MS v hokeji: Boj o finále proti unikátnemu štýlu. U Švédov neviete, kto je obranca a kto útočník

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Boj o finále proti unikátnemu štýlu. U Švédov neviete, kto je obranca a kto útočník

Najväčšie švédske hviezdy Erik Karlsson (s céčkom) a Viktor Hedman (číslo 77).
Najväčšie švédske hviezdy Erik Karlsson (s céčkom) a Viktor Hedman (číslo 77).Profimedia
Po deviatich rokoch bude česká hokejová reprezentácia na majstrovstvách sveta v Prahe opäť usilovať o finále. Doteraz sa jej na turnaji darilo, v základnej hracej dobe ešte neprehrala a na začiatku play-off vymazala silný americký útok. Teraz ju čaká možno najhladnejší tím šampionátu. Švédi čakajú na medailu už šesť rokov, naposledy mali taký dlhý pôst pred druhou svetovou vojnou. Aj preto zostavili káder s 18 hráčmi z NHL. Ohromujúci počet...

Odborníkov podobne udivuje aj ich štýl hry. Pripomína to futbalový Ajax Johana Cruyffa zo 70. rokov. Totálny futbal (v tomto prípade hokej). Prelínajú sa jednotlivé línie, všetkých päť hráčov v tretine súpera je neustále v pohybe. "Niekedy neviete, kto je obranca a kto útočník," upozornil reprezentačný tréner brankárov Ondřej Pavelec.

Môže za to správanie obrancov, ktorí (na všeobecné pomery) výrazne podporujú útok. Útočník David Tomášek to ako hráč švédskeho Färjestadu dobre pozná. "Takto apelujú na bekov vo svojej lige, povzbudzujú ich, aby išli dopredu, aby splynuli s útočníkmi. Verím, že si to postrážime a zároveň to možno potrestáme," uviedol.

Proti Čechom sa však na modrej čiare postaví naozaj ťažký kaliber. Viktor Hedman, dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Tampou Bay v rokoch 2020 a 2021. "Meria takmer dva metre, ale na ľade sa pohybuje, akoby mal 170 centimetrov," podotkol reprezentačný obranca Jan Rutta, ktorý s Hedmanom nastupoval v Tampe v jednej obrannej dvojici.

Preview zápasu.
Flashscore

K tomu Erik Karlsson, trojnásobný držiteľ ocenenia pre najlepšieho obrancu NHL, a blondiak Rasmus Dahlin z Buffala, jednotka draftu 2018. Dohromady toto trio nazbieralo v uplynulej základnej časti NHL 191 bodov. Len pre porovnanie, trojica najproduktívnejších českých útočníkov v súťaži - Pastrňák, Zacha, Nečas - ich získala 222... To nie je až taký priepastný rozdiel.

Českí reprezentanti sa utešujú tým, že niečomu podobnému už čelili vo štvrťfinále proti Američanom. A zvládli to. "Aj oni mali útočných bekov. Werenski, Jones či Sanderson, to je v NHL extratrieda. Švédi sú ofenzívnejší len o trošku...," pokračoval Rutta, ktorý teraz hrá za oceánom za San Jose.

Len traja z 25 hráčov severanov nikdy nehrali v NHL, čo svedčí o ich veľkej túžbe uspieť v Prahe. "Dosť si veria. A podľa toho, čo sa píše švédskych médiách, berú len zlato. Nič iné. Verím, že ich v tomto zastavíme. Len nech je na nich vyvíjaný tlak. Trochu sa trápili s Fínmi a verím, že sa potrápia aj s nami," poznamenal Tomášek, najlepší strelec švédskej ligy v minulej sezóne.

Hviezdami nabitá súpiska Tre Kronor je vylepená aj v českej kabíne. Aby ju mali všetci pekne na očiach. Avšak aj tento zohraný súboj sa môže v pekelnej atmosfére O2 arény zlomiť.

"Myslím si, že to urobí veľa. Podľa toho, čo sme počuli od Kanaďanov a Američanov, atmosféra v Prahe na nich dosadla. Verím, že nám úžasní ľudia pomôžu a že ešte nekončíme," zaželal si Tomášek.

Švédsko - Česká republika (14:20)