Pamätné bitky s Kanadou: Cesta za zlatom, pozdrav Demitrovi i bolestivý Vancouver

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pamätné bitky s Kanadou: Cesta za zlatom, pozdrav Demitrovi i bolestivý Vancouver

Emócie na slovenskej striedačke po postupe do semifinále MS 2002.
Emócie na slovenskej striedačke po postupe do semifinále MS 2002. Profimedia
Keď Slovensko porazilo Kanadu na majstrovstvách sveta, vždy dokráčalo za cenným kovom. V oboch prípadoch to bolo vo vyraďovacej časti a zhodne z toho bolo finále. Boje v základných (predtým i v osemfinálových) skupinách sú presným opakom. Aký výsledok príde v 17. vzájomnom meraní síl na MS? Ešte predtým, ako sa to v pondelok 15. mája 2023 dozvieme, sa poďme spoločne pozrieť na tri najpamätnejšie bitky s "javorovými listami" v súťažných zápasoch.

7. máj 2002, Karlstad: Kanada – Slovensko 2:3

Počet minút potrebných na obrat – 4:38

Nebol to síce obrovský Göteborg, s ktorým si Slovensko spája zlatý rok 2002, ale niečo vyše 60-tisícový Karlstad, ktorý odštartoval cestu na hokejový trón sveta.

Od úvodu sa hralo zo strany na stranu, obaja brankári predvádzali skvelé zákroky. Lašák ešte vychytal nájazd McDonalda, avšak o desať sekúnd neskôr už inkasoval z hokejky Heatlyho. Po seknutí Baču hrali Kanaďania presilovku, využil ju Smyth. Gól sa preskúmaval, keďže obávaný kanonier hral korčuľou, no neúmyselne – platil stav 2:0.

Do šialenstva privádzal Slovákov gólman Giguére, ktorý chytil hneď niekoľko čistých tutoviek. Pätnásť sekúnd pred koncom druhej periódy sa črtala kontra Bondru s Pálffym. Prvý menovaný si po vstupe do tretiny vypýtal puk späť, obkorčuľoval celé pásmo, dostal sa na vrch medzikružia a v čase 39:59 znížil na 1:2 aj vďaka parádnemu cloneniu Stümpela.

V presilovej hre zverencov Jána Filca sa takmer vyťahoval defibrilátor, keď rana Wrighta sa len tesne kĺzala popri pravej žŕdke. Zaváhanie vystriedala presná rana Šatana z osi ihriska, početná výhoda bola využitá. Stačilo ďalších 50 sekúnd a po rýchlom prechode cez stredné pásmo Pálffy nabil Bondrovi, ktorý náprahom prestrelil brankára. Giguééére, Giguééére. Obrat bol dokonaný, ale výsledok ešte bolo potrebné udržať.

Poistku nepridali Pavlikovský a Pálffy, hetrik nespečatil Bondra. Vadiť to nemuselo, pretože Slovensko postúpilo druhý raz za ostatné tri roky do semifinále majstrovstiev sveta. Že to bolo vylepšenie petrohradskej misie so zlatým koncom, už pripomínať nemusíme.

27. február 2010, Vancouver: Kanada – Slovensko 3:2

Strely na bránku v 3. tretine – 7:12

Niekedy si život fanúšika žiada väčšiu obeť ako zvyčajne. Počas ZOH vo Vancouveri 2010 si slovenskí priaznivci zvykli na skoré ranné vstávanie. Duel s Kanadou o postup do finále sa začal krátko po 3:30 SEČ. A začal sa pre krajinu spod Tatier zle, no také boli celé dve tretiny.

V nich nás hostiteľský výber prestrieľal jasne 21:9 a strelil tri góly. Marleau predviedol skvelý teč po zakončení Webera, rovnakým kúskom sa blysol po nahodení Prongera aj Morrow. Halák bol do tretice bezmocný po dorážke Getzlafa z predbránkového priestoru po vylúčení Zedníka.

Hralo sa agresívne, veď sme už spomenuli dvojicu Weber – Pronger. V defenzíve Kanady boli aj také mená ako Niedermayer, Doughty či Keith, v útoku hviezdili Crosby, Thorton, Iginla, Nash i Bergeron. Na opačnej strane o centimetre a kilá nebola núdza v podaní Cháru a Jurčinu.

Všetky veľké mená kanadského hokeja sa začali obávať o postup do finále, keď Višňovský v 52. minúte zachytil puk na útočnej modrej, sprava ho zaviezol pred Luonga a bekhendom ho dokázal prekonať popod vyrážačku. Canada Hockey Place úplne stíchla 4:53 minúty pred koncom riadneho hracieho času. Zedník obišiel bránku, aj on nahodil puk – vyrazený pokus upratal do siete Handzuš.

Slovensko bolo na koni, ale vyrovnanie neprišlo. Luongo bol hrdinom posledných sekúnd. Vychytal Mariána Hossu, Kopeckého a Demitru, pričom moment, keď "Demo" z uhla desať sekúnd pred koncom trafil len lapačku svojho spoluhráča z Canucks, patrí k smutnejším v histórii slovenského hokeja.

Kanada nevedela, kde jej hlava stojí, ale tlak ustála. Vo finále v derby porazila po predĺžení USA trefou Crosbyho, zatiaľ čo Slováci pod vedením Jána Filca v boji o bronz neudržali dvojgólový náskok v tretej tretine a podľahli Fínom 3:5.

17. máj 2012, Helsinki: Kanada – Slovensko 3:4

Trestné minúty – 31:6

Málokto veril slovenskej družine po prieniku do štvrťfinále, najmä po tom, čo prehrala v skupine s Kanadou 13 dní spätne 2:3. Papierové predpoklady boli roztrhané po desiatich minútach. Radivojevič nastrelil puk od ľavého mantinelu, do bránky sa natlačil Kopecký a otvoril skóre. Rovnako po akcii až spoza Laca sa presadil Šatan, keď rukou chytil letiaci puk a spomedzi kruhov sa pričinil o ďalší historický zásah.

Nasledovala trojgólová lavína súpera, výsledok otočili Kane, Skinner a Burrows, pričom stav 3:2 pre Kanadu platil do začiatku 54. minúty. Tatar po prieniku sprava prenechal moc i puk Bartovičovi. Jeho prvý pokus zrazili obrancovia, ale na druhý raz už Ward kapituloval.

Niekedy je divné spomínať na nedovolené zákroky súpera ako na tie, ktoré vám vyryjú meno do histórie. Faul kolenom Getzlafa na Mikúša ale jedným takým je. Kanadský kapitán 153 sekúnd pred koncom dožičil svojou bezohľadnosťou Slovákom päťminútovú presilovku. Po vyhranom buly v útočnom pásme a nahodení Sekeru tečoval projektil do siete Handzuš.

Bolesť bola vykúpená gólom, hoci Mikúš musel pre vracajúce sa komplikácie s kolenom vynechať dve sezóny (2014/15 a 2015/16 – teda nie okamžite po konci ročníka 2011/2012).

Slováci ustáli záverečné chvíle a po ôsmich rokoch mohli bojovať o medaily. Nakoniec ich aj získali, keď vo finále nestačili na Rusko (2:6). Zisk striebra pod taktovkou českého kouča Vladimíra Vůjteka venovali do neba zosnulému Demitrovi.

Slovensko - Kanada, 15. máj o 15:20