Nestarnúci Ambühl sa stále cíti mladý a chce vyhrávať: Túžim po zlate z MS, hovorí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nestarnúci Ambühl sa stále cíti mladý a chce vyhrávať: Túžim po zlate z MS, hovorí

Ambühl hrá už na svojich osemnástych majstrovstvách sveta.
Ambühl hrá už na svojich osemnástych majstrovstvách sveta.Profimedia
Švajčiarsky útočník Andres Ambühl (39) napriek svojmu veku stále hráva na najvyššej úrovni a podáva skvelé výkony. Aj tento rok je oporou Švajčiarska na majstrovstvách sveta, kde pomýšľa na historické zlato. Ešte pred bojmi vo vyraďovacej fáze ho čaká aj súboj proti Slovensku.

Rodák z Davosu štartoval na piatich olympiádach a už osemnásty raz je súčasťou Helvétov na svetovom šampionáte.

"Stále sa cítim mladý. Navyše mám šťastie, že sa mi vyhýbajú zranenia. To je veľký dôvod, prečo som stále schopný stíhať mladých hráčov. Mojou výhodou je korčuľovanie. Tým pádom mám na ľade jednoduchšie rozhodovanie. Prináša mi to priestor na správne riešenie. Pomáhajú mi však spoluhráči," hovorí Ambühl.

Švajčiarsky hokej išiel za posledné roky smerom nahor a krajina už nepatrí medzi outsiderov. Vie postaviť veľmi silný tím.

"Ide najmä o výchovu mládeže. Veľa hráčov odchádza do Severnej Ameriky alebo Škandinávie. Hokej sa rozšíril. Menšie krajiny sa dostali bližšie k elitným. V roku 2004 sme mali zhruba 30 hráčov, ktorí mohli hrať na medzinárodnej úrovni. Teraz máme oveľa viac možností," tvrdí krídelník.

Svoj debut v seniorskom medzinárodnom hokeji absolvoval ešte v roku 2003, takže to ťahá už dve dekády.

"Je to pre mňa veľká pocta. Naozaj ma robí šťastným, keď môžem reprezentovať. Každý rok sa chcete dostať medzi tých najlepších. Konkurencia je väčšia a väčšia. Aj pre mňa je ťažké vybojovať si miesto, ale zakaždým ide o výzvu a motiváciu na sezónu. Keď sa to podarí, som nadšený. Nie každý má takúto možnosť," uvedomuje si Ambühl.

Švajčiari majú opäť najvyššie ciele. Pokúsia sa dostať do finále, ako sa im to podarilo v roku 2012.

"Zlato je vždy naším cieľom, ale stále sme odohrali len tri zápasy. Nechceme rozmýšľať ďaleko dopredu. Budeme sa sústrediť na ďalší deň a nasledujúci zápas," pokračuje.

Šance na úspech majú zvýšiť posily z NHL ako Fiala, Hischier či Siegenthaler. Švajčiarsko pritom vyhralo prvé tri stretnutia s impozantným skóre 15:0. Drží si stále čisté konto. Až teraz ale narazia na Kanadu, Slovensko či Česko.

"Vždy sú to nesmierne vyrovnané zápasy. Češi aj Slováci urobili za posledné roky pokrok. Na turnajoch sa im darí. Dokážu dať dohromady dobrú partiu," nechal sa počuť.

Ďalší program švajčiarskeho tímu v základnej skupine.
Ďalší program švajčiarskeho tímu v základnej skupine.Flashscore

Pri "nekončiacej" kariére sa zdá, že Ambühl tu bude asi "navždy", ale aj on si uvedomuje fakt, že raz sa to skončí.

"Každý rok môže byť posledný, ale vždy som si hovoril, že národný tím nie je zadarmo. Musíte oň bojovať. Ak mi tréner povie, že na to nemám, budem to rešpektovať a uvoľním miesto iným skvelým hráčom," prezradil.

Zároveň dodáva, že napriek mnohým úspechom chce získať zlato na majstrovstvách sveta. "Vždy snívate o najväčších víťazstvách. Zlato sme ešte domov nepriviezli a osobne chcem stále vyhrávať," doplnil hokejista, ktorý za národný tím Švajčiarska odohral už neuveriteľných 306 zápasov, z toho 126 na svetových šampionátoch.