MS v hokeji 2023, 1. deň: Kanada s jasnou výhrou, Švédi tesne proti Nemecku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 1. deň: Kanada s jasnou výhrou, Švédi tesne proti Nemecku
Aktualizované
Kanada rozstrieľala Lotyšsko.
Kanada rozstrieľala Lotyšsko.TASR
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji štartujú 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige. V Nokia Aréne, resp. Riga Aréne. Flashscore Správy prinášajú sumár prvého hracieho dňa.

V piatok 12. mája sú na programe štyri zápasy. O otvárací sa postará domáce Fínsko, slovenskí hokejisti budú bojovať v derby proti českým.

Večerný program zaobstará druhá organizátorská krajina, Lotyši privítajú Kanadu. V skupine A sa potom na ľad postavia azda najväčší ašpiranti na zlato zo Švédska.

15:20

Fínsko - USA 1:4 (1:0, 0:1, 0:3), skupina A

Góly: 18. Hartikainen (Sallinen, Manninen) - 34. Gauthier (Mazur, Samberg), 50. O'Connor (Samberg, Garland), 53. A. Tuch (Grimaldi, O'Connor), 60. A. Tuch (O'Connnor)

Zápas sa nezačal v oslnivom tempe a najmä Fíni sa snažili hre dať svoju pečať pevnej defenzívy a rýchlych kontrakombinácií. V prvej tretine mali celkovo jemne navrch, hoci v úvodných presilovkách oboch tímov boli nebezpečnejší Američania. Skóre však otvoril v druhej početnej výhode Hartikainen po bleskovom trojuholníku s dvoma spoluhráčmi. Na prelom tretín hrali druhú presilovku aj hokejisti USA, hneď po jej skončení dokázali zotrvať v tlaku a Coronato skóroval. Domáci kouč využil možnosť preskúmať situáciu pred bránkoviskom tieniaceho hráča súpera a rozhodcovia po dlhom skúmaní videa gól neuznali.

Kontroverzný moment Američanov nijako nevyrušil, naopak prebrali opraty zápasu a o chvíľu v čistej šanci trafili hornú žŕdku. Vyrovnávajúci gól strelil v 34. minúte Gauthier po šikovnej prihrávke Mazura a bol vyústením veľkej hernej prevahy USA v druhej tretine. V nej vynikol 19 zákrokmi (!) fínsky brankár Larmi. Ten bol v permanencii aj v tretej časti, lebo súper pokračoval tam, kde prestal. Američania nedali favoritovi zápasu dýchať a dali dva parádne góly, ktorými totálne rozmontovali povestné štruktúry Suomi. V druhých dvoch tretinách predviedli excelentný hokej a na záver ešte skórovali do prázdnej bránky, keď Fínov k ničomu podstatnému nepustili.

SLOVENSKO - Česko 2:3 (2:3, 0:0, 0:0), skupina B

Góly: 5. Chromiak (Kňažko, Cehlárik), 11. Rosandič (Lantoši) - 7. Červenka (Kubalík, Chytil), 14. Sedlák (Flek, Kundrátek), 19. Sedlák (Kubalík, Tomášek)

Priebeh stretnutia si môžete prečítať v našej reportáži.

19:20

Lotyšsko - Kanada 0:6 (0:2, 0:2, 0:2), skupina B

Góly: 1. Crouse (Glass, Krebs), 5. Laughton (Weegar, Middleton), 29. Weegar (Quinn, Toffoli), 36. Blais (Krebs, Hunt), 54. Veleno (Weegar), 56. McBain (Carcone, Fantilli)

Lotyši sa hneď v prvom striedaní dostali do šance, ale vzápätí v 52. sekunde inkasovali. To ich tak obarilo, že do s pukom do útočného pásma a dostali až po ďalších zhruba 8 minútach, to už však po druhom góle vystriedali brankárov. V druhej časti tretiny sa domáci postupne dostali do zápasu, dostávali Kanaďanov pod tlak, ale napriek viacerým možnostiam znížiť stratu nedokázali. V druhej časti Kanada už rozmach súperovej hry neumožnila, favorit prevzal opäť aj streleckú aktivitu a vedenie zveľadil o ďalšie dva góly. Podobný priebeh malo aj tretie dejstvo.

Švédsko - Nemecko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0), skupina A

Nemci vstúpili do súboja so Švédskom nebojácne a od úvodu sťažovali favoritovi konštruktívnu rozohrávku. Dokázali si aj vypracovať dve sľubné príležitosti, najmä pri Wagnerovej strele po sto sekundách hry podržal svoj tím brankár Johansson. V defenzíve držali Nemci obranný tvar, bránili natesno a aktívne pracovali s hokejkami, čo neumožnilo Švédom presadiť sa. V prostrednej časti sa hra "Tre Kronor" zlepšila a v 26. minúte bol blízko gólu v početnej výhode Lindberg, ale Niederbergerovi pomohla ľavá žŕdka.

Severania sa čoraz viac pripomínali a začínali preukazovať svoj ofenzívny potenciál. Nemcov v 34. aj 37. minúte podržal Niederberger, ktorý zlikvidoval gólové šance Peterssona aj Raymonda z bezprostrednej blízkosti. Švédi vstúpili aktívne aj do tretieho dejstva a v 42. minúte už Niederberger nemal nárok na teč Lindberga, ktorý využil presilovú hru - 1:0. Nemci nedokázali nadviazať na svoj dobrý výkon z úvodu zápasu a do ohrozenia švédskej bránky sa dostali až v záverečnej hre bez brankára, no vyrovnať sa im nepodarilo.