Košice zlomili presilovkovú mizériu. Oceliari sa tešili v Steel Aréne, Šedivý v pôrodnici

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Košice zlomili presilovkovú mizériu. Oceliari sa tešili v Steel Aréne, Šedivý v pôrodnici

Dan Ceman môže byť so vstupom do finálovej série spokojný.
Dan Ceman môže byť so vstupom do finálovej série spokojný.TASR
Košice pred domácimi fanúšikmi vstúpili do finálovej série play-off Tipos Extraligy úspešne napriek tomu, že Zvolen bol minimálne vyrovnaným súperom. Rozhodli presilové hry a efektivita.

Zvolenčania ju nemali vyššiu najmä preto, že fantasticky chytal Dominik Riečický, ktorého prekonal iba Marek Hecl: "Hrali sme to, čo sme si povedali. Chceli sme byť aktívni pri forčekingu aj v obrannom pásme. Myslím si, že výkon bol z našej strany fajn, ale musíme sa vyvarovať oslabení. Tam sme dostali góly. Napriek prehre bol výkon pozitívny," myslí si autor zvolenského zásahu.

Podobne to videl aj tréner Peter Oremus: "Tri tretiny, ktoré sme odohrali, boli výborné, ale jeden gól je strašne málo, aby ste boli v Košiciach úspešní. Veci, ktoré musíte mať, aby ste v Košiciach vyhrali, tam boli. V pondelok to musíme potvrdiť nielen hrou, ale aj výsledkom," tvrdí.

Radosť Košičanov po vyrovnávajúcom zásahu.
Radosť Košičanov po vyrovnávajúcom zásahu.HC Košice

"Bryndziari" dobre vedeli, čo môžu od Košíc očakávať, lenže recept nenašli: "Držia stredné pásmo, Spišská hrala rovnako. Pripravovali sme sa na to, mali sme k tomu videá. Musíme jednoznačne zlepšiť koncovku," pokračoval Hecl, ktorý za nepriaznivého stavu 1:2 trafil konštrukciu bránky: "Určite ma to mrzí. Mohol som dať gól, zápas by sa možno vyvíjal inak. Nič sa nedá robiť, taký je šport," doplnil.

"Nedali sme góly. Asi sa budeme musieť vrátiť ku škaredému hokeju, ktorý sme hrali posledné dva zápasy so Spišskou, keď sme strelili práve škaradé góly. Vypracovali sme si síce šance, ale musíme ich premieňať. Nepodarili sa nám priame strely, ale máme dostatočne silný tím, aby sme sa pozbierali a v druhom zápase góly dali," verí kapitán Marek Viedenský.

"Oceliari" počas semifinálovej série nevyužili ani jednu z 25 odohraných presiloviek. V nedeľu im vyšli hneď dve. V kombinácii so skvelým výkonom Riečického je z toho úvodný bod.

Prehľad prvého finále play-off Tipos Extraligy

"Mali sme kusisko šťastia a Ričiho v bránke, vďaka tomu sme vyhrali. Takisto dve presilovky z troch. Som šťastný, že sa nám presilovky vrátili. Možno sme to mali proti Michalovciam veľmi v hlavách. Teraz sme dali dva góly hneď po prechode modrej čiary, padlo to. Verím, že sa upokojíme a bude nám to padať ďalej. Keď zaberú špeciálne tímy, tak dokážu vyhrať zápas a to sa potvrdilo. Keď sa nedarí, musíte to čo najviac zjednodušiť," hodnotí Marek Bartánus, autor víťazného zásahu.

Švihom krásne zamieril do rohu svätyne Adama Trenčana a ten zostal bez šance: "Mal som veľmi veľa času, dostal som puk do priestoru, spravil som krok, zdvihol hlavu a mal priestor to umiestniť," opísal. Spomínaný Riečický vyhral aj svoj piaty zápas v play-off, prvýkrát začal sériu on a nie Jaroslav Janus: "Dúfam, že táto moja séria vydrží čo najdlhšie," nechal sa počuť.

Riečický za seba pustil iba jeden puk.
Riečický za seba pustil iba jeden puk.TASR

Kanadský tréner Dan Ceman mal pred stretnutím dilemu, koho poslať do bránkoviska: "Rozprával som sa s trénerom brankárov, diskutovali sme o tejto situácii. Hlavne nás zaujímalo, ako čerstvý je Riči. Odchytal skvelý zápas. Do ďalšieho duelu to bude rovnaké, tiež o tom budeme debatovať," povedal: "Riči bol najlepším hráčom na ľade," doplnil.

Po zásahu Hecla vyrovnával v prvej tretine útočník Hunter Fejes, ktorý zažiaril hneď po príchode do Košíc a rýchlo sa stal oporou tímu: "Keď sme ho brali, potrebovali sme silového útočníka, ktorý bude nebezpečný v súperovej tretine. Skvele si chráni puk, znova ukázal svoje kvality," tvrdí Ceman.

Košiciam chýbal v zostave obranca Eduard Šedivý. Krátko pred stretnutím zamieril do nemocnice, keďže očakával narodenie dcérky. Ema prišla na svet tesne pred koncom zápasu v Steel Aréne: "Dieťa sa narodilo počas tretej tretiny. Eduard je pripravený a plný energie na pondelkový zápas," prezradil košický lodivod.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore