Pamätné výhry nad Českom: Drzý Hudáček, bronzové Helsinky a trenčianska légia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pamätné výhry nad Českom: Drzý Hudáček, bronzové Helsinky a trenčianska légia
Pavol Demitra po svojom góle v zápase o bronz proti Čechom na MS 2003.
Pavol Demitra po svojom góle v zápase o bronz proti Čechom na MS 2003.Profimedia
Slovenskí hokejisti vstúpia piatok do 86. ročníka majstrovstiev sveta súbojom s Českom. Na medzinárodnom fóre máme Čechom čo vracať, naposledy sme ich súťažne zdolali v roku 2012. Poďte sa s nami pozrieť na tri pamätné bitky so súperom, pri ktorých sa spomínajú mená ako Demitra, Šatan, Gáborík, Handzuš či Laco.

10. máj 2003, Helsinki: Slovensko – Česko 4:2

Využité presilovky – 2:2.

Dovtedy sme českých bratov na šampionáte či olympiáde poraziť nedokázali. Niekde v pamäti sa objavovalo petrohradské prehrané finále, ale to bolo trojročnou minulosťou. Súboj o bronz musel spomienky na negatívnu bilanciu potlačiť.

Stretnutie otvorili štyri presilovkové góly. Na zásah Šatana odpovedal Hlaváč, 57 sekúnd pred prvou prestávkou prinavrátil vedenie Slovákom skvelým nakorčuľovaním medzi kruhy Stümpel, len aby po výmene strán bleskovo udrel od modrej Reichel.

Odvtedy padali góly už iba na jednu stranu, Lašák zatiahol roletu. Bondra strelil po roku ďalší dôležitý, ale najmä víťazný zásah po prihrávke Demitru. Práve „Demo“ pridal pamätným blafákom bronzovú poistku dve a pol minúty pred koncom.

Medailová kombinácia bola uzavretá. Po striebre a zlate pod vedením Jána Filca prišiel bronz pod taktovkou Františka Hossu – to všetko v priebehu štyroch šampionátov. Na ďalší kov však musela družina spod Tatier čakať takmer celé desaťročie...

5. máj 2007, Mytišči: Česko – Slovensko 2:3

Strely na bránku – 28:15

Za štrnásť rokov samostatnosti sa zrodila len druhá súťažná výhra nad výberom spoza rieky Moravy. Do trháku sa dostali Česi zásahom Plekanca z presilovky. Následne zasiahla trenčianska légia, ktorá skóre v druhej tretine vyrovnala.

Demitra aj s veľkým šťastím zužitkoval akciu po osi Gáborík - Marián Hossa, nadviazal naňho Kapuš. Boli to útoky po zadnom mantineli, na ktoré Čechmánek nestačil reagovať. Efektivita Slovákov bola neúprosná – z 15 zakončení na gólmana skončili v sieti hneď tri. Naopak, Karol Križan zneškodnil 26 z 28 pokusov.

Klinec do rakvy pridal Gáborík zásahom na 3:1, ktorý znamenal, že sme odvekého rivala predbehli vtedy v ešte osemfinálovej skupine a skončili tretí. Gáborík získal v šiestich dueloch famóznych 11 bodov, ale na to sa štvrťfinálový protivník nepýtal. Prekážka v podobe Švédska bola už nad sily zverencov kouča Júliusa Šuplera - severania nás vyprevadili z turnaja po prehre 4:7.

19. máj 2012, Helsinki: Česko – Slovensko 1:3

Úspešnosť zákrokov – 89,29 % : 97,3 %

Do semifinálového zápasu šli ako mierni favoriti Česi, ale prvá tretina bola v slovenskej réžii. Sekerov ofenzívny výpad od zadného mantinelu až za útočnú modrú pretavil na gólovú delovku tesne ponad ľad Šatan.

Jediný nedôsledný moment Slovákov prišiel po buly pred Lacom. Plekanec ich vyhral na Frolíka, ktorý si ešte predtým odstúpil a využil tak miesto, ktoré mu dala trojica protihráčov. Rana švihom, bojovalo sa odznova.

A potom nasledovali momenty, na ktoré sa spomína a navždy spomínať bude. Presilovka Čechov, ktorí hrali disciplinovane a neboli ani raz vylúčení, sa na začiatku tretej tretiny zmenila na nočnú moru. Plekancovu krížnu prihrávku cez pásmo zachytil Handzuš, v páde z posledných síl vysunul do nájazdu Šatana, ktorý aj napriek márnemu atakovaniu Plekanca rutinérsky prekonal Kovářa.

Šatan bol na ľade aj pri tretej trefe. Jeho a Surového výborná robota na ľavej strane zabezpečila získaný puk pred bránku, kde sa znenazdajky naskytol... Drzý Hudáček. Góóól! Hudáček odrovnal nádeje Čechov, ktorí putovali len do boja o bronz. Na Slovákov čakalo tretie finále v ére samostatnosti, tam ale proti Rusom nemali šancu.

12. máj 2023 o 15:20, Riga: Slovensko - Česko