Slovensko - Nórsko. Posledné tri bitky: Krvavý zákrok na Bartečka i ostravská mizéria

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko - Nórsko. Posledné tri bitky: Krvavý zákrok na Bartečka i ostravská mizéria
Bartečko odnášaný z ľadu v olympijskom súboji s Nórskom 24. februára 2010.
Bartečko odnášaný z ľadu v olympijskom súboji s Nórskom 24. februára 2010.Profimedia
Boj o všetko. Slovensko vstupuje do svojho posledného zápasu skupiny B na 86. majstrovstvách sveta v hokeji proti Nórom s imperatívom triumfu za tri body. Hocičo iné by ukončilo nádeje na postup do štvrťfinále, ktoré podliehajú výhre Švajčiarov rovnakým spôsobom s Lotyšskom. Ešte predtým, ako sa vhodí úvodné buly, sa poďme pozrieť na to, ako vyzerali posledné tri vzájomné merania síl Slovenska a Nórska na súťažnom fóre.

24. február 2010, Vancouver: Slovensko - Nórsko 4:3

Strely na bránku v 1. tretine - 21:2

Po treťom mieste v základnej skupine, ktoré sme dosiahli po súbojoch s Čechmi (prehra 1:2), Rusmi (výhra 2:1 po sn) a Lotyšmi (výhra 6:0), sme do osemfinále na zimných olympijských hrách vo Vancouveri schytali Nórov.

Duelom po šiestich minútach otriasol život ohrozujúci zákrok Tollefsena na Bartečka, ktorý po tvrdom hite prišiel v páde o prilbu a dopadol na ľad hlavou tak nešťastne, že sa pod ním okamžite vytvorila krvavá kaluž. Z ľadu odchádzal na nosidlách za pomoci lekárov. V aréne nastalo hrobové ticho. Prerušili ho až góly.

Päťminútovú presilovku Slováci dokázali využiť, keď sa presadil dôrazný Handzuš a Gáborík ťažil z milimetrovej prihrávky Demitru. Do prvej sirény bolo 3:1, skóroval aj Zuccarello a tretí raz v početnej výhode i Zedník. Zverencom Jána Filca akoby jeho zásah uškodil, veď v prvej tretine vyslali na bránku súpera 21 striel. Toľko v nasledujúcom priebehu nepozliepali dokopy (celkovo 40:19).

Iba severania pálili v druhej časti ostrými. Stav bol razom 3:3, vyrovnanie prišlo sekundu pred druhou prestávkou z hokejky Bastiansena. Zápas, ktorý sa mal skončiť jednoznačne, rozuzlil Šatan. Opusteného puku sa zmocil na pravej strane Višňovský, naznačil s ním pohyb za bránku, aby šikovne prihral pred ňu na slovenského rekordéra v počte strelených reprezentačných gólov. 

Zrodil sa krvou vykúpený postup do štvrťfinále, v ktorom Slovensko prekvapivo porazilo Švédsko. Následne prišli boje o medaily, ktoré zanechali trpkú príchuť v ústach hráčov i fanúšikov.

14. máj 2014, Minsk: Slovensko - Nórsko 5:2

Strely na bránku v 2. tretine - 16:4

Výber trénera Vladimíra Vůjteka dva dni predtým podľahol Francúzom, čo sa mu stalo osudným na ceste do štvrťfinále. Za "galským kohútom" skončil piaty o jediný bod, tretí Česi mali o ďalší bod naviac. Ale späť k duelu s Nórmi.

Prvá tretina sa niesla v znamení dáš, dostaneš. Tatarovi zobral radosť Bonsaksen, Mikúšovi zase Ask. Nasledovalo osem dvojminútových (nie vzájomných) trestov, z ktorých nepadol ani jeden gól. Tímy početnými výhodami pohrdli, za výborné zákroky je potrebné pochváliť Laca.

Zodpovednosť preto vzal do rúk Nagy. Osemnásť sekúnd pred koncom druhej periódy poslal Slovákov do vedenia, aby po konečnej výmene strán zvýšil na 4:2. Piaty zásah do rakvy pridal trojbodový Miklík (1+2).

6. máj 2015, Ostrava: Slovensko - Nórsko 2:3

Trestné minúty - 47:12

Ani o rok neskôr v Ostrave z toho nebola osmička najlepších. Postup do nej uchmatlo, prekvapivo, Bielorusko so 14 bodmi, Slováci pri derniére českého kouča Vůjteka nazbierali bodov deväť. Práve s Bielorusmi vyhrali až po predĺžení. Ak by vtedy brali tri body a porazili by rovnakým spôsobom aj Nórov, turnaj by si predĺžili oni.

Už po 87 sekundách vyfasoval vylúčenie za krosček do hlavy Bartovič, päťminútovému trestu sa vyhol. Slováci prežili oslabenie a po ňom ďalšie po hákovaní Tatara, aby Surový otvoril z presilovky skóre dve minúty pred odchodom do šatní. 

Náskok favorita navýšil Ďaloga krátko po návrate na ľad, ale to bolo od družiny spod Tatier všetko. Nørstebø prv znížil, potom sledoval zásah spoluhráča Rosseliho Olsena, aby sám zavŕšil obrat na začiatku tretej časti hry. Slováci dohrávali duel bez vylúčeného Meszároša, v závere nevyužili početnú výhodu, a tak na svojho protivníka nestačili. 

23. máj 2023, Riga: Slovensko - Nórsko, 11:20