Jääskeläinen, Breton a Southorn sa stali prvými legionármi s titulom v rôznych kluboch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jääskeläinen, Breton a Southorn sa stali prvými legionármi s titulom v rôznych kluboch

Southorn s majstrovskou trofejou.
Southorn s majstrovskou trofejou.Šimon Pavlišin
Jordon Southorn (32), Alex Breton (25) a Joona Jääskeläinen (26) sa stali prvými zahraničnými hokejistami v najvyššej slovenskej súťaži, ak nepočítame Čechov, ktorí vyhrali tituly v dresoch dvoch rôznych klubov.

Southorn vyhral svoj prvý majstrovský triumf počas ročníka 2018/19 s Banskou Bystricou. Následne bol v kádri aj o sezónu neskôr, no "baranom" bol titul po pôvodnom pridelení odobratý. 

Súčasťou rovnakého tímu bol i Jääskeläinen. Ten následne odišiel na rok do Mladej Boleslavi, ale v sezóne 2021/22 sa tešil v drese Slovana Bratislava. Rovnako ako Breton. Aj on najskôr uspel s "belasými" a teraz ako člen tímu Košíc.

Breton spoločne so Southornom a Jääskeläinenom prepisovali históriu.
Breton spoločne so Southornom a Jääskeläinenom prepisovali históriu.Šimon Pavlišin

Spomínaný fínsky krídelník je navyše druhým hráčom z krajiny "tisícich jazier", ktorý vyhral dva slovenské tituly. Predtým to dokázal len legendárny brankár Sasu Hovi. Spomedzi legionárov mimo Česka dvakrát uspeli ešte Vasili Pankov (Bielorusko), Roman Ilyin (Rusko), Guillaume Asselin, Éric Faille a Brock Higgs (všetci Kanada).

Rovnaký zápis sa podaril i Gilbertovi Gaborovi, rodákovi zo Štokholmu. Ten má slovenské občianstvo preto, že celá jeho rodina pochádza z tejto krajiny a do Švédska sa presťahovala.

Viacnásobní majstri Slovenska spomedzi Čechov:

4 - Petr Pavlas (všetky Slovan), Michal Šeda (všetky Košice)

3 - Marek Vorel (dva s Košicami, jeden so Slovanom)

2 - Adam Sedlák (Banská Bystrica), Alexander Hylák (Košice), Ladislav Zikmund (Košice), Václav Král (Trenčín, Žilina), Jan Srdínko (Slovan)

5. finále: Košice - Zvolen 3:0