Lotyši sú v eufórii, ale dokážu poraziť aj Kanadu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Lotyši sú v eufórii, ale dokážu poraziť aj Kanadu?
Brankár Arturs Šilovs patrí k jasným oporám svojho výberu. Na fotografii vľavo Kanaďan Scott Laughton.
Brankár Arturs Šilovs patrí k jasným oporám svojho výberu. Na fotografii vľavo Kanaďan Scott Laughton.Profimedia
Hokejisti Lotyšska sa postarali na domácich MS o najväčšiu senzáciu doterajšieho priebehu šampionátu. Vo štvrtkovom štvrťfinále zdolali favorizované Švédsko 3:1 a zabezpečili si premiérovú účasť v boji o medaily. V semifinále proti nim bude stáť favorit z Kanady. Ako sa popasuje outsider s ďalšou úlohou favorita?

Skrat Dzierkalsa dramatickou vsuvkou

Lotyši sa "troch koruniek" nezľakli a po úvodnom dejstve viedli zásluhou devätnásťročného Dansa Lomčelisa 1:0. V prostrednej časti hry Švédi domácich zatlačili a v polovici duelu vyrovnal obranca Timothy Liljegren. Domácemu tímu v 37. minúte zavaril Martins Dzierkals, ktorý po odpískaní zasiahol pri šarvátke koncom hokejky Pära Lindholma a po vzhliadnutí videa videl trest do konca zápasu.

Kanada - Lotyšsko, sobota 13:20

Lotyši však vďaka obetavej hre a skvele chytajúcemu Artursovi Šilovsovi päťminútové oslabenie ustáli a v 46. minúte zaskočil favorita gólom na 2:1 Miks Indrašis. Švédsko následne nevyužilo ďalšiu početnú výhodu a v 54. minúte pykalo, keď zasadil súperovi definitívne K.O. v presilovej hre Janis Jaks. Lotyši v závere ubránili aj hru bez brankára a vo vypredanej Arene Riga odštartovali veľkolepé oslavy.

Jedna z najlepších vecí v živote

"Bolo to neuveriteľné. Pred týmito fanúšikmi je výnimočné hrať. Je to jedna z najlepších vecí, aké som kedy v hokeji alebo v živote zažil. V priebehu zápasu bolo niekoľko momentov, keď nás tlačili, ale my sme sa ubránili. Náš tím vždy bojuje a vždy do toho dáme 100 percent," uviedol pre iihf.com lotyšský obranca Karlis Čukste.

Autor jediného švédskeho gólu Liljegren označil za rozhodujúci faktor neúspechu jeho tímu efektivitu: "Chceli sme byť na turnaji dlhšie. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Myslím si, že sme hrali dobre, no nedokázali sme skórovať. Oni využili svoje šance, my nie."

"Celé roky sme verili, že to dokážeme, ale vždy nám chýbalo málo. Išli sme však ďalej a charakter, ktorý tento tím má, sa vyplatil. Teraz ideme krok za krokom a uvidíme, čo sa stane," poznamenal lotyšský kapitán Kaspars Daugavinš.

Kanada zničila Fínov vlastnou zbraňou

Aj druhý zámorský tím mal od úvodu kontrolu nad duelom proti domácim Fínom, ktorí na turnaji herne neohúrili a prekročiť svoj tieň nedokázali ani proti "javorovým listom". Kanadu poslal do vedenia v 8. minúte Jack Quinn a na rozdiel dvoch gólov upravil v polovici zápasu Samuel Blais. Keď v úvode tretieho dejstva zabezpečil Kanaďanom trojgólový náskok Michael Carcone, zaplnená hala v Tampere stíchla.

Iskierku nádeje ešte pre "Suomi" vykresal tri minúty pred koncom štvrtým presným zásahom na turnaji Teemu Hartikainen, no kapitán Tyler Toffoli už o 50 sekúnd neskôr spečatil postup Kanady gólom do prázdnej bránky.

"Hrali sme výborne. Ako tím postupne rastieme, od začiatku turnaja sa zlepšujeme. Vedeli sme, že proti Fínom to bude vyrovnaný zápas, dôležitý bol tretí gól, po ňom nám spadla ťarcha z ramien. V tretej tretine hrali chalani vynikajúco, výborne narábali s pukom. Už sa tešíme na semifinále," povedal kanadský brankár Samuel Montembeault, ktorý zneškodnil 27 z 28 striel súpera.

Dominancia severanov sa skončila

Zatiaľčo na predchádzajúcich MS aj ZOH v Pekingu zdobil Fínov nepríjemný herný systém, v ktorom bolo minimum trhlín, na domácom šampionáte súperi dokázali nájsť recept, ako efektívne zlomiť fínsku dominanciu.

"Minulý rok bol minulý rok, teraz máme úplne iné pocity. Chceli sme zvíťaziť, no nebol to náš deň. Kanaďania boli efektívnejší, dobre bránili a mali výborného brankára. Zaslúžili si zvíťaziť, žiaľ, tento rok nám to nevyšlo," dodal útočník Sakari Manninen, ktorý na turnaji nazbieral 7 bodov (3+4).