Pri oslavách sa nestratíme, máme vhodné typy, smeje sa Ferenc. Potiahnu aj fanúšikovia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pri oslavách sa nestratíme, máme vhodné typy, smeje sa Ferenc. Potiahnu aj fanúšikovia
Jakub Ferenc s majstrovskou trofejou.
Jakub Ferenc s majstrovskou trofejou.HC Košice
Je síce rodákom z Levoče, ale na Slovensku profesionálny hokej nikdy nehral. Skúsený obranca Jakub Ferenc (33) až pred štartom ročníka 2022/23 posilnil Košice a hneď z toho bol majstrovský titul. Navyše počas sezóny získal aj slovenské občianstvo.

Robustný a defenzívne spoľahlivý bek si zastal svoje miesto a čistil priestor pred vlastnou bránkou. Po poľskom titule z roku 2015 vyhral svoj druhý v kariére. Zažil opačný ročník ako ten predošlý, keďže v ňom sa v drese Zlína lúčil s českou Extraligou.

"Teraz sa dá hovoriť iba v superlatívoch. Držali sme sa výbornej taktiky, ktorú nám tréneri nastolili. Trochu sme poľavili vo štvrtom zápase, kde to bolo hore-dole, tak sme hrať nechceli. Štyri stretnutia sme vyhrali hokejom, ktorým sme sa chceli prezentovať," hovoril Ferenc v nedeľu po poslednom vystúpení priamo na ľadovej ploche.

5. finále: Košice - Zvolen 3:0

Reči o tom, že to nebol pre oka diváka najlepší hokej, nerieši: "Bol som mimo médií, netuším, kto čo hovoril. Budúci rok sa nikto nespýta, aký sme hrali hokej. Bude tam napísané Košice. Pozrite sa na Třinec v Česku. Tiež hrajú to, čo potrebujú. My sme hrali účelný hokej a získali titul," tešil sa dvojmetrový a bezmála stokilový zadák.

Košiciam pritom úvod sezóny vôbec nevyšiel, boli až na poslednom mieste tabuľky. Nakoniec vyhrali základnú časť a aj finále play-off: "My sme si robili srandu, že sme mali hendikep dvanástich bodov a potom sme to doťahovali na konci. Je to paráda. Z dna až na vrchol. Malo to tak byť," pokračuje Ferenc. Základom bola neuveriteľná partia, ktorú si pochvaľoval úplne každý z košického klubu.

"To nie je ani partia, ale rodina. Každý mohol pred ostatnými povedať hocičo. Robili sme si srandu medzi sebou. Boli sme k sebe úprimní. Aj keď boli nezhody, rýchlo sa vyriešili. Takúto partiu som nezažil. Z víťaznej mentality hráčov, ktorí tu boli, mám z nej husiu kožu. Klobúk dole pred vedením, že to zvládli aj v najväčších problémoch. Som rád, že sme to vyhrali pre Košice po ôsmich rokoch," nechal sa počuť.

Titul venoval zosnulého starému otcovi: "Asi budem sentimentálny. Dedo Ferenc to vidieť nemohol, ale vďaka nemu som Levočan," prezradil a zavelil k oslavám: "Na východe to bude divočina. Sú tu typy, ktoré to vedia potiahnuť. Dokázali to aj na vianočnej akcii. Nestratíme sa a fanúšikovia nás tiež podržia," dodal s úsmevom Jakub Ferenc.