Kanada rozhodla v tretej tretine a stala sa majstrom sveta, Nemecko berie striebro

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kanada rozhodla v tretej tretine a stala sa majstrom sveta, Nemecko berie striebro
Aktualizované
Blais oslavuje gól, vpravo nemecký brankár Mathias Niederberger.
Blais oslavuje gól, vpravo nemecký brankár Mathias Niederberger.TASR
Kanadskí hokejisti získali na 86. majstrovstvách sveta zlaté medaily. V nedeľnom finále v Tampere zvíťazili nad Nemeckom 5:2. O svojom triumfe rozhodli troma gólmi v tretej tretine.

Kanada - Nemecko 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

Góly: 11. Blais (Krebs, Neighbours), 38. Crouse (Krebs, Weegar), 45. Blais (Glass), 52. Toffoli, 59. Laughton (Quinn, Crouse)- 8. Peterka (Seider, Müller), 34. Fischbuch (Kastner, Seider)

Nemecko začalo aktívnejšie a malo prvú šancu, Noebels sa ešte netešil. Mladý útočník John-Jason Peterka už áno, rozjasal svojich fanúšikov. Kanada si zobrala "challenge", pri spracovaní na modrej čiare mohli byť korčule v pásme skôr ako puk. Neboli, gól platil a navyše z toho bol dvojminútový trest - 0:1.

"Javorový list" rýchlo vyrovnal. Samuel Blais naskočil z trestnej lavice, nakorčuľoval si pred bránku, kde ho našiel Krebs - 1:1. Po prvej tretine bol stav nerozhodný.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Nemci druhé dejstvo odštartovali presilovkou a mali šance. Hlavne Tiffels sa dostal k nebezpečnému bekhendu zblízka. Na druhej strane McBain dorážal strelu Middletona vedľa. Celkovo ale nebolo pred bránkami veľa vyložených šancí, keďže oba tímy si dobre uvedomovali, o čo sa hrá.

Barron zlomil strelou z vrcholu kruhu hokejku. Kontra priniesla pokus Kahuna a následný obrat na opačnú stranu zas dôležitý zákrok vyrážačkou Niederbergera pri prečíslení dvoch proti jednému, neuspel Carcone, dorážkou ani Krebs.

Nemecko sa dostalo druhý raz do vedenia. Zrazená strela sa odrazila pred bránkoviskom, kde bol pohotový Daniel Fischbuch. Trafil puk tak, že ho Montembeault dostal na "teplomer" - 1:2.

Kanada okamžite zvýšila ofenzívne obrátky. Carcone spomedzi kruhov minul priestor troch žrdí. Nemci blokovali obrovské množstvo striel, pričom ich držal i gólman. Toffoli bol tiež prekvapený pri peknom zákroku lapačkou.

Na Lawsona Crousea však už nemal nárok, nakoľko krídelník tečoval počas presilovej hry nahodenie medzi kruhmi a vyrovnal - 2:2. Navyše zámorský tím skvele otvoril tretiu tretinu. Glass sa natlačil do bránkoviska, pomohol mu Samuel Blais, čím prvýkrát poslal Kanadu do vedenia - 3:2.

Prešlo len niekoľko sekúnd, keď Lučič opečiatkoval konštrukciu bránky. Osem minút pred koncom prišiel asi rozhodujúci moment. Noebels sám medzi kruhmi namiesto strely stratil puk a okamžitý protiútok dvoch na jedného zakončil švihom presne Tyler Toffoli - 4:2.

Nemecko sa v závere ťažko dostávalo do útočného pásma. "Javorové listy" už hrali to, čo potrebovali a umne bránili stredné pásmo. Niederberger išiel na striedačku takmer tri a pol minúty pred koncom. Seider ale zaváhal na modrej a do prázdnej bránky to potrestal Scott Laughton - 5:2.

Kanada vybojovala 28. zlato na MS a v počte titulov sa osamostatnila na prvom mieste historického poradia, keď sa odpútala od Ruska (ZSSR, SNŠ - 27). Vedie aj historickú tabuľku v počte medailí, v zbierke ich má dokopy 53 (28-16-9).

Nemci síce nevystúpili až na vrchol, ale aj tak dosiahli obrovský úspech. Z medaily na MS sa tešia po dlhých 70 rokoch, na šampionáte v Zürichu a Bazileji v roku 1953 získali striebro.

Do svojej zbierky pridali celkovo piaty cenný kov z MS (0-3-2), okrem toho majú tri medaily zo ZOH (0-1-2). Nemci tak prehrali druhé veľké finále v priebehu piatich rokov, na ZOH 2018 v Pjongčangu tesne nestačili na Olympijských športovcov Ruska.

Bronzové medaily si zo šampionátu odniesli Lotyši. Tí v súboji o 3. miesto v Tampere zdolali USA 4:3 po predĺžení a získali historicky prvý cenný kov na veľkom podujatí.