MS v hokeji 2023, 12. deň: Lotyši zvládli svoju misiu a zahrajú si domáce štvrťfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 12. deň: Lotyši zvládli svoju misiu a zahrajú si domáce štvrťfinále
Aktualizované
Lotyšsko postupuje do štvrťfinále.
Lotyšsko postupuje do štvrťfinále.
Profimedia
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár dvanásteho hracieho dňa.

11:20

Nemecko - Francúzsko 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

Góly: 4. Ehl (Stachowiak, Tuomie), 16. Tiffels (Peterka, Kahun), 23. Peterka, 44. Fischbuch (Wissmann, Noebels), 54. Kastner (Noebels, Wissmann).

Hokejisti Nemecka sa stali štvrtým tímom, ktorý si zabezpečil postup do štvrťfinále zo základnej A-skupiny MS. Vo svojom záverečnom zápase v tamperskej skupine zdolali Francúzsko 5:0 a bez ohľadu na zostávajúce výsledky skončia na štvrtom mieste. Vo štvrťfinále sa stretnú s víťazom rižskej B-skupiny Švajčiarskom. Francúzi obsadili v základnej skupine 6. miesto s bilanciou jedno víťazstvo a päť prehier. Zápasom s Nemeckom sa pre nich turnaj skončil.

Nemci vstúpili do zápasu sebaisto a k potrebnému víťazstvu zamierili od 4. minúty, keď sa po rýchlom protiútoku a prihrávke Stachowiaka presadil Ehl - 1:0. Francúzi v prvej tretine veľa nevymysleli, hra Nemcov im robila problémy a často boli pod tlakom.

Od 16. minúty bolo 2:0, keď Tiffels aj s prispením šťastia usmernil Peterkovu prihrávku za prekvapeného brankára Ylönena. Nemci kontrolovali zápas aj v druhej tretine, v ktorej viedli od 23. minúte 3:0 po individuálnej akcii Peterku. V tretej časti ešte favorit využil dve presilové hry, keď sa presadil Fischbuch a Kastner a upravil na konečných 5:0.

Slovensko - Nórsko 4:1 (3:0, 0:1, 1:0)

Góly: 4. Hrívik (Pánik, Regenda), 8. Cehlárik (Rosandič, Kňažko), 16. Lantoši (Gajdoš), 59. Pánik - 24. Vikingstad (Berg-Paulsen, Olsen)

Prečítajte si rozsiahly sumár zápasu Slovákov.

15:20

Švédsko - USA 3:4 pp (1:1, 0:2, 2:0 - 0:1)

Góly: 10. Carlsson (Tommernes, Lindberg), 55. Carlsson (Berggren, Linus Johansson, 58. Liljegren (Tömmernes, Lindberg) - 17. Bonino (Gauthier, Tynan), 34. Garland (Mazur, Grimaldi), 40. Hutson, 62. Samberg (Mazur. Tynan). 

Hokejisti USA zvíťazili nad Švédskom 4:3 po predĺžení a v základnej A-skupine obsadili konečné prvé miesto práve pred Švédmi. V doterajšom priebehu turnaja zvíťazili vo všetkých siedmich zápasoch a vo štvrťfinále sa stretnú so štvrtým tímom B-skupiny, ktorým bude jeden z trojice Česko, Slovensko alebo Lotyšsko.

Američania v zápase viedli 3:1, no Švédi strelili v záverečnej päťminútovke dva góly. V predĺžení napokon predsa len zvíťazili hráči zámorského tímu, keď o ich siedmom víťazstve na turnaji rozhodol Dylan Samberg.

Duel o víťaza A-skupiny sa začal v rýchlom tempe, no tímy si dávali pozor na defenzívu. Tón prvej tretiny udal Eyssimontov faul kolenom na Sandina, po ktorom Američan dostal trest do konca zápasu. Počas päťminútovej presilovky dostal menší trest aj Samberg a Švédi vyťažili z dvojnásobnej početnej výhody gól mladíka Carlssona, ktorý prestrelil DeSmitha - 1:0. Američania sa po oslabení otriasli, dostali sa k viacerým presilovkám a v jednej z nich Bonino zo strednej vzdialenosti prekonal Johanssona - 1:1.

Druhá tretina priniesla viacero sľubných šancí skórovať na oboch stranách, no nerozhodný stav vydržal aj vďaka pohotovým brankárom do 34. minúty. V nej sa Američania dostali k presilovke, v ktorej sa pred švédskym brankárom ideálne zorientoval Garland - 1:2. V poslednej minúte druhej tretiny sa Hutson po návrate z trestnej lavice dostal do úniku, po ktorom zvýšil na 1:3.

V 43. minúte sa Američania radovali štvrtýkrát, no gól Coronata neplatil pre ofsajd, ktorý rozhodcovia odhalili po trénerskej výzve. Tento moment sa ukázal ako zásadný pre ďalší vývoj, keďže Švédi v tretej tretine zmazali dvojgólové manko. V 55. minúte sa druhýkrát v zápase presadil Carlsson a o tri minúty Liljegren zblízka dorazil Tömmernesovu strelu - 3:3. Američania boli v predĺžení dominantní a ukončili ho po 97 sekundách, keď nepokrytý Samberg rozhodol strelou spomedzi kruhov - 3:4.

Kanada - Česko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Góly: 20. Krebs (Glass, Hunt), 45. Myers (Quinn, Laughton), 60. Crouse (Laughton) - 23. Kaut (Flek, Dvořák). 

Kanaďania nastúpili do duelu úplne odlišne ako do predchádzajúceho s Nórskom a od úvodu hýrili aktivitou. V prvej tretine boli dominantní, Čechov prestrieľali vysoko 19:4, no dlho sa trápili s brankárom Vejmelkom, ktorý predviedol niekoľko výborných zákrokov. Kapituloval až v závere, keď si Kanaďania dobre rozostavili presilovkovú formáciu, Glass poslal krížny pas na Krebsa a ten otvoril skóre strelou do protipohybu z ľavého kruhu.

Úvod druhého dejstva bol hektický a plný gólových šancí. Najprv sa po rýchlom brejku predviedol blafákom Kaut a vyrovnal, následne neuspel vo svojej druhej dobrej príležitosti Krebs a Zohorna netrafil odkrytú bránku. Všetko sa udialo v prvých troch minútach.

Aj ďalej pokračoval rýchly a už vyrovnaný hokej. Česi zlepšili korčuľovanie i napádanie a kanadských bekov dostávali pod tlak. V 27. minúte mohli ísť do vedenia, ale Lenc trafil len do žŕdky. Na druhej strane zakiksoval Vejmelka, no pred odkrytou bránkou mu pomohli obrancovia. Neskóroval ani Kempný, keď v presilovke opečiatkoval žŕdku. Nerozhodné skóre zlomili Kanaďania v 45. minúte, Quinn prihral po buly bekovi Myersovi a ten namieril medzi Vejmelkove betóny - 2:1. V 48. minúte zasiahol Hunt do tváre Špačka čepeľou hokejky, no rozhodcovia si faul nevšimli, po čom sa útočník s krvavým šrámom na tvári poriadne hneval. Česi tak prišli o presilovku 2+2. V 50. minúte mohol rozhodnúť Fantilli, ale oba jeho pokusy chytil Vejmelka.

Ďalšiu vysokú hokeju v Špačkovej tvári už arbitri postrehli, no Česi si ani v presilovke nedokázali vypracovať tlak. Duel mal veľmi kontroverzný záver, keď sa pri avizovanom ofsajde Čechov dotkol Černoch puku za súperovou bránkou. Rozhodcovia však hru neprerušili, Kanada rozohrala akciu a Crouse dal gól do prázdnej bránky. Česi prišli o šancu na vyrovnanie.

19:20

Fínsko - Dánsko 7:1 (3:0, 3:0, 1:1), skupina A

Góly: 3. Anttila (Matinpalo, Björninen), 4. Ohtamaa (Rantanen, Manninen), 19. Pokka (Seppälä, Kakko), 23. Björninen (Pesonen, Seppälä), 36. Lammikko (Seppälä), 39. Kapanen (Kakko, Suomela), 43. Matinpalo (Björninen, Oksanen) – 43. Ehlers (Krogsgaard, Gammelgaard)

Hoci v stretnutí už o nič významné nešlo, domáci Fíni hrali naplno a so súperom nemali žiadne zľutovanie. Do zápasu vstúpili zostra a už v 4. minúte viedli 2:0. Potom hru rozkúskovali vylúčenia a tímy trochu vyšli z tempa. Domáci nevyužili tri presilovky za sebou, napriek tomu išli do prestávky za trojgólového náskoku, keď delovku Seppäläho tečoval pred bránkou Pokka.

Dáni nedokázali zabrzdiť rozbehnutého favorita, ktorý si robil v útočnom pásme chvíľami, čo sa mu zachcelo. Lamikko skóroval dokonca vo vlastnom oslabení, poltucet zavŕšil na konci druhej tretiny Kapanen, ktorý blafákom "vykúpal" Sörensena. Dáni dokázali v treťom dejstve už len skorigovať výsledok, čestný úspech zaznamenal Ehlers.

Švajčiarsko - Lotyšsko 3:4 pp (0:0, 1:2, 2:1 - 0:1), skupina B

Góly: 27. Fiala (Corvi), 48. Miranda (Riat, Corvi), 54. Ambühl (Fiala, Corvi) - 22. Freibergs (Indrašis), 27. Abols (Balcers, Freibergs), 55. Daugavinš (Abols, Balcers), 63. Balcers (Balinskis, Jaks)

Lotyšskí hokejisti odohrali prvú desaťminútovku v zreteľne viditeľnom vedomí že do zápasu nastúpili ako postupujúci a s týmto štatútom vydržia, ak nepustia súpera do vedenia. Sprvoti sa tak ani nemalo príliš ako stať, keďže favorit v hernej prevahe ako keby hľadal v útočnom pásme svoje oddychujúce ofenzívne opory. Domáci pred svojím hlučným davom otvorili skóre a potom hrali sériovo v početnej výhode. A hoci bez vyjadrenia a napriek Fialovmu vyrovnaniu sa v polovici relevantného hracieho času preháňali po ľade opäť s náskokom dvoch gólov na Slovensko.

Obetaví Lotyši hrali na hrane svojich možností a dokázali to čisto presne 39 minút. Postupne sa prejavovala vyčerpanosť domácich bojovníkov a kvalita v hravejšom prístupe Švajčiarov, tí súpera "dusili", Ambühl im dal parádny tretí gól, ale bizarnosť zápasu determinovalo v 55. minúte prečíslenie-neprečíslenie, ktoré na 3:3 zakončil Daugavinš. Záver zápasu bol dramatický a spolu s predĺžením vyšiel šťastne Lotyšom, ktorí sa radujú z postupu do štvrťfinále.