmenou sa dostal počas minulého ročníka do Slovana. Túto sezónu odštartoval v ECHL, cez AHL prišiel začiatkom februára do Košíc.

"Toto víťazstvo pre mňa znamená všetko. Nebol som zvyknutý vyhrávať tituly. Zatiaľ to pre mňa na Slovensku bolo dobré," usmieval sa rodák zo Sainte-Marie: "Stretol som veľa skvelých ľudí. Pre mňa to bol v Košiciach krátky, ale skvelý čas. Som na všetkých spoluhráčov hrdý. Oslavy budú asi tvrdé," dodal dobre naladený Breton.

Alex Breton v drese Košíc.
Alex Breton v drese Košíc.Šimon Pavlišin

Viacnásobní majstri Slovenska spomedzi legionárov:

4 - Petr Pavlas (všetky Slovan), Michal Šeda (všetky Košice)

3 - Marek Vorel (dva s Košicami, jeden so Slovanom)

2 - Adam Sedlák (Banská Bystrica), Alexander Hylák (Košice), Ladislav Zikmund (Košice), Václav Král (Trenčín, Žilina), Jan Srdínko, Sasu Hovi, Vasili Pankov, Roman Ilyin (všetci Slovan), Guillaume Asselin, Éric Faille, Brock Higgs (všetci Banská Bystrica), Jordon Southorn (Banská Bystrica, Košice), Joona Jääskelääinen, Alex Breton (obaja Slovan, Košice)