MS v hokeji: Lídrom Švajčiarska bude Roman Josi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favorit MS v hokeji: Švajčiari chcú po rokoch uspieť, vedie ich elitný obranca

Hviezda NHL Roman Josi v drese švajčiarskej reprezentácie.
Hviezda NHL Roman Josi v drese švajčiarskej reprezentácie.Profimedia
Ak by mal byť niekto označený za čierneho koňa MS v hokeji, tak je to Švajčiarsko. Účastník pražskej skupiny privezie svoj najsilnejší tím za posledné roky, v ktorom je šesť hráčov z NHL vrátane jedného z najlepších obrancov planéty Romana Josiho (33). Ten pomohol svojej krajine k strieborným medailám na šampionátoch v rokoch 2013 a 2018 a teraz sa po piatich rokoch vracia na svetovú scénu.

Vývoj od posledných majstrovstiev sveta

Minulý rok sa vrcholný turnaj skončil pre Švajčiarov trpko. Vďaka víťazstvu v skupine nad Kanadou sa stali jej jedinými premožiteľmi na šampionáte, aby vo štvrťfinále stroskotali na (neskorších vicemajstroch sveta) Nemcoch. A táto sezóna je pre nich zatiaľ ešte čiernejšia. V sérii Euro Hockey Tour prehrali 11 z 12 zápasov, uspeli až na záver proti Česku.

Príprava na májový vrchol sezóny im však vyšla. Po dvoch prehrách so Slovenskom vybojovali červeno-bieli dve tesné víťazstvá proti Francúzsku a dve výraznejšie nad Lotyšmi. Na EHT okrem spomínaného skalpu domáceho tímu uhrali vyrovnané výsledky aj so Švédmi (1:2) a Fínmi (1:3). Nie je žiadnou novinkou, že v ich zápasoch s inými veľmocami padá málo gólov...

Tréner

Patrick Fischer je najdlhšie nepretržite pôsobiacim trénerom tímu elitnej osmičky. Na švajčiarskej lavičke je od roku 2015 a vo februári tohto roka dokonca predĺžil zmluvu až do MS 2026. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo dlhé váhanie, pretože po zlých výsledkoch v sezóne začal uvažovať, či je ešte stále tým správnym mužom pre "nároďák".

Ako hráč nastupoval na ľavom krídle a v kampani 2006/07 krátko pôsobil v NHL vo vtedajšom tíme Phoenix Coyotes (dnes Arizona). Svoju trénerskú kariéru začal v roku 2010 v Lugane, kde spočiatku pracoval s mládežou. O tri roky neskôr bol povýšený na hlavného trénera seniorského tímu a o dva roky prevzal švajčiarsku reprezentáciu. Jeho doteraz najväčším úspechom boli majstrovstvá sveta 2018, na ktorých získal striebornú medailu. Pre tohtoročný šampionát sľubuje útočnejší štýl, než mal doteraz vo zvyku.

Anatómia tímu

Tím spod Álp pricestuje so skúseným kádrom, z ktorého väčšina pôsobí v domácej lige. Chýbať však bude Denis Malgin, najlepší strelec novopečených majstrov z kádra Zürichu, ktorý si v rozhodujúcom zápase play-off zranil koleno. Švajčiarov potiahne šesť hráčov z NHL, pričom účasť kľúčového obrancu Romana Josiho bola oficiálne potvrdená až v stredu večer.

Môžu sa spoľahnúť na mená z New Jersey -  brankára Akiru Schmida, obrancu Jonasa Siegenthalera a útočníka Nika Hischiera, ktorí by mali na turnaji dostať dostatok herného času. Vo výbere nechýba ani Andres Ambühl z Davosu, v súčasnosti 40-ročný rekordér v histórii majstrovstiev sveta, ktorý vedie tabuľky v počte účastí na turnajoch a odohraných zápasov. Tento rok sa medzi elitou predstaví už po devätnásty raz, celkovo odohral 131 duelov.

Program tímu v skupine.
Program tímu v skupine.Flashscore

Prednosti

Tímový duch a skúsenosti. To, že sa do švajčiarskeho tímu na majstrovstvá sveta dostal Thierry Bader z Bernu, bolo pre mnohých fanúšikov Nati veľkým prekvapením. Rozhodnutie trénera Fischera je však prezieravé a dokazuje, prečo by Švajčiarsko mohlo tento rok zažiariť. Bader nie je hviezdou svetového formátu, ale zaujme svojou obrovskou všestrannosťou. Či už v presilovke, obrane alebo v útoku, všade dokáže pomôcť.

Fischer sa vedome vzdáva vyššej individuálnej kvality a namiesto toho sa zameriava na tímového ducha. Svoju rodnú krajinu povedie na majstrovstvách sveta už po ôsmy raz. Dobre vie, ako sa na tento výnimočný turnaj pripraviť a ako byť nachystaný na všetky eventuality. Ďalšie plus? Švajčiari sa vyznačujú vysokou rýchlosťou a agresivitou. Zvyčajne uplatňujú veľa pohybu, čím dokážu dostať pod tlak aj silnejších súperov.

Slabiny

Švajčiari sú závislí na svojich hviezdach z NHL možno viac ako ktorýkoľvek iný tím. Spomínaná strata strelca Malgina je bolestivá. Ak sa nepresadia Nino Niederreiter (Winnipeg) a Hischier, útok bude mať veľké problémy. Mužstvu chýba aj tvorca hry, takže v zápasoch, v ktorých drží častejšie puk, má problém vytvoriť si gólové šance.

Navyše niekedy sú útočné snahy zmarené už v zárodku, pretože do kombinačnej hry sa miešajú technické nedostatky. Švajčiarom sa v poslednom čase tiež nedarí udržať koncentráciu až do posledných sekúnd, pričom deväť z predchádzajúcich 14 gólov inkasovali v tretej tretine.

Hviezda pohľadom čísel

Roman Josi

Tridsaťtriročný obranca pôsobí v NHL od roku 2010, o sedem rokov neskôr sa stal kapitánom Nashvillu a o ďalšie tri bol vyhlásený za najlepšieho obrancu ligy. Tento rok je opäť nominovaný na Norrisovu trofej. Podľa očakávania... Veď s 85 bodmi bol tretím najproduktívnejším bekom celej NHL a s 23 zásahmi dokonca najlepším strelcom medzi nimi.

Aj preto boli Švajčiari mierne nervózni, keďže čakanie na oficiálne potvrdenie jeho účasti na šampionáte sa ťahalo niekoľko dní. V minulej sezóne odohral Josi v základnej časti všetkých 82 zápasov a zaznamenal aj vynikajúcich 62 asistencií a bilanciu účasti na ľade pri góloch +12.

Predpoveď

Napriek nezvyčajnej sile svojho kádra nie je Švajčiarsko absolútnym kandidátom na medailu. V skupine s mužstvami kalibru Kanady, Fínska a Českej republiky by si mali zabezpečiť postup, ale prah štvrťfinále tento rok neprekročí. Natiahne tak svoje šesťročné čakanie na cenný kov.

Nominácia na MS:

Brankári: Reto Berra (Fribourg-Gottéron), Leonardo Genoni (Zug), Akira Schmid (New Jersey/NHL).

Obrancovia: (všetci Davos), Dean Kukan, Christian Marti (obaja Zürich), Andrea Glauser (Lausanne), Romain Loeffel (Bern), Roman Josi (Nashville/NHL), Jonas Siegenthaler (New Jersey/NHL).

Útočníci: (Zug), Andres Ambühl (Davos), Sven Andrighetto (Zürich), Thierry Bader (Bern), Christoph Bertschy (Fribourg-Gottéron), Gaëtan Haas (Biel-Bienne), Fabrice Herzog (Zug), Ken Jäger (Lausanne), Tristan Scherwey (Bern), Calvin Thürkauf (Lugano), Nico Hischier (New Jersey/NHL), Philipp Kurashev (Chicago/NHL), Nino Niederreiter (Winnipeg/NHL).