Slovensko porazilo Slovinsko o jeden gól, nádej na postup stále žije

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko porazilo Slovinsko o jeden gól, nádej na postup stále žije
Aktualizované
Slovensko vyhralo a stále má šancu postúpiť do štvrťfinále.
Slovensko vyhralo a stále má šancu postúpiť do štvrťfinále. TASR
Slovenskí hokejisti zvíťazili nad Slovinskom 1:0 v nedeľňajšom zápase základnej B-skupiny na MS v Rige. Slováci si víťazstvom udržali šancu na postup do štvrťfinále. Pre Slovincov znamená prehra definitívnu istotu zostupu do A-skupiny I. divízie MS.

Slovinsko - Slovensko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 21. Pánik (Regenda, Koch)

Do bránky sa vracia Škorvánek, nahradil Hlavaja. Po zranení sú späť obranca Grman a útočník Cehlárik, čo spôsobilo aj veľké zmeny v útočných formáciách. Iba na tribúne ostali Tamáši a Chromiak. Tréneri spojili Cehlárika, Hudáčka a Lantošiho. Prvý útok bude v zložení Regenda, Hrivík a Pánik, ďalej Kudrna, Sukeľ a Kelemen a štvrtý Okuliar, Čacho, Lunter. 

Prečítajte si exkluzívny rozhovor s obrancom Klemenom Pretnarom.

Slováci vstúpili do zápasu aktívne, ale nedostávali sa do šancí. Zmeniť to chcel voľný Lunter, pred bránkoviskom mu ušiel puk a nezakončil. Kudrna z mierneho uhlu tesne minul brvno, rovnako tak Pánik spomedzi kruhov. Nevyšla ani presilovka pri vylúčení Simšiča.

Až po nej sa k puku vedľa bránky dostal Pánik, netrafil a na druhej strane Škorvánek zachránil strelu zle pokrytého Saboliča. Lantoši potiahol brejk dvoch proti jednému, na dvakrát neprekonal Gračnara. Chybu v rozohrávke moho potrestať Maver, bol úplne sám pri bránkovisku. Škorvánek skvele zasiahol. V prvej tretine gól nepadol.

Štart do druhého dejstva bol ako z veľkej knihy. Prihrávku za obranu od Regendu si prebral Richard Pánik a v samostatnom nájazde švihom otvoril skóre - 0:1. Aktivita Slovákov pokračovala, boli z toho iba náznaky príležitostí. Slovinsko získalo presilovku, Verlič spomedzi kruhov tesne minul.

Kelemen mal na hokejke druhý gól, zblízka namieril do betónu Gračnara. Neuspel ani Hudáček v samostanom úniku. Slovinci boli takisto nepríjemní, čo podčiarkol Urbas. Natlačil sa do bránkoviska a Nemec korčuľou takmer poslal puk do bránky. Následná skrumáž pred Škorvánkom tiež nepriniesla vyrovnanie, blízko mal Mašič.

V oslabení ušiel Sukeľ, trafil lapačku Gračnara. Viac sa počas druhého dejstva nestalo. To Slovensko síce vyhralo, lenže počas 40 minút nepredvádzalo ideálny výkon, čo podčiarklo viacero zahodených šancí.

Do tretej tretiny vstúpili Slováci takisto aktívne. Strela Regendu vypadla z lapačky, avšak Gračnar si s dorážkou Nemca poradil. Hralo sa opatrne, ani jeden tím nechcel urobiť chybu, nakoľko prípadný ďalší gól by výrazne napovedal o priebehu záverečných minút. Nesmierne blízko bol Urbas strieľajúci do žrde okamžite po buly, ktoré nám zase nešli.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Slovinci nás dostali pod tlak. Brankára odvolali až minútu a 10 sekúnd pred koncom. Dvanásť sekúnd ostávalo, keď po strele Drozga už Slovinci dvíhali ruky, ale Škorvánek zachránil Slovensko a čistým kontom priviedol k trom bodom. Slovinsko po prehre určite skončí na poslednom mieste skupiny a vypadne do B-kategórie.

Slováci sú priebežne na piatej priečke a na štvrté Lotyšsko strácajú tri body. Toto manko môžu zmazať v prípade víťazstva vo svojom poslednom zápase proti Nórsku, pričom na postup budú potrebovať aj víťazstvo Švajčiarov proti Lotyšom za tri body.

Slováci odohrajú posledný šiesty zápas v základnej skupine v utorok od 11:20 proti Nórsku. Slovinci uzavrú svoje účinkovanie na MS v Rige duelom s Kazachstanom v pondelok od 19:20.

Najlepší hráči zápasu

Slovinsko: Jan Urbas

Slovensko: Richard Pánik

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS):

Stanislav Škorvánek, brankár SR: "Pred veľkou šancou Slovincov v závere do mňa išiel hráč a ja som sa potom musel vrátiť do pozície. Našťastie som si z toho nedal vlastný gól ako proti Čechom. Bol to ťažký zápas, no počítajú sa tri body."

Ján Pardavý, tréner SR: "Bol to ťažký zápas, ktorý sme zvládli výsledkovo, ale herne sme sa trápili. V prvej tretine sme mali prevahu, ale ťažko sa presadzovali. Šance, ktoré sme si vytvorili v druhej tretine, sme riešili zle. Mohli sme v nej odskočiť na rozdiel dvoch gólov. Tretia tretina bola o mentálnej stránke. Slovinci hrali "o život" a my o nádej na postup a bolo to vidieť na oboch tímoch. Čakali sme na chybu Slovincov, aby sme sa prípadným gólom upokojili, no to sa nestalo a až do konca to bolo dramatické. Brankár Škorvánek bol dnes fantastický. Hráčom ukazujeme videá a presviedčame ich, aby v šanciach boli sebeckejší a aby to vzali na seba a strieľali. Hovoríme im o tom, že každá strela môže byť nebezpečná a určite je lepšia než pokazená prihrávka."

Peter Cehlárik, útočník SR: "Začiatok zápasu bol z našej strany naozaj dobrý, súpera sme dostávali pod tlak. Druhá tretina nás stála viac síl, ale celkovo to bol dobrý tímový výkon. Stano odchytal výborný zápas. Vedeli sme, že na konci budú mať Slovinci tlak a bolo len na nás, ako to ustojíme."

Mário Grman, obranca SR: "Hlavné je, že sme získali tri body. Často sme si to komplikovali. Bolo to hlavne o našich chybách a o tom, čo sme my dovolili súperovi. Nemohli sme si pripustiť tlak, ktorý vyplýval z potreby víťazstva. Teraz sa sústredíme na svoj zápas. Vieme, že v ňom potrebujeme získať tri body."