MS v hokeji 2023, 10. deň: Švajčiari porazili aj Čechov a vyhrali skupinu, deväť gólov USA

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 10. deň: Švajčiari porazili aj Čechov a vyhrali skupinu, deväť gólov USA
Aktualizované
Švajčiari zatiaľ idú bez zaváhania ako ich hodinky.
Švajčiari zatiaľ idú bez zaváhania ako ich hodinky.TASR
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár desiateho hracieho dňa.

15:20

Nemecko - Maďarsko 7:2 (1:0, 3:0, 3:2), skupina A

Góly:  8. Stachowiak (Schütz, Tuomie), 36. Seider (Tiffels), 36. Sturm (Soramies, Ehl), 38. Sturm (Noebels, Wissmann), 43. Peterka (Tiffels, Wissmann), 51. Kahun (Peterka), 59. J. Müller (Wissmann, Peterka) - 47. Terbócs (Vincze, Papp), 49. Fejes (Stipsicz, Sebök)

Hokejisti Nemecka zvíťazili v nedeľnom zápase A-skupiny MS nad Maďarskom 7:2. Kľúčovým úsekom hry bola druhá tretina, ktorú Nemci vyhrali 3:0 a viedli po nej už 4:0. Dva góly zaznamenal útočník Nico Sturm.

Nemci majú naďalej postup do štvrťfinále vo svojich rukách. Maďari mohli otvoriť skóre duelu, keď mal v 3. min šancu Fejes, no Niederbeger ukázal svoje brankárske kvality. Nemci otvorili skóre v 8. min, keď sa po brejku dostal k dorážke Stachowiak.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Kľúčovým momentom stretnutia bola 36. min, keď Nemci skórovali dvakrát v priebehu 18 sekúnd zásluhou Seidera a Sturma. Útočník "žralokov" potom pridal do druhej sirény ešte aj svoj druhý presný zásah, keď sa v 38. min ocitol v presilovke sám pred Horváthom.

Maďarský brankár pustil pomerne lacný gól v úvode tretej tretiny a bolo to už 5:0 pre Nemcov. Maďari však zabojovali aspoň o česť a dvoma gólmi v priebehu troch minút znížili na 2:5 zásluhou Terbócsa a Fejesa.

Nemci však akúkoľvek drámu odmietli a v záverečnej desaťminútovke skórovali ešte Kahun a Jonas Müller.

Slovinsko - Slovensko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0), skupina B

Gól: 21. Pánik (Regenda, Koch)

Prečítajte si všetko podstatné k zápasu Slovenska.

19:20

Česko - Švajčiarsko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1), skupina B

Góly: 7. Červenka, 53. Kubalík (Červenka, Kempný) - 13. Loeffel (Hischier, Fiala), 24. Ambühl (Corvi, Kukan), 29. Ambühl (Fiala, Malgin), 56. Richard (Moser, Riat)

Hokejisti Švajčiarska zvíťazili nad Českom v nedeľňajšom zápase na MS v Rige. Vďaka tomuto triumfu sa stali istými víťazmi základnej B-skupiny. Na čele majú 18 bodov a pred poslednými dvoma hracími dňami pred štartom play off ich už nikto nemôže predbehnúť.

Švajčiari rozhodli o víťazstve dvoma gólmi v druhej tretine, o oba sa postaral Andres Ambühl. Tridsaťdeväťročný útočník, ktorý je najstarší hráč na šampionáte, strelil v Rige svoj tretí gól a celkovo ich na MS zaznamenal už 27.

Prvá tretina ponúkla vyrovnaný hokej, vyrovnané to bolo aj na tribúnach. Skóre otvoril v siedmej minúte po Simionovej chybe Roman Červenka, to však Švajčiarov vôbec nepoložilo a v trinástej minúte vyrovnal stav v presilovke Romain Loeffel. Švajčiarsky obranca napriahol od modrej čiary a na jeho ranu nemal brankár Langhamer nárok.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Druhá tretina bola veľmi bohatá na gólové šance, no presadiť sa dokázal len jeden hráč. V oboch prípadoch to bol Švajčiar Andres Ambühl. Najskôr skóroval strelou z medzikružia a následne šikovne usmernil prihrávku Kevina Fialu medzi betóny.

Česi mali niekoľko sľubných šancí, najväčšiu Beránek, ktorého delili od gólu len centimetre. Aj Švajčiari mohli zvýšiť vedenie, ale Čechov podržal Langhamer a raz mu pomohla aj žŕdka po strele Fialu.

V tretej časti hry mohol najskôr znížiť Kubalík, ale Mayer podržal Švajčiarov kľúčovým zákrokom. Český útočník však predsa len prekonal brankára, keď v 53. minúte svojim ôsmym gólom na šampionáte dal nádej svojim spoluhráčom.

Vzápätí mal aj ďalšiu šancu, ale tú nepremenil a trest prišiel onedlho na opačnej strane. Tanner Richard využil zaváhanie českej obrany a po peknej kombinácii uzavrel skóre duelu.

USA - Francúzsko 9:0 (3:0, 1:0, 5:0), skupina A

Góly: 7. O'Connor (Garland), 12. Gauthier (Perunovich), 14. Tynan (Gauthier), 22. Gauthier (Perunovich, Tynan), 43. O'Connor, 46. Perunovich (Coronato), 48. Grimaldi (Coronato, Perbix), 49. Garland (Tynan), 54. Gauthier (Tynan, Garland)

Hokejisti USA potvrdili pozíciu favorita a v nedeľňajšom zápase deklasovali Francúzsko 9:0 v zápase základnej A-skupiny na MS v Rige. Presvedčivým víťazstvom dosiahli najvýraznejší výsledok v doterajšom priebehu šampionátu a po šiestom zápase sú so stopercentnou bilanciu a skóre 30:5 na čele A-skupiny.

Hráči zámorského tímu vykročili za vysokým víťazstvom už v prvej tretine. Skóre otvoril v 7. minúte O´Connor a po presných zásahoch Gauthiera a Tynana bolo ešte do prvej prestávky 3:0. Potvrdili tým výraznú streleckú a hernú prevahu, ktorá pokračovala aj v druhej tretine.

USA v zápase jednoznačne dominovalo.
USA v zápase jednoznačne dominovalo.Flashscore

V nej sa presadil iba Gauthier, keď v 22. minúte zvýšil na 4:0, no Američania si výrazné navýšenie náskoku nechali na tretiu časť. V nej pridali ďalších šesť gólov a súpera prestrieľali 18:2. Od 54. minúty viedli po góle Gauthiera 9:0, no desiaty gól už nepridali.

Američania neinkasovali v druhom zápase po sebe, Francúzi naopak v uplynulých dvoch stretnutiach neskórovali.