Southorn chce po zisku druhého titulu vyhrať ďalší, za veľa vďačí Cemanovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Southorn chce po zisku druhého titulu vyhrať ďalší, za veľa vďačí Cemanovi
Southorn dvíhal túto trofej nad hlavu už druhýkrát v kariére.
Southorn dvíhal túto trofej nad hlavu už druhýkrát v kariére.Šimon Pavlišin
Kanadský obranca Jordon Southorn (32) vyhral svoj druhý slovenský titul. Po Banskej Bystrici triumfoval aj s Košicami a zaradil sa medzi prvých hráčov, ktorým sa to podarilo.

Joona ako Sasu

Mimo Čechov ešte žiadny legionár nevyhral slovenskú ligu v rôznych kluboch. Skúsený bek sa spoločne so spoluhráčmi Joonom Jääskeläinenom a Alexom Bretonom stali prvými hokejistami, ktorým sa to podarilo.

Fínsky krídelník je navyše druhým hráčom z krajiny "tisícich jazier", ktorý vyhral dva slovenské tituly. Predtým to dokázal len legendárny brankár Sasu Hovi. Spomedzi legionárov mimo Česka dvakrát uspeli ešte Vasilij Pankov (Bielorusko), Roman Iľjin (Rusko), Guillaume Asselin, Éric Faille a Brock Higgs (všetci Kanada). Vždy ale v jednom tíme.

Iba Čech Marek Vorel získal tituly s viacerými klubmi. Dva ako člen Košíc, jeden so Slovanom. S "belasými" až štyri razy triumfoval Petr Pavlas a v drese Košíc Michal Šeda.

Návrat sa oplatil

Southorn okúsil svoj prvý majstrovský triumf počas ročníka 2018/19 s Banskou Bystricou. Následne bol v kádri aj o sezónu neskôr, no "baranom" bol titul po pôvodnom pridelení odobratý. Na Slovensku obliekal rodák z Montrealu aj dres Michaloviec. Po roku v Znojme a Diname Riga sa vrátil na slovenské klziská.

Košickí legionári s majstrovskou trofejou.
Košickí legionári s majstrovskou trofejou.Šimon Pavlišin

Počas základnej časti nazbieral 35 bodov. Stal sa tretím najproduktívnejším hráčom Košíc a druhým najproduktívnejším obrancom Tipos Extraligy. V play-off pridal päť bodov, pričom iba dvakrát sedel na trestnej lavici.

"V týchto oslavách je veľmi veľa tvrdej práce, ktorú sme odviedli. Sezónu sme začali na poslednom mieste, ale otočili sme to a teraz sme majstri. Obetovali sme pre to veľa. Bolo to veľmi ťažké. Liga sa každým rokom zlepšuje, konkurencia je väčšia. Nebolo jednoduché vyšplhať sa z posledného miesta tabuľky na prvé, ale verili sme, že máme kvalitný tím. Verili sme trénerom a manažmentu, sami sebe, že sa to môže podariť," hovoril Southorn pre Flashscore Správy.

Za Cemana aj skrz betón

Chválil si aj spoluprácu s trénerom Danom Cemanom. Práve on ho získal do Banskej Bystrice a spoločne vyhrali oba tituly: "On ma priviedol na Slovensko päť rokov dozadu, dal mi šancu. Za veľa vďačím jemu. Rád pod ním hrám. Môžete sa spýtať hocikoho v tíme a povie vám, že je to skvelý tréner a ešte lepší človek. Išli by sme zaňho aj cez betónový múr. Verili sme systému, ktorý stanovil," nechal sa počuť bývalý výber Buffala zo štvrtého kola draftu NHL 2008.

Vyhrávať nikdy neomrzí, Southorn by chcel zažiť opätovný úspech: "Dva tituly sú super, ale chcem ďalší. Vždy to tak je. Nezáleží na tom, koľko ich už máte. Pred sezónou som sa rozprával s trénermi, videl som súpisku a veril som, že je to tím, ktorý môže byť úspešný," zamyslel sa.

Porovnať svoje dva tituly na Slovensku nie je jednoduché: "Tento titul bolo ťažšie získať. Nemali sme dobrý začiatok sezóny, liga bola náročnejšia. Čo sa týka pocitov, tak prvý, keďže išlo o špeciálny moment, ale oba sú skvelé. Ťažko porovnávať," doplnil Southorn.