Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zastavia Nemci USA na ceste za prvým titulom po 90 rokoch?

Uprostred hráč USA Ronnie Attard oslavuje gól v zápase základnej A-skupiny Nemecko - USA na 86. MS v hokeji.
Uprostred hráč USA Ronnie Attard oslavuje gól v zápase základnej A-skupiny Nemecko - USA na 86. MS v hokeji.TASR
Medzi štyri najlepšie tímy 86. majstrovstiev sveta v hokeji prekvapivo postúpili Nemci, ktorí zdolali víťaza B-skupiny Švajčiarsko 3:1. V semifinále sa stretnú so suverénom základných skupín - USA. To nedalo šancu Česku, ktoré zdolalo 3:0.

Seider ako opora zlyhala

Nemci po úvodnom dejstve viedli 1:0 zásluhou Maximiliana Kastnera, no v úvode prostrednej časti vyrovnal po 47 sekundách Jonas Siegenthaler. Nemci v druhej tretine ponúkli súperovi päťminútovú presilovku.

Obranca Moritz Seider po viacerých tvrdých zákrokoch prekročil prah únosnosti a v 32. minúte po tvrdom hite predčasne skončil. Nemci však dlhé oslabenie vydržali a po ňom sa pekným gólovým momentom blysol piatykrát na turnaji JJ Peterka.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Zaskočení Švajčiari mohli ihneď vzápätí využiť početnú výhodu, ale 36 sekúnd po góle na 1:2 inkasovali znovu, keď v oslabení ušiel Wojtek Stachowiak, predložil puk Nicovi Sturmovi a ten zabezpečil Nemecku dôležitý dvojgólový náskok. Nemci sa v tretej tretine vyvarovali faulov a ich disciplinovanosť podporená výborným brankárom Mathiasom Niederbergerom slávila úspech.

Presun za presunom

"Bol to neuveriteľný tímový výkon. Celý tím hral srdcom. Naši hráči sa v záverečnej desaťminútovke vrhali do striel a náš brankár všetko zastavil. Nemôžem byť na tento tím viac hrdý," povedal líder tímovej produktivity JJ Peterka, ktorý má na konte 10 bodov za päť gólov a rovnaký počet asistencií.

Nemci sa po odohratí skupiny v Tampere museli presunúť na štvrťfinále do Rigy. Bola to však iba krátka otočka, keďže po triumfe nad Helvétmi opäť cestujú späť do Fínska, kde ich čaká duel proti USA. "Je to v poriadku, včera sme si zbalili len pár vecí z hotela. Verili sme si, že by sme Švajčiarov mohli zdolať, takže sa vraciame späť," poznamenal nemecký útočník Dominik Kahun.

S víťazom A-skupiny sa Nemci stretli už v úvode turnaja, keď zámorský tím ako jediní na šampionáte prestrieľali v pomere 32:26, no napokon prehrali 2:3. Silu súpera si uvedomuje aj Kahun: "Odohrali sme s nimi náročný zápas. Veľa korčuľujú, takže sa na to musíme pripraviť."

Američania vygumovali Čechov

Zatiaľ neomylnú cestu Američanov za prvým titulom majstra sveta po 90 rokoch chceli skomplikovať Česi, ktorí však od úvodu ťahali za kratší koniec. V úvodnej tretine ich favorit zápasu prestrieľal v pomere 11:2 a v 13. minúte podčiarkol prevahu otváracím gólom z hokejky Matta Coronata.

Úvod druhej tretiny mali Česi lepší, no do vyložených príležitostí sa dostávali ťažko. V polovici zápasu zvýšil na 2:0 Nick Perbix a Česko muselo reagovať. Tréner Kari Jalonen v tretej tretine stiahol hru na tri päťky, ale ani to nepomohlo otočiť nepriaznivý stav. V 50. minúte prekonal Karla Vejmelku aj tretí americký strelec Cutter Gauthier a bolo rozhodnuté.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Prvý titul od roku 1933?

"USA bolo hokejovo lepšie, ale to neznamená, že sme im to nemohli znepríjemniť. Američania nás nepúšťali do šancí, tých pár, do ktorých sme sa dostali, bolo treba využiť," uznal silu súpera kapitán ČR Roman Červenka. Američanov delia dve víťazstvá od zisku prvého zlata od roku 1933, nerátajúc rok 1960, keď sa MS vyhodnocovali v rámci olympijského turnaja.

Na šampionáte zatiaľ dokázali uspieť vo všetkých ôsmich dueloch. Brankár Casey DeSmith zaznamenal proti Česku druhé čisté konto na turnaji a vyzdvihol kompaktnosť amerického výberu: "Hráme naozaj výborný tímový hokej. Všetci sme sa zomkli a hráme rýchlo a podľa svojich predností."

Semifinále: USA - Nemecko, sobota 17:20