Slovensko porazilo Nórsko, na postup potrebuje večernú pomoc od Švajčiarska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko porazilo Nórsko, na postup potrebuje večernú pomoc od Švajčiarska
Aktualizované
Slováci porazili Nórsko, ale musia čakať na výsledok večerného duelu.
Slováci porazili Nórsko, ale musia čakať na výsledok večerného duelu.TASR
Slovenskí hokejisti zvládli svoju úlohu v siedmom zápase B-skupiny MS a nad Nórskom vyhrali za tri body 4:1. Dotiahli sa tak na Lotyšsko, no na prienik do štvrťfinále potrebovali, aby domáci výber nebodoval v záverečnom skupinovom stretnutí proti už istému víťazovi Švajčiarsku (19:20).

Slovensko - Nórsko 4:1 (3:0, 0:1, 1:0)

Gól: 4. Hrívik (Pánik, Regenda), 8. Cehlárik (Rosandič, Kňažko), 16. Lantoši (Gajdoš), 59. Pánik - 24. Vikingstad (Berg-Paulsen, Olsen)

Nórsku už nejde o nič, pretože záchranu má istú a postúpiť nemôže. To mu ale nebránilo, aby v pondelok porazilo Kanadu. Do slovenskej svätyne sa štvrtý raz na turnaji postaví Škorvánek, ktorý v nedeľu udržal čisté konto. Do zostavy sa vracia Tamáši, nastúpi v štvrtom útoku, vypadol z nej Okuliar. Na krídle druhej a tretej formácie sa vymenil Lantoši s Kelemenom.

Vôbec z prvej šance stretnutia padol aj otvárací gól. Pánik spoza bránky krásne prihral pred ňu, Haukeland sa nechal zmiesť, išiel na opačnú stranu a Marek Hrívik zblízka trafil odkrytú časť bránky - 1:0. Odpovedať chcel Olsen, strieľal do brvna.

Slováci najskôr pri šancu Petra Cehlárika nezvýšili skóre, puk smeroval do lapačky, ale po následnom buly si tento skúsený hokejista našiel hrací predmet a zblízka ho dorazil - 2:0.

Gólový film zápasu.
Gólový film zápasu.Flashscore

Následne diváci sledovali prečíslenie dvoch proto jednému. Hudáček prihral, Cehlárik sám pred bránkoviskom trafil vyrážažku Haukelanda. Na druhej strane Berg-Paulsen nechal vyniknúť Hudáčka.

Svoj najlepší okamih na šampionáte predviedol Róbert Lantoši. Nabral rýchlosť v strednom pásme, cez protihráčov sa dostal až k bránke a bekhendom si vychutnal zakončenie - 3:0.

Išlo o najlepšiu slovenskú tretinu na šampionáte. V predošlých šiestich dueloch sme ani raz nedali tri góly počas rovnakej dvadsaťminútovky. Vlastne len v jednom stretnutí bol ich počet vyšší ako dva.

Na začiatku druhej tretiny Hudáček vo veľkej možnosti nedal a na druhej strane si prihrávku spoza bránky cez bránkovisko našiel Markus Vikingstad - 3:1. Pri vylúčení Ivana ušiel Pánik. Úplne osamotený chcel "demitrovkou" skórovať, puk mu v rozhodujúcom momente skĺzol z hokejky.

Výraznú možnosť mal Hudáček. Vymenil si puk s Cehlárikom, lenže zblízka trafil iba betón Haukelanda. Z hry odstúpil Grman, ten dostal náraz do rovnakého ramena, s ktorým má problém. Po 40 minútach vyhrávali Slováci nad Nórskom 3:1.

Počas tretieho dejstva Slováci síce bránili výsledok, ale išlo im to veľmi dobre, nakoľko Nóri si nedokázali vypracovať doslova nič zaujímavé a tobôž nie nebezpečné. Navyše Sukeľ s Lantošim ušli dvaja na nikoho, zákrok betónom predviedol Haukeland.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Lunter z pravého kruhu trafil švihom cez obrancu brvno. Chybu v rozohrávke nepotrestal Pánik, zoči-voči vystrelil do Haukelanda. Hrívik mieril z dorážky vedľa. Nóri sa ešte snažili s výsledkom niečo urobiť. Škorvánek vystihol snahu Martinsena.

Tri minúty a 24 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času skúsili Severania hru bez brankára. Kudrna v jej úvode minul prázdnu svätyňu, rovnako Hudáček. Tomu ako keby nebolo dopriate, nakoľko mal fantastickú pozíciu na pravom kruhu.

Ako sa to má robiť ukázal spoluhráčovi Richard Pánik a to dokonca spred obrannej modrej čiary - 4:1. Slovensko má po výhre jedenásť bodov, rovnaký počet ako Lotyšsko. To teda musí prehrať v riadnom hracom čase proti Švajčiarsku (19:20), inak nás preskočí. V prípade rovnosti bodov rozhoduje vzájomný zápas a ten majú lepší Slováci.

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:

Mislav Rosandič, obranca SR: "Potrebovali sme všetky tri body a teraz to už nie je v našich rukách. Zvládli sme to, ale ešte to bude veľmi napínavé. Myslím si, že sme podali lepší výkon ako v predchádzajúcich dvoch dueloch. Zomkli sme sa, ale i tak sme sa v tretej tretine trochu začali báť o výsledok. Zápas Lotyšska budeme určite pozerať, možno aj tu na tribúne."

Peter Frühauf, asistent trénera SR: "Sme samozrejme radi, že sme to zvládli. Vedeli sme, že to bude o nás. Ako sa nastavíme a ako za tým pôjdeme. Mali za sebou ťažký zápas s Kanadou a preto sme chceli ísť čo najskôr do vedenia. Stalo sa to a potom sme si to postrážili. Sú to ťažké zápasy, v ktorých by mali zobrať zodpovednosť na seba lídri. To sa aj stalo a skvele ich doplnili brankár a obrana. Teraz sa pôjdeme pozrieť na večerný zápas."

Peter Cehlárik, strelec druhého gólu: "Mali za sebou ťažký zápas a využili sme to. Pri mojom góle sme vyhrali buly, s čím máme trošku problém. Potom prišla prihrávka na modrú čiaru, strela a dorážka. Dnes mám z výkonu už lepší pocit, ale stále sú tam veci, na ktorých musíme pracovať."

Mislav Rosandič, obranca SR: "Potrebovali sme všetky tri body a teraz to už nie je v našich rukách. Zvládli sme to, ale ešte to bude veľmi napínavé. Myslím si, že sme podali lepší výkon ako v predchádzajúcich dvoch dueloch. Zomkli sme sa, ale i tak sme sa v tretej tretine trochu začali báť o výsledok. Zápas Lotyšska budeme určite pozerať, možno aj tu na tribúne."

Libor Hudáček, útočník SR: "Myslím si, že to bol najlepší výkon na turnaji. Škorvánek nás podržal, my sme dali tri rýchle góly a dúfam, že sme sa už naučili a poučili hrať zápasy do úspešného konca. Som hrdý na tím, ako sme to zvládli. Mne to nepadá, aj také turnaje sú, zažil som to a dúfam, že to príde v správnej chvíli. Myslím si, že všetci hrali dobre."