História MS ocenila šiestich Slovákov, naposledy sa to podarilo Cehlárikovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

História MS ocenila šiestich Slovákov, naposledy sa to podarilo Cehlárikovi

Cehlárikovi vyšiel šampionát v roku 2021.
Cehlárikovi vyšiel šampionát v roku 2021.Profimedia
Slovenský hokej sa môže pochváliť šiestimi oceneniami pre najlepších hráčov na jednotlivých postoch v histórii majstrovstiev sveta. Naposledy ho vybojoval v roku 2021 na šampionáte v Rige útočník Peter Cehlárik (27).

Ocenenia pre najlepších hráčov na jednotlivých postoch udeľuje Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v spolupráci s direktoriátmi turnajov od roku 1954. V roku 1965 sa tejto pocty ako prvému Slovákovi (vo federálnom drese) dostalo brankárovi Vladimírovi Dzurillovi. Obranca Róbert Švehla ako druhý federálny Slovák túto kapitolu aj uzavrel.

Tretím Slovákom s cenou za post bol Miroslav Šatan. Ako útočník skompletizoval túto zbierku v samostatnej histórii. V roku 2000 bol najvýraznejším úkazom MS a napriek prehre vo finále s Českom sa stal hokejovým hrdinom národa. Podceňovaný tím doviedol súčasný generálny manažér reprezentácie do finále nielen fantastickými gólmi, ale aj celkovou charizmou lídra kolektívu.

Najviac zástupcov mal slovenský hokej v tejto bilancii v roku 2012. Spoločnosť útočníkovi Jevgenijovi Malkinovi robili Chára a brankár Ján Laco. V roku 2021 sa darilo na MS v Rige Petrovi Cehlárikovi, ktorého vyhlásili za najlepšieho útočníka šampionátu.

Vlani získal rovnaký primát Čech Romana Červenka. Titul najlepšieho obrancu si vyslúžil Fín Mikko Lehtonen, najlepší brankár bol jeho krajan Jussi Olkinuora.