MS v hokeji 2023, semifinále: Nemci šokovali USA a zahrajú si finále proti Kanade

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, semifinále: Nemci šokovali USA a zahrajú si finále proti Kanade
Aktualizované
O finále pre Nemecko rozhodol v predĺžení Tiffels.
O finále pre Nemecko rozhodol v predĺžení Tiffels.
Profimedia
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Pred ďalším hracím dňom ostalo v hre už len osem tímov. Flashscore Správy prinášajú sumár štrnásteho hracieho dňa.

Kanada - Lotyšsko 4:2 (0:1, 1:1, 3:0)

Góly: 36. Blais (Krebs, Middleton), 41. Quinn (Crouse, Laughton), 49. Fantilli (Lucic, Barron), 60. Laughton - 9. Ločmelis (Rih. Bukarts, Zile), 37. Balcers. 

Hokejisti Kanady ako prví postúpili do finále majstrovstiev sveta v Tampere a štvrtýkrát za sebou si zahrajú o zlato. V sobotňajšom semifinále zdolali prekvapenie turnaja Lotyšsko 4:2. V boji o titul sa stretnú s úspešnejším z večerného súboja medzi USA a Nemeckom.

Po úvodných dvoch opatrných minútach sa dostal do prvej veľkej príležitosti obranca Barron, ktorý mal medzi kruhmi veľa priestoru, ale trafil len do Šilovsa. Kanaďania boli na začiatku aktívnejší a vypracovali si ešte pár pološancí, no skóre sa menilo na druhej strane. Lotyši sa v 9. minúte rozostavili v útočnom pásme, Zile nahodil puk na bránku, jeho spoluhráči sa dostali k dvom dorážkam - tá druhá z hokejky Ločmelisa skončila v bránke. Kanada mohla odpovedať už o dve minúty, no bekhend kapitána Toffoliho zastavila žŕdka. Lotyši nepúšťali favoritov do veľkého tlaku a sami nebezpečne hrozili. V 16. minúte sa opäť ukázali pri chuti hrajúci Ločmelis, ktorý sa po pravej strane predral až pred bránku, ale Montembeaulta neprekvapil. V záverečných sekundách mal dve obrovské šance Indrašis, keď po zlej rozohrávke Kanady zostal sám pred Montembeaultom, no najprv napálil puk len do neho a z dorážky netrafil bránku.

Druhá tretina bola rozkúskovaná vylúčeniami, rozhodcovia ich odpískali až jedenásť a hráči si dokonca zahrali krátko aj traja proti trom. Najprv však išli v krátkom slede na trestnú dvaja Kanaďania, ale Lotyši dvojnásobnú presilovku vôbec nezvládli, hrali ju pomaly, nestrieľali a nedokázali si poriadne prihrať. Od 26. minúte si tímy vyskúšali hru 4 na 4, ktorá svedčala viac Lotyšom a Montembeault si pripísal dôležitý zákrok po strele Daugavinš. Pri kanadskej presilovke bol zase blízko k vyrovnaniu Fantilli, jeho strela preletela ponad Šilovsov betón, no zastavila ju žŕdka.

V 33. minúte Bukarts nešetrne atakoval Weegara pri mantineli, rozhodcovia sa pri videu dlho radili, no nakoniec udelili len dvojminútový trest. Keď sa na ľade vyrovnal pomer síl na 5 na 5, tak sa v 36. minúte podarilo zámorským hokejistom vyrovnať. Krebs potiahol puk do útočného pásma, bekhendom prihral Blaisovi a ten prekonal Šilovsa. Vyrovnaný stav však vydržal iba minútu, keď sa Blacers poľahky dostal cez Weegara a švihom trafil pod lapačku Montembeaulta - 2:1.

Kanada prestrieľala súpera v druhom dejstve 16:6 a aj do tretieho vybehla aktívne. Vyrovnávajúci gól prišiel po 45 sekundách, keď Crouse vybojoval puk za bránkou, posunul ho Quinnovi a ten nachytal Šilovsa strelou spoza bránkovej čiary, ktorá sa mu od masky odrazila do siete. "Javorové listy" dokonali obrat o sedem minút neskôr po peknej individuálnej akcii Fantilliho, ktorý si pri kľučke hodil puk pomedzi nohy Freibergsa a prestrelil Šilovsa - 3:2. Lotyši sa v ďalších minútach snažili tvoriť, ale zámorskí hráči ich do ničoho vážneho nepúšťali. Navyše tri minúty pred koncom zastavil ich snahy Batna, ktorý za kanadskou bránkou fauloval a musel na trestnú. Lotyši to v závere ešte skúsili bez Šilovsa, no do prázdnej bránky skóroval Laughton.

USA - Nemecko 3:4 pp (2:2, 1:0, 0:1 - 0:1)

Góly: 2. A. Tuch (O'Connor, Grimaldi), 4. Grimaldi (A. Tuch), 29. Eyssimont (O'Connor, Garland) - 13. Tiffels (Fischbuch, Kahun), 17. Szuber (Sturm, Peterka), 59. Noebels (Kahun, Gawanke), 68. Tiffels (Kahun, M. Müller)

Američania vstúpili do duelu náporom a už po štyroch minútach viedli 2:0. Na prvý gól potrebovali 71 sekúnd, keď Grimaldi potiahol puk do pásma a O'Connor našiel pred bránkou Tucha. Na druhej strane vyskúšal Sturm brankára DeSmith, no potom po pravej strane vnikol do pásma Grimaldi a tvrdou strelou trafil do vinkla. zámorskí hokejisti v úvode dominovali, súpera k ničomu nepúšťali a po desiatich minútach viedli na strely 8:2. Ich tlak zastavil až faul Browna, ktorý trafil kolenom koleno Sturma a dostal dve minúty. Nemci sa usadili v pásme a z presilovky vyťažili kontaktný gól. Po niekoľkých prihrávkach zostal medzi kruhmi voľný Fischbuch a jeho tvrdá strela sa s prispením teču Tiffelsa dokĺzala až do siete. Nemci sa po góle zlepšili vo všetkých činnostiach, vyrovnali hru a v 17. minúte po peknej kombinácii a presnej strele Szubera vyrovnali na 2:2. V oslabení mohli dokonca otočiť, ale Schütza v poslednej chvíli zastavil Tuch. Pomohol si však faulom a po krátkej hre 4 na 4 mali presilovku opäť Nemci. Dokonca 5 na 3, keďže ďalší faul pridal Grimaldi. Ich výhodu však prerušila prestávka.

Dvadsaťjeden sekúnd z nej dohrali v druhej tretine, ale nevyužili ju, i keď Peterka s Tiffelsom neboli ďaleko. V 25. minúte sa Grimaldi už tešil zo svojho druhého gólu, no puk neprešiel celým objemom za bránkovú čiaru, čo potvrdilo aj video. V 29. minúte to už zámorským hráčom vyšlo, keď Eyssimont na trikrát dotlačil puk do siete po tom, čo sám rozbehol akciu na modrej čiare - 3:2. Nemci následne bez problémov ubránil oslabenie, no do konca druhej časti sa už do gólových príležitostí nedostali. V závere tretiny sa niekoľko minút neprerušovalo, Američania sa snažili hrať jednoducho, zbytočne neriskovali, ale stále dôsledne napádali súpera a znemožnili mu tak rýchle rozohrávky. Nemci mali len dve strely na bránku, no po tej poslednej bol blízko k dorážke Kahun.

Američania pred semifinále inkasovali v tretích tretinách na turnaji iba dva góly od Švédov (skóre 19:2) a aj proti Nemcom potvrdzovali, že im táto časť ide. Súpera držali na dištanc od DeSmitha a prvá strela naňho mierila až v šiestej minúte z hokejky Noebelsa. Americký brankár však nechal svoju hokejku medzi betónmi a puk zastavil. V 50. minúte vykúzlil Fischbuch pri brejku prihrávku z otočky na Kastnera, ale tomu skĺzol puk z čepele a kľučku nedokončil. Nemci, ktorí sa museli presúvať na štvrťfinále do Rigy a na semifinále späť do Tampere, sa ťažko dostávali do útočného pásma, no v poslednej päťminútovke mali tri veľké šance. V 56. minúte sa po Peterkovej práci dostal na ľavom kruhu ku strele J. Müller a jeho delovka skončila na žŕdke. O minútu neskôr zachránil spoluhráčov DeSmith pohotovou reakciou na dorážku Schütza. Na tretíkrát to však už vyšlo, keď pri hre bez brankára dorazil puk do siete Noebels.

Nasledovalo desaťminútové predĺženie 3 na 3, v ktorom boli aktívnejší a mali viac šancí Američania, ale Niederbergera neprekonali. Naopak, Nemci si vypracovali iba dve, ale rozhodli. V 68. minúte prešiel Tiffels z vlastného pásma až na ľavý kruh a presnou strelou prekonal DeSmitha.