Gašpar o covide, Sheddenovi či streleckom trápení: Verím, že teraz dám gól aj z tribúny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gašpar o covide, Sheddenovi či streleckom trápení: Verím, že teraz dám gól aj z tribúny

Gašpar verí, že ďalšia sezóna bude pre neho aj tím lepšia.
Gašpar verí, že ďalšia sezóna bude pre neho aj tím lepšia.HC 05 Banská Bystrica
Slovenský útočník Rastislav Gašpar (28) sa po titule s majstrovským Slovanom vrátil do rodnej Banskej Bystrice, ale ako sám hovorí, sezóna mu nevyšla podľa predstáv. V exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy sa vrátil aj k ťažkým následkom koronavírusu, ktorý ho sužoval a prezradil svoje ciele pre nadchádzajúci ročník.

Rasťo, začnime trochu v minulosti. Počas sezóny 2021/22 ste ako hráč Slovana dostali koronavírus, po ktorom ste sa dlhšie vracali naspäť. Čo sa vtedy dialo?

"Priebeh koronavírusu som mal v poriadku, ale keď som začal trénovať, tak som sa necítil dobre. Nastúpil som na zápas vo Zvolene a tam mi pred duelom prišlo zle. Museli sme ísť do nemocnice. Odvtedy sa to ťahalo. Prišiel som domov a dva týždne vkuse iba ležal. Nevládal som, bolo mi stále zle. Išiel som sa po desiatich dňoch prejsť. Spravil som 500 metrov a musel som si ísť domov ľahnúť. Pomaly som sa rozbiehal. Bolo super, že som potom naskočil do dvoch zápasov finále play-off, kde som dal aj gól a vyhrali sme titul, no necítil som sa nejako extra top. Tým, že som mal v tej sezóne ešte dve zranenia, najskôr jedno, potom druhé koleno a do toho tento covid, tak som odohral málo zápasov. Nebola to sezóna, akú som si predstavoval."

V lete 2022 ste sa dohodli s Banskou Bystricou a vrátili ste sa domov...

"Začiatok sezóny sme mali taký, aký sme mali. Necítil som sa najlepšie, keďže som predošlý ročník odohral málo zápasov a stále som cítil dozvuky koronavírusu. Postupne som sa do toho dostal. Skončil som tretí v produktivite tímu za Kontosom a Troockom. Myslím si, že 34 bodov je na extraligu celkom v pohode. Pokojne som mohol mať o desať bodov viac. Nepadalo mi to. Sám som bol presvedčený, že som sa dostal do vyložených šancí, z ktorých som predtým góly dával. Nakoniec nám chýbalo trochu šťastia so Spišskou. Keby mi to padá, tak som mohol byť ja ten rozhodujúci faktor, pretože gól streliť dokážem."

Letná príprava na sezónu 2022/23 už bola v poriadku, alebo vás ešte obmedzovalo zdravie?

"Trochu som nevládal, ale nebral som to nejako vážne. Snažil som sa to prekonať. Časom som to prekonal všetko, ale príprava nebola dlhá, keďže finále skončilo 2. mája, následne je nutný čas na oddych. Sezóna trvala deväť mesiacov. Netrénoval som extra dlho. Letná príprava nebola taká dlhá, ako by mala byť."

Rastislav Gašpar v drese Banskej Bystrice.
Rastislav Gašpar v drese Banskej Bystrice.HC 05 Banská Bystrica

Aké ste mali pocity z návratu do Banskej Bystrice?

"Veľmi som sa na to tešil. Bol som doma, stretol som staré známe tváre. Snažil som sa užívať si to. Bolo to o to lepšie a zábavnejšie, že sa z Nemecka vrátil napríklad aj Andrej Bíreš, s ktorým sme odmalička kamaráti."

Úvod sezóny vám nevyšiel. Čo sa potom zmenilo?

"Vedeli sme, že mužstvo na to má. V príprave sme dominovali, porazili všetkých. Vyhrali sme nad Kladnom, na Tatranskom pohári sme zdolali aj účastníka najvyššej fínskej ligy a takisto rakúske kluby. Prišla však kríza, útlm. Trochu sme mentálne vyhoreli a už to nešlo. Padla na nás deka. Bolo to ťažké, ale znova sme sa naštartovali. Prišiel tréner Shedden. Zdvihol nás hore. Určili sme si nové pravidlá. Išli sme odznova. Nakoniec sa ukázalo, že to mužstvo má kvalitu."

Štvrté miesto po základnej časti hodnotíte ako úspech?

"Po tom úvode určite áno. Akurát mrzí to, že koniec základnej časti sme nemali až taký ako január a február, keď sme dominovali a z dvadsiatich zápasov bodovali asi v sedemnástich. Keby sme takú formu chytili v play-off, určite ideme ďalej."

Štvrťfinále proti Spišskej Novej Vsi ste mali dobre rozbehnuté, viedli ste 3:2. Čo sa stalo v šiestom a siedmom zápase?

"Spišská asi chcela o ten jeden gól viac ako my. Mali sme to vo svojich rukách, ale pokazili sme to."

Čo priniesol do tímu tréner Shedden a čo od vás vyžadoval?

"Bolo na nás treba prísnejšiu ruku a povedať si na rovinu ako sa veci majú. Nechodiť okolo horúcej kaše, ale povedať si, že ty nerobíš to, toto musíš zlepšiť. Myslím si, že sme to urobili. Bol som aj prekvapený niektorými vecami, ako keď sme v predĺžení odvolali brankára, čo bol úplne super ťah. Prekvapil všetkých."

Gašpar v zápase proti Prešovu.
Gašpar v zápase proti Prešovu.HC 05 Banská Bystrica

Po vypadnutí prevládalo sklamanie?

"Určite áno. Ak by sme si dali ružové okuliare, tak si povieme, že to bola super sezóna, keďže sme sa vytiahli zo spodku tabuľky na štvrté miesto, ale ja to hodnotím ako sklamanie, pretože sme semifinále mali vo svojich rukách."

Bolo by to špeciálnejšie o to, že by ste hrali derby proti Zvolenu...

"Semifinále Bystrica - Zvolen sa ešte nehralo. Bolo by to rozhodne špeciálne."

Tréner Shedden je v rozhovoroch s novinármi priamy. Je taký aj v kabíne?

"Keď niekomu chcel niečo povedať, tak mu to povedal do očí, vyjasnilo sa to. Vysvetlil, čo od neho chce a potom sa to hráč snažil preniesť na ľad."

Kouč mal počas sezóny verejné vyjadrenia aj o vašej osobe. Ako ste to vnímali?

"On mi chcel len ukázať, čo mám zlepšiť. Nenazval by som to nedostatok. Predsa len, je to kanadský tréner, iný štýl ako slovenský. Ja som si z toho zobral dobré veci, snažil som sa poučiť. Bral som to ako príležitosť zlepšiť sa. Tréner s každým hráčom komunikoval a rozoberal, ako by ten hokejista mohol byť ešte lepší. Niekedy sa mu nepáčili niektoré moje veci, ale potom ma v rozhovoroch aj pochválil, že som hral najlepšie."

Hovorili ste, že vám to gólovo nepadalo. Čím si to vysvetľujete?

"Neviem, čím si to vysvetľujem, pretože som trénoval, robil som veci navyše. Chodil som cvičiť. Niekedy máte sezónu, keď vám to padá a inokedy nie. V Slovane mi to v prvej sezóne išlo, tentoraz nie. Verím, že v novej sezóne sa to znova otočí a dám gól aj z tribúny."

Ako bude vyzerať vaša tohtoročná letná príprava?

"Klasicky. Posilňovňa, ľad a doplnkové športy ako hokejbal, ktorý je podľa mňa top na leto, pretože lepšiu prípravu ako s týmto športom som nemal."

Na Országh Cupe budete obhajovať titul. Idete ho znova vyhrať?

"Chceme. Veríme, že sa nám to podarí a spravíme všetko pre ďalší úspech."

Aký bude váš osobný cieľ v novej sezóne?

"Neviem, ako presne bude vyzerať mužstvo, ale chcem spraviť o tých desať bodov viac, dať o sedem gólov navyše a dostať sa cez hranicu 40 bodov. Som schopný to dokázať. Mám na to, verím si. Z tímového hľadiska sú ciele takisto najvyššie, neznášam prehrávať, takže chcem ísť aspoň do semifinále."