Byť lídrom tímu v mladom veku je úplne skvelé, hovorí Gauthier. S USA ide po zlato

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Byť lídrom tímu v mladom veku je úplne skvelé, hovorí Gauthier. S USA ide po zlato
Cutter Gauthier poskytol exkluzívny rozhovor pre českú verziu webu Flashscore Správy.
Cutter Gauthier poskytol exkluzívny rozhovor pre českú verziu webu Flashscore Správy.Profimedia
Pred majstrovstvami sveta v Rige a Tampere málokto očakával, že ústrednou postavou amerického tímu bude talentovaný mladík Cutter Gauthier (19), ktorý je so šiestimi gólmi druhým najlepším strelcom turnaja.

Hoci je ešte tínedžer, trénerský štáb mu dáva dostatok priestoru a to aj v presilovkách. "Reprezentovať krajinu a mať dôležitú úlohu v tíme je pre mňa úplne skvelé," hovorí americký útočník. Gauthier, päťka draftu 2022. Majiteľ bronzovej medaily z posledných majstrovstiev sveta juniorov na šampionáte zažiaril najmä v zápase proti Francúzsku, v ktorom v nedeľu vsietil hetrik a pridal aj asistenciu.

Úplne skvelé byť lídrom

Vo veku 19 rokov už máte kľúčovú úlohu v presilovkách USA. Čo to pre vás znamená?

"Je to neuveriteľná česť. Reprezentovať svoju krajinu a mať dôležitú úlohu v tíme je pre mňa úplne skvelé. Robím všetko pre to, aby som tímu pomohol k úspechu."

Cez tréning ste veľa komunikovali s trénermi či skúseným Alexom Tuchom. Je upokojujúce vidieť, že vám všetci chcú pomáhať aj počas takého krátkeho turnaja?

"Určite. Všetci ideme za zlatom, chceme ho vyhrať, to je isté. Od prvého dňa sú na nás všetci z realizačného tímu milí, starajú sa o nás, takže sa môžeme sústrediť na hokej. Všetko je skvelé, lepší tím som si nemohol priať. Nemôžem sa sťažovať."

Ako sa vám páči prostredie v Tampere? Počas turnaja je vonku celkom pekne, máte čas pozrieť si mesto?

"Párkrát sme boli vonku, je to zábava. Boli sme na tímovej večeri, dokonca sme sa boli prejsť po meste. Máme sa tu dobre, ale sústredíme sa hlavne na hokej, o to sa nebojte."

USA zatiaľ vyhralo všetkých šesť zápasov na turnaji.
USA zatiaľ vyhralo všetkých šesť zápasov na turnaji.Flashscore

Ochutnali ste už niečo typicky fínske?

"Mal som pár fínskych steakov, teda myslím, že boli fínske (smiech). Bolo to celkom dobré, ale väčšinou to je úplne iné jedlo ako v USA. Je celkom zaujímavé vyskúšať nové veci."

Rodák zo Švédska si mohol vyberať

Narodili ste sa vo Švédsku, kde váš otec ukončil hokejovú kariéru. Rozprávali vám rodičia niečo o Švédsku?

"Veľa toho neviem, narodil som sa v Skellefteå, kde môj otec hrával. Potom mali rodičia moju mladšiu sestru, ale keď som mal dva roky, vrátili sme sa späť. Aby som však povedal pravdu, rád by som sa tam vrátil znova, pretože si z toho času ako malý veľa nepamätám a predsa som sa tam narodil."

Zároveň ste si mohli vybrať krajinu, ktorú budete reprezentovať. Narodili ste sa vo Švédsku, otec pochádza z Kanady, matka je z USA. Prečo ste si teda vybrali Spojené štáty?

"Keď som bol malý, mal som možnosť hrať za Kanadu aj za USA, ale naskytla sa mi možnosť reprezentovať USA na Olympijských hrách mládeže a ja som si to nechcel nechať ujsť. Najmä, keď prišla ponuka z amerického programu, takže reprezentujem modrú, bielu a červenú. Som naozaj spokojný so svojím rozhodnutím. Takýto turnaj to len potvrdzuje. Je skvelé byť členom amerického tímu."

Otec bol brankár, vy ste útočník a strelec. Nechceli ste byť ako mladý medzi žrďami?

"Na začiatku som určite trochu chcel. Zakaždým sa mi páčilo, keď brankári dvíhali ruku na znak zakázaného uvoľnenia, vždy som to chcel skúsiť (smiech), ale myslím si, že to celkom dobre dopadlo a hrám v útoku, kde mi to ide o niečo lepšie. Keď idem na ľad s otcom, dávam mu góly."

Máte za sebou prvý ročník v NCAA. Aká bola vaša nováčikovská sezóna na Boston College?

"Bolo to niečo nové a zaujímavé. Určite to bola skúsenosť. Lepšiu univerzitu som si nemohol vybrať, takže som naozaj nadšený. Výsledok však nebol taký, aký sme chceli, ale mali by sme byť silnejší, čiže sa teším na budúci rok."

Nevyhli ste sa ani škole ako takej. Baví vás študovať popri hokeji?

"Škola je celkom dobrá, ale, nie je to moja obľúbená činnosť. Tou je, samozrejme, hokej, ktorému sa venujem viac. Ak ale máte zlé známky, nemôžeme hrať, takže sa musím snažiť."

NCAA je veľmi zaujímavá súťaž plná mladých talentov, ktorí počas zápasov skúšajú rôzne kúsky. Napríklad trik s názvom "Michigan" sa rozširuje čoraz viac. Vyskúšali ste si ho už niekedy?

"Nie, nikdy som ho neskúšal. Myslím si, že by som ho dokázal, ale nikdy som nemal tú správnu príležitosť predviesť ho v zápase. Niekedy to skúsim na tréningu, len aby bola zábava, ale určite sa na to už nesústredím. Radšej budem krásne prihrávať na gól, ako skúšať takéto triky."

Na ceste do NHL

To by asi potešilo prísneho trénera Johna Tortorellu z Philadelphie, ktorý vás vlani draftoval do NHL. Počul som, že ste s ním mali celkom zvláštne prvé stretnutie.

"Bolo zaujímavé stretnúť sa so známym trénerom. Jeho reakcia bola celkom fajn. Prechádzali sme okolo neho a rozprával sa s niekým v nováčikovskom kempe, tak som sa k nemu pretlačil a toho, s kým sa rozprával, som trochu odstrčil. Potom ma pozdravil a povedal, že sa teší, že budem hrať za neho. Bol taký nadšený, čo som vôbec nečakal. Hovoril, že je šťastný, že ma stretol. Bolo to naozaj super (smiech)."

Ako si spomínate na minuloročný draft NHL? Niekde som počul, že ste boli taký vzrušený, až vám cukali kútiky...

"Áno, to je pravda. Nevedel som, ako sa mám na fotkách tváriť (smiech). Bol som nervózny a nesmierne vzrušený, pretože je to jeden z najväčších zážitkov v živote hokejistu. Pracujete osemnásť rokov, aby vás draftovali. Bolo to naozaj skvelé, Canadiens mali prvý výber doma v Montreale, takže to bolo naozaj super. Všetci nás pekne privítali, bolo to príjemné."

Je pre vás zaujímavé byť tvárou prestavby vo Philadelphii?

"Určite. Teším sa na to, ale ešte mám čas."

Vaša mama musí byť hrdá. Je predsa z Pensylvánie...

"Je to určite výnimočné, moja mama chodievala na zápasy Flyers, keď bola malá. Je to aj trochu náhoda, že ma Philadelphia draftovala."

Vaším obľúbeným hokejistom bol Sidney Crosby, čo asi fanúšikov Flyers nepoteší.

"Áno, bol! Je to neuveriteľný frajer. Pre fanúšikov je to asi trochu divné, ale čo sa dá robiť. Je to tak, ako je. Určite by som nemenil svojho obľúbeného hráča z čias, keď som bol dieťa."