Ambühl dal gól Kanade, vyrovnal národný rekord. Švajčiari sú v eufórii

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ambühl dal gól Kanade, vyrovnal národný rekord. Švajčiari sú v eufórii
Ambühl (v strede) oslavuje gól do siete Kanady.
Ambühl (v strede) oslavuje gól do siete Kanady.Profimedia
Hokejisti Švajčiarska zvíťazili v sobotnom šlágri B-skupiny MS aj vďaka gólu veterána Andresa Ambühla (39) nad Kanadou 3:2. Oba tímy až do ich vzájomného zápasu na tohtoročnom šampionáte neprehrali, Švajčiari si po ňom udržali stopercentnú bilanciu a s 15 bodmi vedú tabuľku o dva body pred Českom. Kanada figuruje so ziskom 11 bodov na treťom mieste, pričom všetky tri mužstvá už majú miestenku vo štvrťfinále istú.

Obhajcovia striebra sa v Rige ujali vedenia v polovici stretnutia presilovkovým gólom kapitána Tylera Toffoliho, no Švajčiari ešte v druhej tretine otočili skóre a v tretej časti zvýšil náskok z dorážky Ambühl. Skúsený útočník svojím gólom vyrovnal reprezentačný rekord Jörga Eberleho v počte bodov. Na konte ich má 142 (51 gólov + 91 asistencií).

"Zvlášť ma teší, že sme ako tím boli odmenení za úsilie, ktoré sme vynaložili. Na rekord som nemyslel," uviedol Ambühl po zápase. "Jörg bol neuveriteľný hráč. Špeciálne je aj to, že Ambühl píše krásne príbehy o veľkých víťazstvách proti Kanade," dodal pre tréner švajčiarskej reprezentácie Patrick Fischer.

Kanaďania dokázali v záverečnom tlaku už len skorigovať na 2:3 zásluhou Michaela Carconeho.

"Švajčiari zažívajú zatiaľ vydarený turnaj. Posilnili sa v jeho priebehu o špičkových hráčov a zvučné mená. Myslím si, že sme boli na nich pripravení. V prvej tretine na nás vybehli, trochu nás zaskočili, no potom sme sa dostali do hry a vypracovali si šance. Postupne sme hrali agresívnejšie. Nedosiahli sme želaný výsledok, no stále sme v dobrej pozícii. Už myslíme na ďalšie zápasy, budeme sa v nich snažiť stavať na dobrých veciach," citovala útočníka Scotta Laughtona oficiálna webstránka IIHF.

Zverenci trénera Andreho Tourignyho vyšli na tohtoročných MS prvýkrát bodov naprázdno, predtým jedinú bodovú stratu zaznamenali proti Slovensku (2:1 sn).

Švajčiari vybojovali už štvrté víťazstvo nad Kanadou v uplynulých piatich vzájomných stretnutiach na MS. "Jednoducho si hráme svoju hru. Myslím si, že nie je ľahké hrať proti nám. Dnes sme podali opäť celkovo dobrý výkon a dokázali streliť o gól viac ako súper," vyhlásil strelec druhého gólu Nico Hischier.

"Hrali sme ako tím. Bol to náročný zápas, ale znovu sme to dokázali. Máme dobrých hráčov, teraz aj viac posíl z NHL a ako národ sa v hokeji zlepšujeme. Hokej je vo Švajčiarsku stále lepší a lepší a je to vidieť aj na výsledkoch na medzinárodnej scéne," dodal útočník Denis Malgin.

Kanaďania odohrajú ďalší duel v pondelok, keď sa o 15:20 stretnú s Nórskom. Švajčiarov čakal už v nedeľu o 19:20 ďalší priamy súboj o prvú priečku v skupine proti Česku.